Με τον όρο Chutney όπως έχω ξαναγράψει εννοούμε τις γλυκόξινες “μαρμελάδες”, σάλτσες θα τις έλεγα εγώ, που συνοδεύουν ψητά κρέατα, λαχανικά ή και τυριά.
Αρχίζοντας για φέτος από τώρα τους πειραματισμούς μου θα ασχοληθώ ιδιαίτερα με το θέμα για προσωπικούς λόγους αλλά και για την ανάγκη του καλού σκοπού στον οποίο δραστηριοποιούμαι.
Ήδη έχω προμηθευτεί βιβλία και περιοδικά τα οποία μελετώ και ανάλογα τα φρούτα και λαχανικά της εποχής θα πειραματίζομαι.
Tα μήλα που χρησιμοποίησα είναι της ποικιλίας TZONA , μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και άλλες ποικιλίες αρκεί να είναι λίγο υπόξινα.
Τα υλικά που χρησιμοποίησα μου έδωσαν τρία βαζάκια.
1500γρ μήλα (βάρος πριν το καθάρισμα)
280ml ξύδι από κόκκινο κρασί
85γρ καστανή ζάχαρη
340γρ ζάχαρη λευκή
1κουτ. γλυκού αλάτι
60γρ σταφίδες
20γρ φύλλα μέντας χοντροκομμένα
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα τους και τα κουκούτσια. Τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός τη μέντα.
Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού ανακατεύοντας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία (διαβάθμιση 1-9 στο 4.5 ) σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Ανακατεύουμε περιοδικά με ξύλινη κουτάλα.
Μετά το πέρας αυτής της ώρας προσθέτουμε τη μέντα και συνεχίζουμε το βρασμό σε λίγο μεγαλύτερη θερμοκρασία ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό μείγμα όπως θα είχαμε μια πηχτή μαρμελάδα. Διαδικασία περίπου 10-15 λεπτά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.
Αποθηκεύουμε τα βάζα σε δροσερό μέρος και χρησιμοποιούμε μετά από 15-20 ημέρες.
Όλα τα προϊόντα που περιέχουν ξύδι πρέπει να “ωριμάζουν ” πριν τη χρήση τους.
Ακόμη δεν το έχω δοκιμάσει περιμένω το κατάλληλο φαγητό για να το συνοδεύσω.
Ενώ μαρμελάδες γλυκές δεν τρώω, τα chutney τα λατρεύω!!! …. ένα παράξενο πράγμα! Θα χαρώ να δω και τα υπόλοιπα που θα φτιάξεις λοιπόν Ξανθή!!!
Καλή αρχή έκανες με το μηλένιο σου!
Φιλιά!
Τρελλαίνομα για chutneys!!!!
Πέρυσι έφτιαξα με κυδώνια και ήταν πολύ καλό. Το δικό σου φαίνεται υπέροχο! Καλή συνέχεια!!
Kαλημέρα Ξανθή 🙂
Είμαι σίγουρη για το καλό αποτέλεσμα.
Πρέπει να είναι πολύ ωραίο.
Μόλις το δοκιμάσεις πες μας
Καλή μελέτη 🙂
Φιλιά
Γεια στα χέρια σου! Μου αρέσουν οι πειραματισμοί σου 🙂
Μου φαίνεται ότι θα έχει υπέροχη γεύση, περιμένουμε και τις τελικές σου εντυπώσεις μετά τη δοκιμή!
Πραγματικά πολύ ιδιαίτερη γεύση!
Δεν σου κρύβω ότι είμαι πολύ περίεργη να δω με τι θα τη συνδυάσεις!
Φιλιά
Μου αρέσουν πολύ τα chutney! Τα είχα δοκιμάσει πριν πολλά χρόνια στη Γερμανία με ελάφι και ήταν καταπληκτικό. Περιμένω τις εντυπώσεις σου από τους πειραματισμούς! Πολλά φιλιά!
Λατρεύω τα chutney,Ξανθή!!! ακόμη ένα προσθέθηκε στις συνταγές μου…χιχι!!!
Πρέπει να είναι φανταστικό! Εξάλλου εγώ ανακατεύω πολλές φορές φρούτα και ξηρούς καρπούς με τα φαγητά μου οπότε ένα τέτοιο chutney θα είναι όνειρο με τα κρεατικά η ποικιλία τυριών!Καλή συνέχεια^^
Μπορεί να μην κάτσω να φτιάξω, καθώς οι δικοί μου δεν αρέσκονται, αλλά πραγματικά είναι πολύ ενδιαφέρουσα, μιας και τα τζοάννα είναι από τα πιο αγαπημένα μου μήλα.
Καλό απόγευμα.
Πολύ ωραίο Ξανθη μου, δείχνει υπέροχο!!!
Φιλιά!
Υπέροχο Ξανθή μου… κάποτε πρέπει να φτιάξω κι εγώ τσάτνευ!!!
Καλοφάγωτο!!
Δείχνει υπέροχο!Φιλάκια,χρυσοχέρα Ξανθή μου!
Δεν το θυμόμουν πως είχα δεί αυτή την συνταγή και σου είχα αφήσει και σχόλιο!!! χα χα χα!!!