Νομίζω ότι μετά από πολλούς πολλούς πειραματισμούς ήρθε η ώρα να σας δώσω τη συνταγή για το ψωμί που ζυμώνω εδώ και 3 μήνες με το υγρό προζύμι μου.
Έχω δοκιμάσει πολλές ποικιλίες αλευριού, διαφορετικούς τρόπους ψησίματος, διαφορετικούς τρόπους επώασης για το φούσκωμα του και τελικά νομίζω ότι έχω καταλήξει σε αυτό.
Η αρχική συνταγή για το ψωμί αλλά για το προζύμι είναι από το bbcgoodfood την είδα να υλοποιείται για πρώτη φορά από το γιο μου στο Λονδίνο και ζήλεψα.
Μπορείτε επίσης εδώ να δείτε την παρασκευή ψωμιού με το παραδοσιακό προζύμι, εμένα με βόλεψε περισσότερο το υγρό αλλά αυτό είναι στις επιλογές του καθενός.
Ψωμί με υγρό προζύμι
1 φρατζόλα 1 κιλού
Συστατικά
- 500 γρ αλεύρι*
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού μέλι ή ζάχαρη
- 300 γρ υγρό προζύμι ** Δείτε στο σύνδεσμο για το προζύμι
- 200 ml χλιαρό νερό
Οδηγίες
- Σε κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ομοιογενή . Δυναμώνουμε λίγο το μίξερ και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5 λεπτά ακόμη. Ο ολικός χρόνος ζυμώματος δεν είναι παραπάνω από 10 λεπτά.
- Σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε μίξερ ζυμώματος βάζουμε όλα τα υλικά σε μεγάλη λεκάνη και ζυμώνουμε με τα χέρια μας περίπου 15-20 λεπτά.
- Πρέπει να πάρουμε μια ζύμη αρκετά μαλακή και εύπλαστη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταψί ή φόρμα 20 εκατοστών διαμέτρου καλύτερα στρωμένη με χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο.
- Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι από κάτω και από πάνω
- Χαράζουμε τη ζύμη σε δυο τρία σημεία και σκεπάζουμε μες πετσέτα ή σελοφάν Αφήνουμε σε ζεστό σημείο ή στο φούρνο μας στους 40 βαθμούς για 3 - 4 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά Τοποθετούμε ένα κεσεδάκι με νερό κάτω από τη σχάρα ψησίματος και ψεκάζουμε την επιφάνεια του ψωμιού μια δυο φορές κατά τη διάρκεια ψησίματος.
- Βγάζουμε από το φούρνο και από τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Σημειώσεις
Η επιλογή του αλευριού είναι το σημαντικότερο όλων, δοκίμασα διάφορες ποιότητες και μείγματα αλλά δεν είχα πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.
* Χρησιμοποιώ πλέον αυτό που λέει ζυμωτό δύο διαφορετικών εταιρειών το οποίο είναι εύκολο να το βρίσκω σε ΣΜ
Επειδή όμως πρέπει να δίνουμε τον τύπο αλευριού και όχι χαρακτηριστικά εταιρειών αυτό το αλεύρι που χρησιμοποιώ είναι τύπου Μ από σκληρά σιτάρια.
**Διαβάστε προσεκτικά τη διαδικασία του υγρού προζυμιού πριν αποφασίσετε να ζυμώσετε.
Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε διάφορα σπόρια όπως κολοκυθόσπορο ηλιόσπορο κλπ μέσα στη ζύμη κατά τη διάρκεια του τελικού ζυμώματος.
Αν δεν πρόκειται να το καταναλώσετε μέσα σε δυο μέρες για καλύτερη συντήρηση κόψτε το μισό και βάλτε το στην κατάψυξη, αποψύξτε το αρκετή ώρα πριν π. χ. από το βράδυ προκειμένου να το καταναλώσετε το πρωί.
Η επόμενη δοκιμή θα γίνει με αλεύρι ολικής αλέσεως και θα επανέλθω.
Είμαι φανατική οπαδός του σπιτικού ψωμιού και χαίρομαι τόσο πολύ
να βλέπω ότι όλο και πιο πολύ ζυμώνουν στο σπίτι.
Καταπληκτική η εικόνα του ψωμιού σου, καλή συνέχεια στα ζυμώματά
σου Ξανθή μου.
Πολλά φιλάκια
Σοφία εδώ είναι το σχόλιο σου δεν το βλέπεις;;;
Μου αρεσει που ειναι αφρατο και που δεν τριβεται η ψιχα!
Αριάδνη αυτό νομίζω ότι το έχω πετύχει προς το παρόν.
Πολυ ωραιο ψωμι. Ετσι οπως μου αρεσει. Μασιφ και στιβαρο με πολυ ψιχα.
Και έχει και μυρωδιά ψωμιού Χρυσαυγή
Πολύ ωραίο προζύμι!! Το ψωμί έχει πολύ ενδιαφέρουσα υφή!! Μακάρι να βρω χρόνο να ασχοληθώ!!
Φιλιά!!
Μαρία δεν είναι δύσκολο αν έχεις το προζύμι απλά θέλει το χρόνο του.
Πολύ ωραίο προζύμι!! Το ψωμί πρέπει να έγινε πολύ αφράτο μέσα και τραγανό απ’ έξω. Λαχταριστό! Γεια στα χέρια σου Ξανθή! Φαντάζομαι πώς μοσχοβόλησε ενώ ψηνόταν!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Πολύ ωραίο φαίνεται! Γεια στα χέρια σου!
τι ωραιο λαχταριστο και φουσκωτο ψωμακι!!!!γεια στα χερια σου ξανθη μου!!!!περιμενω να δω και την εκδοχη με το αλευρι ολικης η οποια με δελεαζει και μονο στη σκεψη(εχω μια ιδιαιτερη προτιμηση στο μαυρο αλευρι)!
φιλια πολλα!!!!
Πολύ ενδιαφέρον το υγρό προζύμι. Θα δοκιμάσω να το φτιάξω κάποια στιγμή. Και το ψωμί φαίνεται λαχταριστό!
Τα στριφτάρια με πικάντικη σάλτσα τα έφτιαξα το μεσημέρι και ήταν πολύ πολύ νόστιμα!!!
Καλό βραδάκι!!!!!
Μαριάννα χαίρομαι που σου άρεσαν κι ευχαριστώ που επέλεξες τη συνταγή μου.
Εύχομαι να βρεις χρόνο να ασχοληθείς και με το ψωμί.
Καλησπέρα. Τεράστιο κεφάλαιο το ψωμί, πολύ θα χαρώ να βρεθούμε κάποια στιγμή από κοντά και να αναλύσουμε όλες τις δοκιμές που έχουμε κάνει. Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να διαφημίζουμε αλεύρια αλλά από την άλλη είναι τόσο διαφορετικά ακόμα και αλεύρια ίδιου τύπου που, ειδικά σε περιπτώσεις που επηρρεάζει τόσο πολύ το τελικό αποτέλεσμα, ίσως βοηθάει να πούμε μια κουβέντα.
Κλεομένη ζύμωνα πολύ μικρή στο χωριό με προζύμι που αναπιάναμε από το βράδυ, άλλη ποιότητα αλευριού.
Νομίζω ότι έχουμε πει για το όσο πάρει στο αλεύρι, οι έμπειρες παλιές νοικοκυρές το έλεγαν γιατί η ποικιλία του αλευριού αυτό απαιτεί, άσχετα αν δεν μας αρέσει. Για να μην πω ότι και η ίδια ποιότητα ανάλογα με τον τρόπο συντήρησης παλαιότητας κλπ αλλάξει συμπεριφορά.
Σε περιμένω στην Αθήνα για να πούμε πολλά από κοντά.
Χτες το μεσημέρι είχαμε την κουβέντα σου στο σπίτι με ένα φίλο και το σύζυγο βλέπαμε το “αυγό” σου και σχολιάζαμε πάντα καλοπροαίρετα.