Ώρα επεξεργασίας καλοκαιρινών φρούτων!! μαρμελάδες και γλυκά σε καθημερινή βάση μιας και έχουμε και υποχρεώσεις, το bazzar πλησιάζει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
Οι κατσαρόλες παρόλο τη ζέστη είναι μονίμως στην κουζίνα.
Προς το παρόν έγιναν μαρμελάδες, μια με ροδάκινα και φιστίκια, ακολούθησε άλλη πεπόνι με μαστίχα και στη συνέχεια αυτή που γράφω εδώ, πεπόνι τζίτζερ και πιπέρι.
Η ιδέα ήρθε μετά από πολύ ψάξιμο για κάτι πολύ ιδιαίτερο, όταν οι ώρες δεν περνούσαν, και έγινε με τις δικές μου παρεμβάσεις ως προς τη διαδικασία και τις ποσότητες.
Η αρχική ιδέα από εδώ.
Μαρμελάδα πεπόνι με τζίτζερ και πιπέρι
Συστατικά
- 2 κιλά πεπόνι βάρος καθαρισμένου
- 1200 γρ ζάχαρη
- 80 γρ τζίτζερ φρέσκο τριμμένο στον τρίφτη
- 4 λεμόνια το χυμό τους
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε το πεπόνι από τα σπόρια και τις φλούδες και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Το τοποθετούμε σε λεκάνη μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό 2 λεμονιών για ένα βράδυ.
- Την επομένη μεταφέρουμε το ζουμί τους (το οποίο είναι αρκετό) σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και προσέχουμε να μην ξεχειλίσει από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα φρούτα και συνεχίζουμε το βρασμό ξαφρίζοντας μέχρι να διαυγάσουν τα φρούτα.
- Αφήνουμε τη μαρμελάδα να ηρεμήσει για 4-5 ώρες και πολτοποιούμε ελαφρά με κουτάλα του πουρέ ή με ραβδομπλέντερ εφόσον υπάρχουν μεγάλα κομμάτια φρούτου.. Προσθέτουμε το τζίτζερ και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
- Προσθέτουμε το πιπέρι και το χυμό των 2 λεμονιών, ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά τα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Σημειώσεις
Η αρχική επεξεργασία του πεπονιού είναι αυτή που ακολουθώ για όλες τις μαρμελάδες με πεπόνι.
Το πεπόνι που χρησιμοποίησα αυτή τη φορά ήταν Αργίτικο για περισσότερο άρωμα αν και δεν το είχε!!
Όποιο πεπόνι κι αν χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι πολύ καλά ωριμασμένο.
Η ζάχαρη θα μπορούσε να είναι και λιγότερη δηλαδή η μισή της ποσότητας του φρούτου.
Για τη γεύση του θα περιμένω να ηρεμήσουν τα υλικά της και μετά να εκφράσω γνώμη.
Παρόλο που μείωσα κατά πολύ την ποσότητα του τζίτζερ η παρουσία του είναι αρκετά αισθητή στην επόμενη δόση θα το μειώσω περισσότερο.
Ήδη μείωσα την ποσότητα του τζίτζερ και το διόρθωσα στα υλικά και είναι πολύ καλύτερα έτσι
Είναι πάντως πολύ ιδιαίτερη για πολύ ψαγμένους ουρανίσκους και νομίζω ότι θα ταιριάζει πολύ με τυριά, και ως προσθήκη σε τάρτες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές μαρμελάδων μπορείτε να δείτε εδώ
Το πεπόνι που χρησιμοποίησα αυτή τη φορά ήταν Αργίτικο για περισσότερο άρωμα αν και δεν το είχε!!
Όποιο πεπόνι κι αν χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι πολύ καλά ωριμασμένο.
Η ζάχαρη θα μπορούσε να είναι και λιγότερη δηλαδή η μισή της ποσότητας του φρούτου.
Για τη γεύση του θα περιμένω να ηρεμήσουν τα υλικά της και μετά να εκφράσω γνώμη.
Παρόλο που μείωσα κατά πολύ την ποσότητα του τζίτζερ η παρουσία του είναι αρκετά αισθητή στην επόμενη δόση θα το μειώσω περισσότερο.
Ήδη μείωσα την ποσότητα του τζίτζερ και το διόρθωσα στα υλικά και είναι πολύ καλύτερα έτσι
Είναι πάντως πολύ ιδιαίτερη για πολύ ψαγμένους ουρανίσκους και νομίζω ότι θα ταιριάζει πολύ με τυριά, και ως προσθήκη σε τάρτες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές μαρμελάδων μπορείτε να δείτε εδώ
Βλέπω οι κατσαρόλες πήραν φωτιά Ξανθή μου. Όμορφοι πειραματισμοί με εφίσου γευστικό αποτέλεσμα. Περιμένω να δοκιμάσω! Φιλάκια!
Μπράβο βρε Ξανθή μου με τους πειραματισμούς σου και τις μελέτες σου που μας ξεστραβώνεις κι εμάς!
Eκανε και ζέστη αυτές τις μέρες και δεν βοήθησαν και οι κατσαρόλες Ξανθή μου…
Αλλά βλέπω έκανες ωραία πράγματα πάλι
Αυτή τη μαρμελάδα θα ήθελα πολύ να την δοκιμάσω.
Φιλιά
Το πεπόνι ή αλήθεια είναι πως δεν το αγαπώ, μου αρέσει όμως το τόλμημα. Τζίντζερ και πιπέρι με φρούτο!
Μου ακούγεται πολύ ιδιαίτερη! Μπράβο, βρε Ξανθή μου, με τις ωραίες μαρμελάδες σου!
Φιλάκια!
Να προσθέσω στα παραπάνω σχόλια… την άψογη παρουσίαση με την λιτή δαντελίτσα!
Επέστρεψα και σε βρήκα μέσα στις κατσαρόλες και στη γλύκα!Πεπόνι + τζίντζερ = αριστούργημα!! Πολύ διαφορετική μαρμελάδα και αξίζει το τόλμημα!
Καλό χειμώνα Ξανθή μου^^
Εξ΄όσων διάβασα…κατάλαβα πως της “μαρμελάδας γίνεται” και πάλι στην κουζίνα σου Ξανθή μου :-))
Καλώς σας βρήκαμε και ελπίζω όλα να καλά. Καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο όπως μας λέει και ο σημερινός καιρός.