share

Μακαρόνια σιουφιχτά με παραπούλια

από
CE-9C-CE-B1-CE-BA-CE-B1-CF-81-CF-8C-CE-BD-CE-B9-CE-B1-CF-83-CE-BF-CF-85-CF-86-CE-B9-CF-87-CF-84-CE-AC-CE-BC-CE-B5-CF-80-CE-B1-CF-81-CE-B1-CF-80-CE-BF-CF-8D-CE-BB-CE-B9-CE-B1-1-

Σήμερα ήταν η μέρα των ζυμαρικών του αθλητή και η μέρα της λαϊκής για μένα.

Ξεκίνησα πρωί πρωί φωτογραφίζοντας τα προϊόντα και έφτιαξα μια σελίδα με τα της εποχής και όχι μόνο. Αυτή η σελίδα μαζί με το μενού είναι οι αδυναμίες μου και από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω είναι και αδυναμία κάποιων αναγνωστών μου.
Και τι δεν είχει στη λαϊκή, άγρια σπαράγγια, οβριές, ασκόλυμπρους, παραπούλια, αγκινάρες,  τα περισσότερα για λίγο καιρό θα υπάρχουν ακόμη και θέλω να τα ευχαριστηθώ.
Αγόρασα παραπούλια τα οποία έχουν γίνει η αγαπημένη μας σαλάτα με μπόλικο λεμόνι.

Τα παραπούλια για όσους δεν γνωρίζουν είναι τα βλαστάρια που φυτρώνουν χαμηλά στο λάχανο αφού οι παραγωγοί κόψουν το άσπρο λάχανο.
Θυμάμαι του γονείς μου να τα μαζεύουν από τον κήπο μας και να λένε ότι το πιο νόστιμο λάχανο είναι αυτό που θα κοπεί μετά τα κρύα και κυρίως μετά το χιόνι.
Αναζητώντας περισσότερες  πληροφορίες  διάβασα ότι κάπως έτσι έχει βγει και η παροιμία “καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια”
Σε άλλες περιοχές της Ελλάδος ίσως έχουν άλλο όνομα στην Κρήτη ας πούμε τα λένε τσιμούλια και μπορείτε να δείτε την παρουσίαση τους σε συνταγές από τη Vita  εδώ   Επίσης συνταγή με ζυμαρικά και παραπούλια μπορείτε να δείτε και από την Crispy εδώ  και από τη Μαριλίτα εδώ
Πάμε τώρα στη δική μου εκδοχή η οποία είναι προσαρμογή από ξένο περιοδικό  με  Ελληνικά προϊόντα.
Μακαρόνια σιουφιχτά με παραπούλια.
Τα υλικά για δύο
200γρ μακαρόνια σιουφιχτά ή κάποιο άλλο κοφτό μακαρονάκι
150γρ καθαρισμένα και κομμένα παραπούλια
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
5 φέτες μπέικον κομμένες σε μικρά κομμάτια
1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
10-12 ντοματίνια  κομμένα στη μέση
Αλάτι και πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού διάφορα herbs (έτοιμο μείγμα από Σ/Μ)
Τριμμένο τυρί (προαιρετικό)
Διαδικασία
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε 10 λεπτά στο ίδιο νερό προσθέτουμε τα παραπούλια και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα παραπούλια κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν.
Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμυδάκια  ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε το μπέικον και τα ντοματάκια νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι  μπούκοβο και τα herbs  και συνεχίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά και τα παραπούλια μαζί με λίγο από το νερό που έβρασαν ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και σερβίρουμε αμέσως.

Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο τριμμένο τυρί.
Το πιάτο αυτό μπορεί να είναι και νηστίσιμο αν αφαιρέσουμε το μπέικον και το τυρί.
Επίσης όταν δεν υπάρχουν παραπούλια θα έβαζα σπανάκι.
Στην περίπτωση αυτή αυξήστε τα ντοματάκια.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Silena
    • 12 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Εμείς τις λέμε λαχανίδες και είναι πεντανόστιμες σα σαλάτα!!!!!
    Σε φαγητό δεν τις έχω ακόμα δοκιμάσει αλλά σίγουρα δε θα αργήσει να γίνει!!!!
    Τα σκιουφικτά είναι μακαρόνια που παραδοσιακά παρασκεύαζαν στην Ανατολική Κρήτη!!!! Πριν λίγο καιρό που ήμουν εκεί έψαξα αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω, αφού σκέφτομαι να τα φτιάξω εγώ!!!! Που τα ανακάλυψες;
    Καταπληκτικό πιάτο δημιούργησες Ξανθή μου!!!! Δείχνει πολύ λαχταριστό!!!!!

  1. Απάντηση

    Τα παραπούλια μόνο από την
    παροιμία τα ήξερα !!!
    Φαίνεται, όμως, ότι είναι πεντανόστιμα και στη συγκεκριμένη
    συνταγή φαντάζομαι ότι θα προσθέτουν ιδιαίτερη γεύση.
    Οπτικά, πάντως, τέλειο σύνολο.
    Φιλάκια

  2. Απάντηση

    Χρόνια είχα ν΄ακούσω για παραπούλια! Να είσαι καλά, Ξανθή μου!
    Μου άρεσε ο τρόπος που τα αξιοποίησες, εμείς στο σπίτι μας να κάναμε βραστά, σαλάτα.
    Καλή σου μέρα

    • crispy
    • 13 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Ξανθή καλημέρα!
    Αγόρασα προχθές από τη λαϊκή ολόκληρη τσάντα! Μου αρέσουν πολύ σε πιάτα με ζυμαρικά, θα δοκιμάσω και το δικό σου πιάτο!Είναι πάντως πολύ ωραία, καιρός να τα μάθει ο κόσμος- αν και πολύ δύσκολα βλέπω να πουλιούνται σε μανάβικα των σούπερμαρκετ- μέχρι στιγμής δεν έχω δει.
    Λοιπόν σκεφτόμουν το εξής: Kale οι Αμερικανοί (έχουν λυσσάξει με δαύτο!), παραπούλια εμείς!! 🙂
    Καλημέρα! Και σε ευχαριστώ πολύ για τον σύνδεσμο!

    ΥΓ: Τα σιουφιχτά είναι πολύ ωραία ζυμαρικά! Από τα αγαπημένα μου!

  3. Απάντηση

    Η σελίδα με τα της εποχής είναι απο τις αγαπημένες μου Ξανθή
    Το φωτορεπορτάζ σου φοβερό : )

    Πολύ ωραία ιδέα έτσι τα ζυμαρικά.
    Ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

    Καλημέρες : )

  4. Απάντηση

    Σήμερα είναι γενικά η μέρα της μακαρονάδας, στα περισσότερα blogs βλέπω νόστιμες μακαρονάδες να ποστάρονται!
    Πολύ νόστιμη δείχνει η πρότασή σου Ξανθή μου!
    Φιλιά!

  5. Απάντηση

    Θαυμάσιο το πιάτο σου!

    • Εφη
    • 13 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Σε μακαρονάδα δεν τα είχα φανταστεί ποτέ, ούτε και μαγειρευτά. Τελευταία τα έκανε η πεθερά μου μαγειρευτά και ήταν τέλεια. Μόνο λαδολέμονο τα έτρωγα μέχρι τώρα, για δες τα παραπούλια! Πολύ ωραία πρόταση Ξανθή! Φιλάκια!

  6. Απάντηση

    ΟΥΜΜΜΜ, νόστιμα! τα παιδιά μου λατρέυουν τα λαχανικά!!!

    Ευχαριστώ, φιλιά και καφεδάκι.

  7. Απάντηση

    Μια πιο “πράσινη” εκδοχή μιας θεϊκής μακαρονάδας!

  8. Απάντηση

    Είχα ακούσει για τα παραπούλια και παλιότερα αλλά ομολογώ ότι είχα ξεχάσει τι ακριβώς είναι! Το πιάτο σου πραγματικά κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μου και μου αρέσει πολύ που έχεις χρησιμοποιήσει σιουφιχτά!
    Μου αρέσει πάρα πολύ η σελίδα σου με ότι είναι της εποχής! Ανοίγει την όρεξη για πολλά μαγειρέματα και είναι και πάρα πολύ χρήσιμη!

  9. Απάντηση

    Dear Blonde, A beautiful and healthy dish. Blessings dear. Catherine xo

    • Amelie
    • 14 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Ξανθή, μου έβαλες ιδέες για τη νηστίσιμη εκδοχή, όχι λόγω νηστείας αλλά επειδή νομίζω ότι θα μου αρέσιε περισσότερο. Αύριο που έχουμε λαϊκή κοντά στο σπίτι μου θα βγω προς άγραν παραπουλίων!

  10. Απάντηση

    Καλημέρες!!
    Καλώς σας βρήκα και πάλι :-))

    Ωραία μακαρονάδα Ξανθή μου, αλλά μια ψυχή που ξέρω, μόλις έβλεπε αυτό το “κάτι πράσινο”…θα ζήταγε μακαρόνια σκέτα!!

    Ενώ τα χόρτα με μπόλικο λεμόνι, μια χαρά θα τα κατέβαζε … Άβυσσσος, λέμε!!!

    Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ

    • lenia
    • 14 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Τι ωραία μακαρονάδα,Ξανθή μου!Πολύ φρέσκια!
    Φιλάκια πολλά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode