Μια φωτογραφία μπορεί να με κάνει να νιώσω όμορφα να ταξιδέψω στο παρελθόν ή και στο μέλλον να επιθυμήσω κάτι, να αποφασίσω να φτιάξω κάτι. Και δεν μιλάω βέβαια για τις δικές μου, έχω πολύ δρόμο ακόμη.
Τα περιοδικά που μου στέλνουν τα παιδιά μου με ταξιδεύουν ξεφυλλίζοντας τα, πρώτα με τις φωτογραφίες και μετά ονειρεύομαι τις γεύσεις.
Έτσι λοιπόν το μάτι μου έπεσε σε μια φωτογραφία που μετά διάβασα τον τίτλο της συνταγής “caramelised lemon rice pudding”.
Επειδή εγώ όμως είμαι ταπεινής καταγωγής δεν ξέρω από “Πουτίγκες” στο χωριό μου κάτι ανάλογο το έλεγαν ρυζόγαλο. Καλά δεν είχε μέσα creme fraice, είπαμε ότι είμαι από χωριό και μάλιστα πολύ μικρό.
Αυτό βέβαια δεν νομίζω ότι μου απαγορεύει τώρα να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω.
Το παραδοσιακό ρυζόγαλο, (εδώ παρουσιασμένο από τη Λίνα) το έφτιαχνα από μικρό παιδί με γάλα από τις κατσίκες μας.
Τώρα ελλείψει κατσίκας πειραματίζομαι με υλικά της πόλης και αυτό που έφτιαξα το ονόμασα:
Αλλιώτικο ρυζόγαλο
Προσαρμογή από το περιοδικό του Waitrose “Winter”2014
Τα υλικά
600ml γάλα
60γρ ρύζι καρολίνα
75γρ ζάχαρη και λίγη για το τέλος
2 λεμόνια
25γρ βούτυρο
200γρ creme fraice
Διαδικασία
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και το φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
Προσθέτουμε το ρύζι με το ξύσμα από τα λεμόνια και τα 25γρ ζάχαρης, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και βράζουμε για 30 λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά.
Καθαρίζουμε τα λεμόνια από τη φλούδα τους και αφαιρούμε τις ενδιάμεσες ίνες και τα κουκούτσια,
(αν βρείτε λεμόνια χωρίς κουκούτσια θα είναι καλύτερο).
Τα ψιλοκόβουμε, κρατάμε σε ένα ποτήρι το χυμό που έχει προκύψει κατά το κόψιμο και τα βάζουμε μαζί με τα 50γρ ζάχαρης και το βούτυρο σε τηγάνι και σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε συνέχεια για περίπου 6 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.
Αφήνουμε για 5 λεπτά και το προσθέτουμε μαζί με την creme fraice στο βρασμένο γάλα – ρύζι ανακατεύοντας καλά να ομοιογεννοποιηθούν.
Σερβίρουμε σε πυρίμαχα μπολάκια, σκορπάμε στην επιφάνεια λίγη ζάχαρη και τα βάζουμε σε ζεσταμένο γκριλ μέχρι να καραμελώσει η επιφάνεια.
Για όποιον έχει φλόγιστρο μπορεί να καραμελώσει με αυτό.
Αυτή η ποσότητα βγάζει 2 μεγάλα φλυτζάνια σαν της φωτογραφίας ή 4 μικρά πυρίμαχα μπολάκια.
Υπερπαραγωγή το ρυζόγαλο σου Ξανθή μου! Φαντάζομαι θα μοσχομυρίζει!
Ρυζόγαλο brule, κατά την creme brulee, έφτιαξες Ξανθή και δείχνει υπέροχο! Τι ωραίος συνδυασμός είναι αυτός με το αγαπημένο λεμονάκι και την καραμέλα, υπέροχη η ιδέα σου!
Με το “ελλείψει κατσίκας” έκανα τους δικούς μου περίεργους συνειρμούς-κακιούλες….αχχααχαχαχαχχ!!!
Μια χαρά τελειότατο και αρωματικότατο σου έγινε και σαν γνωστή και ορκισμένη λεμονολάτρης θα το τιμήσω συντομότατα!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου!! 🙂
Αγαπώ πολύ το ρυζόγαλα και εσύ το έχεις κάνει ανώτερο! Θα το δοκιμάσω σίγουρα^^
Ψηφίζω δαγκωτό, το αλλιώτικό λεμονάτο ρυζόγαλο, Ξανθή μου!!!
Πω-πω-πω πολύ το λυγουρεύτηκα τώρα :-))
Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Μια φίλη μου βάζει πάντα ξύσμα λεμονιού στο ρυζόγαλό της και του ταιριάζει τέλεια! Φαντάζομαι να είναι και καραμελωμένο! Τέλειο!
ΑΜΑΝ παναιτσα μου τι ειν τουτο!!!απαππαα το ζηλεψα!φαινεται υπεροχο!θα το δοκιμασωωωωω!!!να σαι καλα και να περασεις ενα ομορφο ΣΚ!ΦΙΛΙΑΑΑΑ
Πολύ αρωματικό το ρυζόγαλο και ωραία πινελιά η καραμελωμένη επιφάνεια!
Σε φιλώ, καλό βράδυ!
Επειδή είμαι καινούργια μαγείρισσα,κάτι δεν κατάλαβα με το ρύζι…το βράζουμε χώρια η το ρίχνουμε στο γάλα κατά την μισή ώρα που βράζουμε τη ζάχαρη κ το ξύσμα? Αν μπορεί να βοηθήσει κάποιος θα ήμουν ευγνώμων!
Καλημέρα Αλεξάνδρα, το ρύζι βράζεται μαζί με το γάλα όπως σε όλα τα ρυζόγαλα.Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται και το πήξιμο κατά κάποιον τρόπο.
Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και είμαι εδώ για κάθε απορία σου.
Nice recipes, greeting from Belgium
Μου αρεσει πολύ το ρυζόγαλο.
Πρεπει να δοκιμάσω και αυτη την εκδοχη!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Έχω να φάω ρuζόγαλο από μικρό παιδί, καιρός να το θυμηθώ με τη δική σου πρόταση Ξανθή!!!! Το καραμέλωμα και το ξύσμα του λεμονιού το κάνουν ακαταμάχητο!!!
Καλό ΣΚ!
Οοοο, πολύ μ’αρέσει αυτή την συνταγή και πολύ το ρυζόγαλο, θα την κάνω με διπλή ποσότητα για τους 4 μας.
Φιλιά και καφεδάκι. Α! και ευχαριστώ.
Oντως αλλιώτικο ρυζόγαλο Ξανθή
Μυρωδάτο και γκουρμέ.
Φιλιά
Αλλιώτικο όντως και πεντανόστιμο!!!
Καλή εβδομάδα,Ξανθούλα μου!