Στρούντελ με αχλάδια και άγρια βατόμουρα

από
CE-A3-CF-84-CF-81-CE-BF-CF-8D-CE-BD-CF-84-CE-B5-CE-BB-CE-B1-CF-87-CE-BB-CE-AC-CE-B4-CE-B9-CE-B2-CE-B1-CF-84-CF-8C-CE-BC-CE-BF-CF-85-CF-81-CE-B1-15-a

Αυτό το τριήμερο έγιναν πολλά φαγητά και ένα γλυκό.
Είναι ένα γλυκό που είχα δει από πέρσι σε ένθετο περιοδικού του εξωτερικού και περίμενε την κατάλληλη ώρα.
Το καλοκαίρι ήμουν πολύ τυχερή και είχα μαζέψει πολλά βατόμουρα, μερικά είχαν μπει στον καταψύκτη για επόμενη επεξεργασία.
Θυμήθηκα το γλυκό αυτό και έγινε.

Η διαδικασία του είναι πολύ απλή και μπορεί να φτιαχτεί όταν περιμένουμε κάποιο άλλο φαγητό να βγει από το φούρνο κι αμέσως να μπει αυτό.

Τα υλικά για ένα ρολό
2 μεγάλα ώριμα αχλάδια
120γρ άγρια βατόμουρα
40γρ αμύγδαλα ψιλοκομμένα
60γρ καστανή ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κοφτό κανέλα
2-3 κουταλιές σούπας καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
Ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
6 φύλλα κρούστας για γλυκά
Αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)
Μέλι (προαιρετικό)

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε λεπτές και μικρές φέτες
Έχουμε ξεπαγώσει καλά τα βατόμουρα μέσα σε σουρωτήρι αν είναι στην κατάψυξη.

Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα.
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το λάδι μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.

Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το κρατάμε σκεπασμένο με υγρή πετσέτα για να μην ξεραθεί.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα αχλάδια και τα βατόμουρα με τη ζάχαρη την κανέλα και τα αμύγδαλα.

Σε επιφάνεια εργασίας απλώνουμε τα δύο φύλλα και με τη βοήθεια ενός πινέλου απλώνουμε παντού από το μείγμα λαδιού – ξύσματος πορτοκαλιού.
Συνεχίζουμε από πάνω με τα άλλα δύο την ίδια διαδικασία και κατόπιν τα άλλα δύο.

Απλώνουμε στο κέντρο των  φύλλων  το μείγμα των φρούτων αφήνοντας ένα κενό 2-3 εκατοστών στην κάθε άκρη.
Διπλώνουμε αυτό το κενό προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό.

Μεταφέρουμε το ρολό σε ελαφρά λαδωμένο πυρέξ με την μεριά κλεισίματος προς τα κάτω.
Λαδώνουμε την επιφάνεια του ρολού και με τη βοήθεια κοφτερού μαχαιριού κάνουμε μερικές χαρακιές στην επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30-35 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Αν θέλουμε με ένα πινέλο το αλείφουμε με λίγο ζεστό μέλι και το στολίζουμε με αμύγδαλα φιλέ.
Εγώ παρέλειψα αυτή τη διαδικασία μιας και δεν είχα αμύγδαλα φιλέ.
Αν δεν έχετε άγρια βατόμουρα μπορείτε να βάλετε αυτά του εμπορίου τα κατεψυγμένα.

Καλή Σαρακοστή!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Το θέλω! Μου αρέσει πολύ αυτό το γλυκό! Τα φρούτα που έβαλες υπέροχα…Κλείνω τα μάτια και το γεύομαι με τη φαντασία μου..

  2. Απάντηση

    Πρέπει να έγινε πολύ νόστιμο!
    Καλή Σαρακοστή!

    • lenia
    • 4 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Λαχταριστό το γλυκάκι σου,Ξανθή μου!
    Καλή Σαρακοστή!

  3. Απάντηση

    Καλή Σαρακοστή Ξανθή μου! Πολύ εύκολο και φαντάζομαι γευστικότατο το γλυκάκι αυτό γεμάτο φρούτα!

  4. Απάντηση

    Χρόνια σας Πολλά και καλή Σαρακοστή!

    Εξαιρετική πρόταση βεβαίως-βεβαίως!

    Έχω σακούλα έτοιμη στην κατάψυξη επίσης. Αχλάδια δεν έχω αλλά αύριο έχουμε λαϊκή…

    Και που ΄σαι καλή μου Ξανθή, άμα έμεινε τίποτε, μην το παραχώσεις πουθενά. Στείλτο με courier :-)))

  5. Απάντηση

    Αχ το ζήλεψα το ρολό σου Ξανθή!
    Με τα ωραία φρούτα, το πορτοκάλι και την κανέλα!
    Πειράζει που το ονειρεύομαι παρέα με σπιτικό παγωτό βανίλια; Όχι ε;

  6. Απάντηση

    Πολύ ωραίο!
    Καλή Σαρακοστή!

    • Silena
    • 4 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Λαχταριστό και ιδιαίτερα αρωματικό γλυκό!!!!
    Καλή Σαρακοστή να έχετε!!!!

  7. Απάντηση

    Τα βατόμουρα είναι απ’τα λατρεμένα μου φρούτα, το γλυκό σου είναι ζηλευτό…αχ!!!

    • kiki
    • 5 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Γιάμι! Μεγάλη εφεύρεσηη κατάψυξη και για τα βατόμουρα μεγαλύτερη 😉

  8. Απάντηση

    Οοοο, πολύ έυκολή συνταγή!!! Έτσι μ’αρέσει η κουζίνα!!!

    Νόστιμο γλυκό, ουμμμ.

    Ευχαριστώ, καφεδάκι και φιλιά.

  9. Απάντηση

    Το μεσημέρι είχα όρεξη να κάνω κάτι στην κουζίνα. Τα βατόμουρα που είχα στην κατάψυξη με παρακίνησαν να κάνω το γλυκάκι σου με κάποιες παραλλαγές.
    Εβαλα μήλο αντί αχλαδιού και μπόλικο σιρόπι από γλυκό κουταλιού αντί για μέλι.
    Έγινε πολύ εμφανίσιμο και νοστιμότατο.
    Να είσαι καλά και να δίνεις πάντα ωραίες προτάσεις.

Γράψτε απάντηση στο Tante Kiki Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode