Εγώ τα φραγκόσυκα τα έβλεπα και δεν τα άγγιζα, μια φορά προσπάθησα να μαζέψω αλλά υπήρξε αποτυχία με μικροτραυματισμό.
Όμως τα ζήλευα και επιθυμούσα πολύ να βρεθούν στα χέρια μου για επεξεργασία.
Ώσπου ήρθε η ώρα στη Νάξο να βρεθώ σε μια τεράστια έκταση με φραγκόσυκα και με τον ειδικό στο μάζεμα ξάδελφο.
Έτσι μαζεύτηκαν κουβάδες καθαρίστηκαν στη συνέχεια από μένα και έγινα λικέρ και μαρμελάδα.
Έλα όμως που όταν βρίσκεσαι σε αγρούς και εξοχές δεν κουβαλάς και τον εξοπλισμό σου μαζί.
Αν έχεις ένα μαχαίρι ή σουγιά θα μαζέψεις φραγκόσυκα.
Κόβεις ένα φύλο από τη φραγκοσυκιά το τρίβεις πάνω σε μια πέτρα ή και στο χώμα και από τις δυο πλευρές και έτσι έχεις ένα αυτοσχέδιο γάντι μαζέματος.
Στη συνέχεια θα πρέπει να τα καθαρίσεις αφού πρώτα τα απαλλάξεις εξωτερικά από χώματα ή σκόνες.
Ο πιο εύκολος τρόπος καθαρισμού για μένα είναι κρατώντας το φραγκόσυκο μέσα σε ένα πιάτο με πιρούνι κόβεις μικρό κομμάτι από τα δύο άκρα του μετά το χαράζεις εγκάρσια και με τη βοήθεια μαχαιριού απελευθερώνεις τη σάρκα του φρούτου. Το τελευταίο στάδιο μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια κουταλιού της σούπας.
Μια άλλη δοκιμή έγινε κρατώντας το φραγκόσυκο με γάντι σιλικόνης να κάνεις τις υπόλοιπες κινήσεις με το μαχαίρι. Δε με βόλεψε ιδιαίτερα.
Στην Αθήνα βρήκα στη λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου σε μια κυρία που έρχεται από το Ναύπλιο.
Εξαιρετικής ποιότητας ώριμα και καθαρισμένα εξωτερικά από σκόνες και τα πολλά αγκάθια.
Έβαλα να γίνει λικέρ και πάλι με συνταγή της Vita από εδώ
Στη Νάξο έγινε λικέρ με την ίδια συνταγή και μαρμελάδα με συνταγή φίλης που ασχολείται επαγγελματικά με μαρμελάδες και γλυκά.
Απαραίτητα μαζεύουμε τα πλέον ώριμα, τρώγονται ευχάριστα όταν είναι κρύα στο ψυγείο, πληροφορία λέει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φέρνει δυσκοιλιότητα.
Στη wikipedia διάβασα ότι μπορούν να απαλλαγούν από τα αγκάθια τους πλένοντας τα μέσα σε σακούλα με νερό δεν το έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω αν αυτό είναι ασφαλές.
Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας δίνεις … και δεν τα έχω φτιάξει ποτέ, καιρός να το επιχειρήσω !! και διαπιστώνω ότι μπορεί να είμαστε και γειτόνισσες μια και στην ίδια λαική ψωνίζω κι εγώ !!!!! Καλό βράδυ !!!!
Τα λατρεύω! Φύτεψα φραγκοσυκιά φέτος γιατί δεν μπορώ να περιμένω από τα πεσκέσια 🙂 . Ευχαριστώ για την αναφορά! Περιμένω τη συνταγή σου για μαρμελάδα γιατί δεν έχω βρει ακόμη κάποια που να με ικανοποιεί.
Και στην Κρήτη έχει διάσπαρτες φραγκοσυκιές παντου 🙂
@ Ο κόσμος της Ράνιας Καλώς ήρθες στην παρέα μας.
Εγώ είμαι θαυμάστρια αυτής της λαϊκής και παρόλο που έχω δίπλα από το σπίτι άλλη κάθε Σάββατο είμαι εκεί, γνωρίζω πολλούς από τους παραγωγούς, αν θέλεις να βρεις φραγκόσυκα είναι στην αρχή από Ζ. Πηγής προς Μπενάκη στο αριστερό σου χέρι η εκπληκτική κυρία.
@Vita λες να βάλω κι εγώ στην αυλή της πολυκατοικίας;; θα σου στείλω πληροφορίες για τη μαρμελάδα
@ Ariadni και που δεν έχει απλά επειδή φοβάται ο κόσμος τα αγκάθια τους δεν τα πλησιάζει.
Για μένα, δίνουν ένα από τα ωραιότερα λικέρ!
Δεν είμαι φαν του συγκεκριμένου φρούτου αλλά ίσως δεν το έφαγα στη σωστή ωρίμανση! Πάντως για λικέρ θα μου άρεσε πολύ! Χρήσιμες οι πληροφορίες σου μας έδωσες ειδικά στο μάζεμα!!Φιλιά και να περνάς όμορφα!
Ως κερκυραία, μεγάλωσα ανυπομονώντας να ολοκληρώσει ο αύγουστος την ωρίμανση των παυλόσυκων. Σας προτείνω να τα μαζεύετε καρφώνοντας ένα κουτί από γάλα εβαπορέ (ή κονσέρβα τροφής σκύλων…) σε ένα μακρύ κοντάρι. Καπελώνουμε το φρούτο και το στρίβουμε με τέχνη ώσπου να αποκολληθεί από την παυλοσυκιά. Το τοποθετούμε μαζί με το σόι του σε κουβά. Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, γεμίζουμε τον κουβά με νερό. Θα δούμε ότι σε μερικές ώρες τα αγκάθια να επιπλέουν στο νερό. Έτσι αποκολλώνται τα περισσότερα αγκάθια. Η γιαγιά μου έπιανε τα φρούτα με γυμνό χέρι, εγώ χρησιμοποιώ διπλά ελαστικά γάντια και ζητώ την βοήθεια όποιου είμαι αποφασισμε΄νη να μοιραστώ τα παυλόσυκα μαζί του. Με κοφτερό μαχαίρι κόβω τις κορυφές του φρούτου και χαράζω μια κάθετη γραμμή στην μακρύτερη κάθετη πλευρά του. Ανοίγω το φλούδι δεξιά κι αριστερά και ζητώ από τον άλλο να το πάρει και να το βάλει στην πιατέλα. Όλες αυτές οι συμβουλές θα σας κάνουν να απολαύσετε τα παυλόσυκα σας. Σας συνιστώ όμως πριν τα δοκιμάσετε, να πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Θα σας γλυτώσει από την επερχόμενη δυσκοιλιότητα…!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τς πληροφορίες. Αυτό με το νερό μου το έχει πει και ένας παραγωγός που φέρνει στη λαϊκή μας φραγκόσυκα.
Εγώ στην Αθήνα δύσκολα έχω πρόσβαση ώστε να μαζέψω, αυτά της ανάρτησης είμαι μαζεμένα στη Νάξο.