Ρεβίθια με ντομάτα μπαχαρικά και ρύζι

από
Ρεβίθια κόκκινα με ρύζι (1)

Είναι να μην μου βάλουν ιδέες και οι “κακές” παρέες που κάνω όλο ιδέες μου βάζουν, άλλο που δεν θέλω γυρεύοντας μάλλον πάω.

Στην ερώτηση για πες κάτι για ρεβίθια, βαρέθηκα τις δικές μου συνταγές, η απάντηση περιείχε ντομάτα, μπαχαρικά, πορτοκάλι, πιπεριές, ρύζι ίσως και άλλα, μόνο που η συνταγή εκείνη τη στιγμή δεν ήταν έτοιμη. Την αναμένω φίλη!!!

Όμως εγώ ήθελα ρεβίθια αλλιώς, ψάχνοντας σε αγαπημένα μέρη έπεσα σε μια συνταγή από  Cornwall  και λέω αυτό θα φτιάξω.

Είναι πολύ απλή και γρήγορη.

Η ιδέα από εδώ τροποποιημένη λίγο από μένα

Ρεβίθια με ντομάτα μπαχαρικά και ρύζι

2

Συστατικά
  

  • 230 γρ. ρεβίθια
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ.γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κόλιαντρο
  • 200 ml χυμό ντομάτας
  • 2 κουτ, σούπας ρύζι γλασέ
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Το νερό που έβρασαν τα ρεβίθια

Οδηγίες
 

  • Βάζουμε από το βράδυ τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό.
  • Την επομένη καθαρίζουμε τα ρεβίθια τρίβοντας τα με τα χέρια μας εκτός αν κάποιος έχει τη δική μου ιδιοτροπία που τα καθαρίζω ένα ένα να φύγει η φλούδα τους.
  • Βάζουμε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό και τα βάζουμε να βράσουν. Προσοχή γιατί μόλις αρχίσουν να βράζουν βγάζουν αφρούς που χύνονται από την κατσαρόλα!! Δε θέλουμε να βράσουν πολύ ίσια να μαλακώσουν.
  • Σε γάστρα ή κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο
  • Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια με μια τρυπητή κουτάλα και κρατάμε το ζουμί τους στην άκρη κρατώντας το ζεστό.
  • Καρυκεύουμε με τα μπαχαρικά αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ντομάτα και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά και σκεπασμένη κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και λίγο από το ζουμί των ρεβιθιών ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο.
  • Έχουμε την προσοχή μας μήπως χρειαστεί και άλλο ζουμί. Ανακατεύουμε προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα.
  • Μόλις το ρύζι έχει βράσει αν χρειαστεί δυναμώνουμε λίγο την ένταση της φωτιάς για να χυλώσουν.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά αφήνουμε 5 λεπτά και σερβίρουμε

Σημειώσεις

Αν δεν σας αρέσει η προσθήκη του ρυζιού μπορείτε να το παραλείψετε.
Τα μπαχαρικά ταιριάζουν πολύ στα ρεβίθια.
Μπορείτε αφού γίνει η προετοιμασία σε γάστρα πάνω στο μάτι της κουζίνας να συνεχίσετε την υπόλοιπη διαδικασία στο φούρνο.
Ο χρόνος βρασίματος των ρεβιθιών ποικίλει ανάλογα με την ποιότητα των ρεβιθιών.
Είμαι τυχερή εδώ και χρόνια βρίσκω σε παραγωγό λαϊκής αγοράς τα καλύτερα ρεβίθια.
Έτσι απλά, φάγαμε με συνοδευτικό σαλάτα λάχανο καρότο, ελιές σπιτικές, σαρδέλες από κονσέρβα (υπέροχες πρώτη φορά που έφαγα κι εγώ) και σπιτικό ψωμί που μόλις είχε βγει από το φούρνο μου.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Amelie
    • 29 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Από τους πιο αγαπημένους μου συνδυασμούς γα όσπρια είναι τα ρεβίθια με ρύζι, συνταγή που έκανε συχνά και η γιαγιά μου που είχε έρθει από τη Σμύρνη! Ωραία ιδέα και η προσθήκη του μπούκοβου, κάνει το αποτέλεσμα πιο χειμωνιάτικο!

    • Magda | My Little Expat Kitchen
    • 29 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Όσπρια και ειδικότερα ρεβύθια τρώμε πολύυυ συχνά. Πάντα ψάχνω τρόπους να τα φτιάξω διαφορετικά και μ’αρέσει πολύ αυτός εδώ. Θα τον δοκιμάσω. Φιλιά!

    • kikitchenandthechef
    • 29 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    ρυζι στα ρεβιθια??!!!!!!Δεν το ειχα ξαναδει και ομολογω οτι μου αρεσει πολυ η ιδεα!!!!!!καγιεν και μπουκοβο….καυτερα ρεβιθια μμμμμ τελεια ιδεα!!!!!
    Τρελαινομαι για κλασικες συνταγες με μοντερνα στοιχεια,μπραβο Ξανθη!!!!!
    φιλια!!!

    • peps@pepi's kitchen
    • 29 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Μου αρέσει πολύ το ρύζι με τα ρεβύθια και τα μπαχαρικά που έβαλες!!!

    • lenia
    • 29 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Νομίζω ότι μπορείς να μαντέψεις πόσο πολύ μου αρέσει το πιάτο σου! Τα σπάει που λένε κ οι μαθητές μου!
    Φιλάκια κ με γειες η αλλαγή! Μου αρέσει πολύ η ανανέωση σου!

    • Silena
    • 30 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Γενικά τα όσπρια τα αγαπώ πολύ και τα ρεβίθια με το ρύζι είναι η μεγάλη μου αδυναμία!!!
    Σίγουρα πολύ νόστιμο πιάτο!!!
    Καλό βράδυ!

    • ΕΛΕΝΑ
    • 30 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Σερβίρομαι μεγάλη μερίδα από το νόστιμο φαγάκι σου, και σε καλώ σε παιχνιδάκι αν θέλεις να συμμετάσχεις!
    Φιλιά!

    • Αριάδνη
    • 30 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Τα μπαχαρικα πρέπει να κανουν εκπληκτικη δουλειά σε αυτο το πιατο, που μυρίζει Ελλάδα!

    • Ερμιόνη
    • 30 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Ωραίο και χουχουλιάρικο φαγάκι, γεμάτο με τη ζεστασιά των μπαχαρικών!
    Τα ρεβίθια ούτως ή άλλως τα αγαπώ πολύ και σε συνδυασμό με το ρυζάκι γίνονται ακόμα πιο χορταστικά!
    Φιλιά

    • Ανώνυμος
    • 2 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Υπέροχο αυτό το χειμωνιάτικο φαγάκι Ξανθή μου !
    Για κάποιο λόγο και εγώ συνοδεύω συνήθως τα όσπρια
    με ψάρι κονσέρβα πικάντική !!
    Φιλάκια πολλά

    • Katerina
    • 3 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Τα ρεβύθια δεν τα πολυτρώω αρέσουν όμως του γιου μου και έτσι όπως τα έφτιαξες θα του αρέσουν πιο πολύ! Θα τη δοκιμάσω! Φιλιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode