share

Ένα αλλιώτικο ρυζόγαλο

από
CE-91-CE-BB-CE-BB-CE-B9-CF-8E-CF-84-CE-B9-CE-BA-CE-BF-CE-A1-CF-85-CE-B6-CF-8C-CE-B3-CE-B1-CE-BB-CE-BF-1-

Μια φωτογραφία μπορεί να με κάνει να νιώσω όμορφα να ταξιδέψω στο παρελθόν ή και στο μέλλον να επιθυμήσω κάτι, να αποφασίσω να φτιάξω κάτι. Και δεν μιλάω βέβαια για τις δικές μου, έχω πολύ δρόμο ακόμη.

Τα περιοδικά που μου στέλνουν τα παιδιά μου με ταξιδεύουν ξεφυλλίζοντας  τα, πρώτα με τις φωτογραφίες και μετά  ονειρεύομαι τις γεύσεις.
Έτσι λοιπόν το μάτι μου έπεσε σε μια φωτογραφία που μετά διάβασα τον τίτλο της συνταγής “caramelised lemon rice pudding”.
Επειδή εγώ όμως είμαι ταπεινής καταγωγής δεν ξέρω από “Πουτίγκες” στο χωριό μου κάτι ανάλογο το έλεγαν ρυζόγαλο. Καλά δεν είχε μέσα creme fraice, είπαμε ότι είμαι από χωριό και μάλιστα πολύ μικρό.
Αυτό βέβαια δεν νομίζω ότι μου απαγορεύει τώρα να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω.
Το παραδοσιακό ρυζόγαλο, (εδώ παρουσιασμένο  από τη Λίνα) το έφτιαχνα  από μικρό παιδί με γάλα από τις  κατσίκες μας.
Τώρα ελλείψει κατσίκας πειραματίζομαι με υλικά της πόλης και αυτό που έφτιαξα το ονόμασα:
Αλλιώτικο ρυζόγαλο  
Προσαρμογή από το περιοδικό του Waitrose “Winter”2014
Τα υλικά 
600ml γάλα
60γρ ρύζι καρολίνα
75γρ ζάχαρη και λίγη για το τέλος
2 λεμόνια
25γρ βούτυρο
200γρ creme fraice

Διαδικασία
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και το φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
Προσθέτουμε το ρύζι με  το ξύσμα από τα λεμόνια και τα 25γρ ζάχαρης, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και βράζουμε για 30 λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά.

Καθαρίζουμε τα λεμόνια από τη φλούδα τους και αφαιρούμε τις ενδιάμεσες ίνες και τα κουκούτσια,
(αν βρείτε λεμόνια χωρίς  κουκούτσια θα είναι καλύτερο).

Τα ψιλοκόβουμε, κρατάμε σε ένα ποτήρι το χυμό που έχει προκύψει κατά το κόψιμο και τα βάζουμε μαζί με τα 50γρ ζάχαρης και το βούτυρο σε τηγάνι και σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε συνέχεια για περίπου 6 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.

Αφήνουμε για 5 λεπτά και το προσθέτουμε μαζί με την creme fraice στο βρασμένο γάλα – ρύζι  ανακατεύοντας καλά να ομοιογεννοποιηθούν.
Σερβίρουμε σε πυρίμαχα μπολάκια, σκορπάμε στην επιφάνεια λίγη ζάχαρη και τα βάζουμε σε ζεσταμένο γκριλ μέχρι να καραμελώσει η επιφάνεια.

Για όποιον έχει φλόγιστρο μπορεί να καραμελώσει με  αυτό.

Αυτή η ποσότητα βγάζει 2 μεγάλα φλυτζάνια σαν της φωτογραφίας ή 4 μικρά πυρίμαχα μπολάκια.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Υπερπαραγωγή το ρυζόγαλο σου Ξανθή μου! Φαντάζομαι θα μοσχομυρίζει!

    • Amelie
    • 14 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Ρυζόγαλο brule, κατά την creme brulee, έφτιαξες Ξανθή και δείχνει υπέροχο! Τι ωραίος συνδυασμός είναι αυτός με το αγαπημένο λεμονάκι και την καραμέλα, υπέροχη η ιδέα σου!

    • Εφη
    • 14 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Με το “ελλείψει κατσίκας” έκανα τους δικούς μου περίεργους συνειρμούς-κακιούλες….αχχααχαχαχαχχ!!!
    Μια χαρά τελειότατο και αρωματικότατο σου έγινε και σαν γνωστή και ορκισμένη λεμονολάτρης θα το τιμήσω συντομότατα!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου!! 🙂

  2. Απάντηση

    Αγαπώ πολύ το ρυζόγαλα και εσύ το έχεις κάνει ανώτερο! Θα το δοκιμάσω σίγουρα^^

  3. Απάντηση

    Ψηφίζω δαγκωτό, το αλλιώτικό λεμονάτο ρυζόγαλο, Ξανθή μου!!!

    Πω-πω-πω πολύ το λυγουρεύτηκα τώρα :-))

    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    • Vita
    • 14 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Μια φίλη μου βάζει πάντα ξύσμα λεμονιού στο ρυζόγαλό της και του ταιριάζει τέλεια! Φαντάζομαι να είναι και καραμελωμένο! Τέλειο!

  4. Απάντηση

    ΑΜΑΝ παναιτσα μου τι ειν τουτο!!!απαππαα το ζηλεψα!φαινεται υπεροχο!θα το δοκιμασωωωωω!!!να σαι καλα και να περασεις ενα ομορφο ΣΚ!ΦΙΛΙΑΑΑΑ

  5. Απάντηση

    Πολύ αρωματικό το ρυζόγαλο και ωραία πινελιά η καραμελωμένη επιφάνεια!
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

    • Αλεξάνδρα
    • 14 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Επειδή είμαι καινούργια μαγείρισσα,κάτι δεν κατάλαβα με το ρύζι…το βράζουμε χώρια η το ρίχνουμε στο γάλα κατά την μισή ώρα που βράζουμε τη ζάχαρη κ το ξύσμα? Αν μπορεί να βοηθήσει κάποιος θα ήμουν ευγνώμων!

  6. Απάντηση

    Καλημέρα Αλεξάνδρα, το ρύζι βράζεται μαζί με το γάλα όπως σε όλα τα ρυζόγαλα.Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται και το πήξιμο κατά κάποιον τρόπο.
    Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και είμαι εδώ για κάθε απορία σου.

  7. Απάντηση

    Nice recipes, greeting from Belgium

  8. Απάντηση

    Μου αρεσει πολύ το ρυζόγαλο.
    Πρεπει να δοκιμάσω και αυτη την εκδοχη!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Silena
    • 15 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Έχω να φάω ρuζόγαλο από μικρό παιδί, καιρός να το θυμηθώ με τη δική σου πρόταση Ξανθή!!!! Το καραμέλωμα και το ξύσμα του λεμονιού το κάνουν ακαταμάχητο!!!
    Καλό ΣΚ!

  9. Απάντηση

    Οοοο, πολύ μ’αρέσει αυτή την συνταγή και πολύ το ρυζόγαλο, θα την κάνω με διπλή ποσότητα για τους 4 μας.

    Φιλιά και καφεδάκι. Α! και ευχαριστώ.

  10. Απάντηση

    Oντως αλλιώτικο ρυζόγαλο Ξανθή
    Μυρωδάτο και γκουρμέ.

    Φιλιά

    • lenia
    • 17 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Αλλιώτικο όντως και πεντανόστιμο!!!
    Καλή εβδομάδα,Ξανθούλα μου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode