Μηλόπιτα με επικάλυψη τρίμματος

από
CE-9C-CE-B7-CE-BB-CF-8C-CF-80-CE-B9-CF-84-CE-B1-2B-CE-BC-CE-B5-2B-CE-B5-CF-80-CE-B9-CE-BA-CE-AC-CE-BB-CF-85-CF-88-CE-B7-2B-2B-1-

Μηλόπιτες έχουμε εδώ και άλλες αγαπημένο γλυκό όλων.
Αυτή είναι λίγο διαφορετική, η βάση της είναι σε μορφή κέικ  και επιφάνεια της έχει καλυφθεί από ένα μείγμα τριμμάτων Crumble ονομαζόμενο στα Αγγλικά το οποίο την κάνει ιδιαίτερη.
Είναι εύκολη στη διαδικασία της και ευκολότερα καταναλώνεται.
Η ιδέα είναι από το περιοδικό Auumn 2014  μεγάλου Αγγλικού Σ/Μ

Μηλόπιτα με επικάλυψη τρήματος

Συστατικά
  

Για την επικάλυψη

  • 125 γρ αλεύρι μαλακό
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 50 γρ βούτυρο
  • 125 γρ ζάχαρη ξανθιά
  • 50 γρ φουντούκια ψημένα και τριμμένα

Για το κέικ

  • 250 γρ αλεύρι μαλακό
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 125 γρ βούτυρο αγελάδος
  • 150 γρ καστανή ζάχαρη
  • 150 ml γάλα
  • 2 αυγά
  • 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 4 μήλα μεγάλα
  • 1 λεμόνι το χυμό του
  • ταψί 28χ22 εκατ

Οδηγίες
 

  • Αρχίζουμε με το μείγμα της επικάλυψης Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι την κανέλα και το βούτυρο παγωμένο σε κύβους. Με τα δάκτυλα μας δημιουργούμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Στη συνέχεια  προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα φουντούκια και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο όσο θα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο βάζουμε το γάλα με τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά με τον αυγογδάρτη.
  • Σε μεγαλύτερο μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Χτυπάμε με μίξερ χειρός( ή όποιο μίξερ έχουμε) μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα  και αφράτο. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το μείγμα γάλα αυγά ανακατεύοντας ελαφρά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
  • Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί μας ή ένα πυρέξ και το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το οποίο θα λαδώσουμε λίγο. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το ισιώνουμε με τη βοήθεια ενός βρεγμένου κουταλιού.
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στα 4 αφαιρώντας τα κουκούτσια τους. Κόβουμε σε ροδέλες 1 -1 1/2 εκατοστών  και τις ραντίζουμε με το χυμό μήλου. Τις αραδιάζουμε σε σειρές πάνω από το κέικ έτσι που η μια ροδέλα να ακουμπά στην άλλη.
  • Βγάζουμε το μείγμα της επικάλυψης από το ψυγείο και το μοιράζουμε σε όλη τη  επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο πρώτο από κάτω ράφι του φούρνου για 45-50 λεπτά ελέγχοντας με μια λεπίδα να βγαίνει καθαρή. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Amelie
    • 29 Οκτωβρίου 2014
    Απάντηση

    Τελικά αυτό το γλυκό, η μηλόπιτα δηλαδή, έχει κυριολεκτικά άπειρες παραλλαγές! Η σημερινή σου δείχνει ιδιαίτερα νόστιμη και έχει και μία αύρα…ευρωπαϊκή!

  1. Απάντηση

    γεια στα χερια σου Ξανθη!!!!η μηλοπιτα σου φαινεται πεντανοστιμη!!!!!
    φιλια πολα!!!

  2. Απάντηση

    Αμ, άρχισες εσύ τα γλυκά!!!
    Γι’ αυτό μας πλάκωσαν οι βροχές και μπόρες Ξανθή μου :-))
    Αν συνεχίσεις…βλέπω και το χιόνι να μας έρχεται χωρίς πολλά-πολλά!

    Ωραιότατη, πάντως μου φαίνεται και κάνω ανταλλαγή με καλή μερίδα, από το κέικ λεμονιού-αμυγδάλου, που μόλις ξεφουρνίσαμε.

    Καλό βράδυ εύχομαι.

  3. Απάντηση

    Οι μηλόπιτες με κραμπλ ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία γλυκών που δεν μπορώ να αντισταθώ!
    Μου αρέσει που τα μήλα χρησιμοποιούνται ατόφια μέσα στη γέμιση, θα είναι ακόμα πιο γεμάτη η γεύση του γλυκού!
    Φιλιά!

  4. Απάντηση

    Ωραίες είναι οι μηλόπιτες με το κράμπλ.
    Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μηλόπιτα και ζεστό καφεδάκι.

    Φιλιά πολλά

    • Notoula
    • 30 Οκτωβρίου 2014
    Απάντηση

    Λατρεύω τις μηλόπιτες και ιδιαίτερα αυτές που είναι με κραμπλ. Θα δοκιμαστεί η συνταγή σου, γιατί είσαι εγγύηση!

  5. Απάντηση

    Λατρεύω τις μηλόπιτες και αυτή με το ξεροψημένο crumble από πάνω πρέπει να έγινε πολύ νόστιμη! Φιλιά!

  6. Απάντηση

    Από τα πιο αγαπημένα γλυκά!

  7. Απάντηση

    Επειδή όπως λέει και η Πηνελόπη χάλασα κι εγώ και φτιάχνω γλυκά, να σας πω τι είπε ένας φίλος που δοκίμασε: η επικάλυψη του θυμίζει γεύση σαντιγί χωρίς να είναι!!
    Τολμήστε το!!

  8. Απάντηση

    Τι ωραία που χρησιμοποιείς τα μήλα σε φέτες! Άσε που βλέπω το ωραίο, μεγάλο κομμάτι και δεν μπορώ να μην το φανταστώ δίπλα σε παγωτό… Φωτιές μου άναψες!
    Φιλιά πολλά!!!

  9. Απάντηση

    Πολύ ωραία μηλόπιτα που παίζει με τις υφές και τις γεύσεις. Τραγανο, μαλακό και πάει λέγοντας.
    Σούπερ γεύση. Είμαι σίγουρη!!!

  10. Απάντηση

    Η μηλόπιτα είναι και θα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου χειμερινά γλυκά. Πολύ ωραία συνταγή Ξανθούλα, μπράβο σου^^

  11. Απάντηση

    Τις λατρεύω τις μηλόπιτες και αυτή την εποχή τα μήλα είναι πολύ αρωματικά!
    Έφτιαξα κι εγώ μια τριφτή μηλόπιτα αλλά θα τη δημοσιεύσω μέσα στην εβδομάδα. Έχει λίγο διαφορετική γέμιση.
    Καλό σου βράδυ!

    • Silena
    • 31 Οκτωβρίου 2014
    Απάντηση

    Αγαπημένο γλυκό!!!! Εξαιρετική πρόταση!!!!
    Καλό βράδυ!!!

Γράψτε απάντηση στο Notoula Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode