Μιας και έχω ρέντα στα αλλιώς έγιναν και οι φακές αλλιώς, αν και έχουν ξαναγίνει αλλά με λίγο διαφορετικό τρόπο και όχι οι κόκκινες.
Τα υλικά για 3 άτομα
150γρ κόκκινες φακές
800γρ πορτοκαλί κολοκύθα
1 μεγάλο καρότο
3-4 σκελίδες σκόρδο
4 ντομάτες μικρές και ώριμες
Μπαχαρικά: σουμάκ, κόλιαντρο, κύμινο, μπούκοβο, καπνιστή πάπρικα.
Αλάτι και πιπέρι
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μέτριους κύβους. Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Καθαρίζουμε τα σκόρδα.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση.
Σε ένα πυρέξ αραδιάζουμε όλα τα λαχανικά και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Φτιάχνουμε ένα μείγμα με τα μπαχαρικά, εκτός από την πάπρικα,χρησιμοποιώντας τόση ποσότητα ώστε να έχουμε ένα αρκετά πικάντικο αποτέλεσμα όσο βέβαια αρέσει στον καθένα.
Πασπαλίζουμε με το μείγμα τα λαχανικά τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα και σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
Το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 -40 λεπτά, ή ώσπου να έχουν μαλακώσει τα λαχανικά, ανάλογα με το φούρνο σας.
Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε κατσαρόλα και τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή εναλλακτικά τα πολτοποιούμε λίγα λίγα σε μούλτι και μετά τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε 1 λίτρο βραστό νερό και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού προσθέτοντας τις φακές.
Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και βράζουμε περίπου μισή ώρα μέχρι να βράσουν οι φακές και να χυλώσουν.
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με καπνιστή πάπρικα και ελαιόλαδο συνοδεύοντας με χόρτα βραστά, εμείς είχαμε ασκόλιμπρους βραστούς με μπόλικο λεμόνι.
Προαιρετικά προσθέτουμε 1-2 κουταλιές γιαούρτι.
Αντί για νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό λαχανικών.
πρέπει να είναι πολύ ωραίες, θα δοκιμαστούν απαραίτητα μαζί με το γιαούρτι
Πρόσφατα δοκίμασα τόσο τις κόκκινες φακές όσο και το σουμάκ και ενθουσιάστηκα από τη γεύση τους! Πρέπει να είναι πολύ φοβερό φαγάκι, μου αρέσουν όλα τα υλικά που χρησιμοποίησες!
Και θα συμφωνήσω με την Πόπη, τις συνοδεύουμε απαραιτήτως με γιαούρτι!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Τα πικάντικα σου με τρέλαναν γιατί τα χρησιμοποιώ και εγώ και μου αρέσουν!Είναι ένα υπέροχο πιάτο!!
Τελειες τελειες, παω να παρω φακες!!!
Ανατολίτικες γεύσεις!!!
Μ’αρέσουν!!
Θα πρέπει να είναι πολυ νοστιμες με την ψημένη κολοκυθα.
Θα τις δοκιμάσω όπωσδήποτε Ξανθή. και τα μπαχαρικά που έβαλες πολύ ωραία
Φιλιά
Καλημέρα 🙂
Φακές “πύραυλος”!! Τα λατρεύω τα πικάντικα, οπότε θα δοκιμαστούν 🙂
Φιλιά πολλά Ξανθούλα!
Σήμερα κάτι με τριγυρίζει, πονάει ο λαιμός μου και όλα τα σχετικά προεόρτια, οπότε αυτό το νόστιμο σουπο-φαγάκι θα ήταν ιδανικό για την περίπτωσή μου.
Ξέρεις με τον καιρό θέλουμε να αλλάζουμε και λίγο τις κλασσικές συνταγές να τις κάνουμε διαφορετικές! Νομίζω ότι εσύ είσαι σε αυτή τη φάση τώρα. Πολύ όμορφο πιάτο έφτιαξες!
Πολύ ωραία η ιδέα σου Ξανθή, μου αρέσουν πολύ οι φακές αλλά πάντα τις μαγειρεύω με 2-3 γνωστους τρόπους. Οι δικές σου είναι τελείως “αλλιώς”!
Νοστιμότατες οι φακές σου Ξανθή!!!
Πολύ ωραίος ο συνδυασμός κόκκινης φακής, κολοκύθας και μπαχαρικών! Πικάντικες και νόστιμες!
Καλή σου ημέρα.