share

Γλυκόξινη σάλτσα με κορόμηλα

από
Γλυκόξινη σάλτσα με κορόμηλα

Σήμερα θα σας δώσω μια σάλτσα που έχω φτιάξει με κορόμηλα από το χωριό.
Η πρώτη φορά  που τη δοκίμασα αυτοσχεδιάζοντας ήταν πέρσι με λίγους προύνους που είχα μαζέψει τότε.
Φέτος μάζεψα αρκετά κορόμηλα έγινε μια φορά στο χωριό προκειμένου να συνοδεύσουμε τα ψητά μας και επαναλήφθηκε στην Αθήνα σε μεγάλες ποσότητες  και για τις ανάγκες του Bazzar.

Εδώ θα γράψω  μια εκδοχή με μικρές ποσότητες  που μπορείτε να φτιάξετε όλοι ακόμη νομίζω υπάρχουν κορόμηλα.

Τα υλικά για 4 βαζάκια των 250γρ
1 κιλό κορόμηλα κατά προτίμηση κόκκινα
500γρ κόκκινα κρεμμύδια
2 ποτήρια νερό
400γρ ζάχαρη
60ml ξίδι από σταφύλλια καλής ποιότητος
1 κουτ. γλυκού τζίτζερ σε σκόνη
Διαδικασία
Πλένουμε τα κορόμηλα και χωρίς να τα στεγνώσουμε τα βάζουμε σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά ίσα να μαλακώσουν λίγο. Τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι πάνω σε ένα λεκάνη και αφήνουμε να κρυώσουν.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με το νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά και να μην  έχουν άλλα υγρά.
Περνάμε από το σουρωτήρι (όπως τη ντομάτα) τα κορόμηλα και προσθέτουμε αυτό που θα πάρουμε στα κρεμμύδια.

Συνεχίζουμε το βρασμό σε μέτρια πάντα φωτιά και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.

Μόλις το μείγμα αρχίζει να γίνεται πυκνό προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξίδι και βράζουμε μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα όπως μια μαρμελάδα.
Προσθέτουμε το τζίτζερ ανακατεύουμε και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Παρατηρήσεις 
Η σάλτσα μπορεί να γίνει όπως περιγράφω κι εδώ για άμεση χρήση.
Αν τα κορόμηλα είναι μεγάλα και μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε και να αφαιρέσουμε το κουκούτσι δεν χρειάζεται ο βρασμός.
Αν θέλουμε πιο λεία τα σάλτσα πολτοποιούμε πριν βάλουμε τη ζάχαρη με ραβδομπλέντερ.
Λόγω του ξιδιού τα βαζάκια μας πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον ένα μήνα ώστε να ισορροπήσουν οι γεύσεις όπως κάνουμε και στα chutney.
Ελλείψει κορόμηλων θα δοκίμαζα με βανίλιες.
Ταιριάζει πολύ με ψητά αλλά και πιλάφι ή κάποια τυριά.

Άλλοι πειραματισμοί μου με  κορόμηλα φέτος:
Πετιμέζι με συνταγή της Σοφίας που μπορείτε να δείτε εδώ
Και μαρμελάδα με δική μου συνταγή από εδώ.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ξανθή ,καταπληκτική ιδέα η σάλτσα σου!!! Του χρόνου που θα έχω κορόμηλα πάλι , θα την δοκιμάσω,πολλά φιλάκια!!!

  2. Πολύ ωραία πρέπει να είναι … θα την δοκιμάσω σίγουρα !!! Καλή εβδομάδα !!!

  3. Απάντηση

    Ακούγεται πραγματικά υπέροχη η σάλτσα σου.
    Και πράγματι με ψητά θα είναι φανταστική!
    Φιλιά

  4. Απάντηση

    Αν είναι απ’τα χεράκια σου είμαι σίγουρη. Φιλάκια, καλή προσαρμογή!

  5. Απάντηση

    Πω, πω, τι μου θύμισες τώρα… Πριν πολλά χρόνια σε ένα υπόγειο σε ένα χωριό του Ηρακλείου, όπου ο ιδιοκτήτης είχε άπειρες (κυριολεκτικά) μπύρες από όλον τον κόσμο, ακόμα περισσότερες σε βαρέλι και όλο το βράδυ πίναμε συνοδεία λουκάνικων και μιας σάλτσας σαν αυτή που είχε και βερύκοκα. Φύγαμε το πρωί κάνοντας οχτάρια, ευτυχώς μέναμε κοντά…

    • Σακαλή Ιωάννα
    • 23 Αυγούστου 2022
    Απάντηση

    πολύ καλή μου φαίνεται η συνταγή σας …έχω βρει αρκετα άγρια κορόμηλα και θα την φτιάξω …ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode