share

Πως μαζεύουμε και καθαρίζουμε τα φραγκόσυκα

από
20140913_094230

Εγώ τα φραγκόσυκα τα έβλεπα και δεν τα άγγιζα, μια φορά προσπάθησα να μαζέψω αλλά υπήρξε αποτυχία με μικροτραυματισμό.
Όμως τα ζήλευα και  επιθυμούσα πολύ να βρεθούν στα χέρια μου για επεξεργασία.
Ώσπου ήρθε η ώρα στη Νάξο να βρεθώ σε μια τεράστια έκταση με φραγκόσυκα και με τον ειδικό στο μάζεμα ξάδελφο.

 

Στη Νάξο τα λένε Φαραόσυκα
 

Έτσι μαζεύτηκαν κουβάδες καθαρίστηκαν στη συνέχεια από μένα και έγινα λικέρ και μαρμελάδα.

Αν κάποιος είναι οργανωμένος τότε τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Τι εννοώ οργανωμένος;; γάντια σιλικόνης κοφτερό μαχαίρι και όλα μια χαρά.

Έλα όμως που όταν βρίσκεσαι σε αγρούς και εξοχές δεν κουβαλάς και τον εξοπλισμό σου μαζί.
Αν έχεις ένα μαχαίρι ή σουγιά  θα μαζέψεις φραγκόσυκα.
Κόβεις ένα φύλο από τη φραγκοσυκιά το τρίβεις πάνω σε μια πέτρα ή και στο χώμα και από τις δυο πλευρές και έτσι έχεις ένα αυτοσχέδιο γάντι μαζέματος.

Δείγμα από τα μαζεμένα μαζί με τα εργαλεία μαζέματος 

Στη συνέχεια θα πρέπει να τα καθαρίσεις αφού πρώτα τα απαλλάξεις εξωτερικά από χώματα ή σκόνες.
Ο πιο εύκολος τρόπος καθαρισμού για μένα είναι κρατώντας το φραγκόσυκο μέσα σε ένα πιάτο με πιρούνι κόβεις μικρό κομμάτι από τα δύο άκρα του μετά το χαράζεις εγκάρσια και με τη βοήθεια μαχαιριού απελευθερώνεις τη σάρκα του φρούτου. Το τελευταίο στάδιο μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια κουταλιού της σούπας.

Μια άλλη δοκιμή έγινε κρατώντας το φραγκόσυκο με γάντι σιλικόνης να κάνεις τις υπόλοιπες κινήσεις με το μαχαίρι. Δε με βόλεψε ιδιαίτερα.

Στην Αθήνα βρήκα στη λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου  σε μια κυρία που έρχεται από το Ναύπλιο.
Εξαιρετικής ποιότητας ώριμα και καθαρισμένα εξωτερικά από σκόνες και τα πολλά αγκάθια.
Έβαλα να γίνει λικέρ και πάλι με συνταγή της Vita  από εδώ 
Στη Νάξο έγινε λικέρ με την ίδια συνταγή και μαρμελάδα με συνταγή φίλης που ασχολείται επαγγελματικά με μαρμελάδες και γλυκά.
Απαραίτητα μαζεύουμε τα πλέον ώριμα, τρώγονται ευχάριστα όταν είναι κρύα στο ψυγείο, πληροφορία λέει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φέρνει δυσκοιλιότητα.
Στη wikipedia  διάβασα ότι μπορούν να απαλλαγούν από τα αγκάθια τους  πλένοντας τα μέσα σε σακούλα με νερό δεν το έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω αν αυτό είναι ασφαλές.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας δίνεις … και δεν τα έχω φτιάξει ποτέ, καιρός να το επιχειρήσω !! και διαπιστώνω ότι μπορεί να είμαστε και γειτόνισσες μια και στην ίδια λαική ψωνίζω κι εγώ !!!!! Καλό βράδυ !!!!

    • Vita
    • 25 Σεπτεμβρίου 2014
    Απάντηση

    Τα λατρεύω! Φύτεψα φραγκοσυκιά φέτος γιατί δεν μπορώ να περιμένω από τα πεσκέσια 🙂 . Ευχαριστώ για την αναφορά! Περιμένω τη συνταγή σου για μαρμελάδα γιατί δεν έχω βρει ακόμη κάποια που να με ικανοποιεί.

  2. Απάντηση

    Και στην Κρήτη έχει διάσπαρτες φραγκοσυκιές παντου 🙂

  3. Απάντηση

    @ Ο κόσμος της Ράνιας Καλώς ήρθες στην παρέα μας.
    Εγώ είμαι θαυμάστρια αυτής της λαϊκής και παρόλο που έχω δίπλα από το σπίτι άλλη κάθε Σάββατο είμαι εκεί, γνωρίζω πολλούς από τους παραγωγούς, αν θέλεις να βρεις φραγκόσυκα είναι στην αρχή από Ζ. Πηγής προς Μπενάκη στο αριστερό σου χέρι η εκπληκτική κυρία.

    @Vita λες να βάλω κι εγώ στην αυλή της πολυκατοικίας;; θα σου στείλω πληροφορίες για τη μαρμελάδα

    @ Ariadni και που δεν έχει απλά επειδή φοβάται ο κόσμος τα αγκάθια τους δεν τα πλησιάζει.

    • kiki
    • 26 Σεπτεμβρίου 2014
    Απάντηση

    Για μένα, δίνουν ένα από τα ωραιότερα λικέρ!

  4. Απάντηση

    Δεν είμαι φαν του συγκεκριμένου φρούτου αλλά ίσως δεν το έφαγα στη σωστή ωρίμανση! Πάντως για λικέρ θα μου άρεσε πολύ! Χρήσιμες οι πληροφορίες σου μας έδωσες ειδικά στο μάζεμα!!Φιλιά και να περνάς όμορφα!

    • ΕΥΤΥΧΙΑ
    • 28 Απριλίου 2022
    Απάντηση

    Ως κερκυραία, μεγάλωσα ανυπομονώντας να ολοκληρώσει ο αύγουστος την ωρίμανση των παυλόσυκων. Σας προτείνω να τα μαζεύετε καρφώνοντας ένα κουτί από γάλα εβαπορέ (ή κονσέρβα τροφής σκύλων…) σε ένα μακρύ κοντάρι. Καπελώνουμε το φρούτο και το στρίβουμε με τέχνη ώσπου να αποκολληθεί από την παυλοσυκιά. Το τοποθετούμε μαζί με το σόι του σε κουβά. Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, γεμίζουμε τον κουβά με νερό. Θα δούμε ότι σε μερικές ώρες τα αγκάθια να επιπλέουν στο νερό. Έτσι αποκολλώνται τα περισσότερα αγκάθια. Η γιαγιά μου έπιανε τα φρούτα με γυμνό χέρι, εγώ χρησιμοποιώ διπλά ελαστικά γάντια και ζητώ την βοήθεια όποιου είμαι αποφασισμε΄νη να μοιραστώ τα παυλόσυκα μαζί του. Με κοφτερό μαχαίρι κόβω τις κορυφές του φρούτου και χαράζω μια κάθετη γραμμή στην μακρύτερη κάθετη πλευρά του. Ανοίγω το φλούδι δεξιά κι αριστερά και ζητώ από τον άλλο να το πάρει και να το βάλει στην πιατέλα. Όλες αυτές οι συμβουλές θα σας κάνουν να απολαύσετε τα παυλόσυκα σας. Σας συνιστώ όμως πριν τα δοκιμάσετε, να πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Θα σας γλυτώσει από την επερχόμενη δυσκοιλιότητα…!

      • Ξανθή
      • 29 Απριλίου 2022
      Απάντηση

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τς πληροφορίες. Αυτό με το νερό μου το έχει πει και ένας παραγωγός που φέρνει στη λαϊκή μας φραγκόσυκα.
      Εγώ στην Αθήνα δύσκολα έχω πρόσβαση ώστε να μαζέψω, αυτά της ανάρτησης είμαι μαζεμένα στη Νάξο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode