Αρχίζω τις Ναξιώτικες συνταγές από μια πολύ ιδιαίτερη για μένα όπως ακριβώς μου την περιέγραψε η κυρία Παρασκευή στην Απείρανθο.
Φυσικά δοκίμασα από τα μεγειρεμένα της και μου άρεσαν πολύ.
Τι είναι λοιπόν τα μπιδόκοπα φασόλια.
Είναι ποικιλία μπαρμπουνιού με κόκκινο καρπό όταν είναι φρέσκα τα λένε μπουρνελάτα και αποξηραμένα μπιδόκοπα.
Όταν είναι φρέσκα τα καθαρίζουν από τυχόν ίνες γύρω γύρω και τα αποξηραίνουν στον ήλιο. Στη συνέχεια αποθηκεύονται σε πιθάρια ή πάνινες θήκες και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν το χειμώνα.
Η κυρία Παρασκευή μου είπε ότι δεν τα καθαρίζει γύρω γύρω αλλά τα χαράζει κάθετα σε μικρές αποστάσεις.
Όταν είναι να τα μαγειρέψει τα βάζει από βραδύς σε χλιαρό νερό να μουλιάσουν.
Την επομένη πετά αυτό το νερό και τα βράζει σε χύτρα ταχύτητος για 2 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία.
Στη συνέχεια σοτάρει ένα κρεμμύδι σε ελαιόλαδο προσθέτει τα φασόλια μια καυτερή πιπεριά αλάτι και πιπέρι και συνεχίζει το μαγείρεμα τους για περίπου 45 λεπτά να μείνουν μόνο με τη σάλτσα τους.
Αυτήν την ποικιλία πρώτη φορά την ακούω, φαντάζομαι ότι στην Αθήνα δεν πρέπει να κυκλοφορούν τα συγκεκριμένα φασόλια.
Εντύπωση μου έκανε ο χρόνος μαγειρέματος τους, περίπου 3 ώρες.
Φιλιά Ξανθή μου, καλό μεσημέρι!
Καλώς όρισες Ξανθή μου! Τα συγκεκριμένα φασόλια είναι αγαπημένη μου ποικιλία! Πολύ νόστιμα πραγματικά! Περιμένω με αγωνία τις επόμενες συνταγές από Νάξο!
Τι καλά να μας δείξεις Ναξιότικες συνταγές! Οτιδήποτε διαφορετικό το θέλω!!Καλό απόγευμα!!
Κι εμείς λοιπόν έτσι πάνω κάτω τα φτιάχνουμε! Η αποξήρανση όμως δεν συνίσταται για όλες τις ποικιλίες. Πρέπει να είναι λεπτόφλουδα για να μη γίνουν τραχιά.
Εδώ είναι η δική μας εκδοχή:
http://cretangastronomy.blogspot.gr/2013/08/blog-post_14.html
Καλησπέρα. Υπάρχουν στην αγορά; Κι αν ναι, με ποιο όνομα;
Καλωσήρθες, Ξανθή μου! Πρώτη φορά ακούω αυτά τα φασόλια και πολύ θα ήθελα να τα δοκιμάσω. Μου αρέσουν οι τοπικές συνταγές,που κρύβουν μέσα τους την παράδοση του κάθε μέρους.
Πολλά φιλιά!