Αυτή η μαρμελάδα περίμενε δεκαπέντε χρόνια να γίνει.
Ναι καλά διαβάζεται, την έχω δει σε απόκομμα περιοδικού μόδας του εξωτερικού από το 1999, έχουν γίνει κάποιες άλλες που υπήρχαν εκεί όπως η φράουλα με πιπέρια και το βερίκοκο με φραγκοστάφυλλα, αλλά αυτή όλο έπαιρνε αναβολή. Και τώρα παραλίγο λόγω της ίωσης που με βασανίζει αλλά εγώ βράχος είπα: όχι θα τη φτιάξω.
Απαραίτητη προϋπόθεση τα φρούτα να είναι ώριμα, ξέρετε τα ακτινίδια που αγοράζουμε θέλουν μέρες να ωριμάσουν, βοηθήστε τα με ένα μήλο μέσα σε μια φρουτιέρα και κάντε υπομονή.
Μαρμελάδα ανανά - ακτινίδιο
2 βαζάκια των 220γρ
Διαλέξτε ώριμα φρούτα ή αφήστε τα στον πάγκο της κουζίνας να ωριμάσουν και πειραματιστείτε!!
Συστατικά
- 300 γρ ώριμα ακτινίδια βάρος καθαρισμένα
- 300 γρ ώριμου ανανά βάρος καθαρισμένου
- 200 γρ ζάχαρη
- χυμό ενός λεμονιού
- 1/4 κουτ. γλυκού άγαρ άγαρ
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τον ανανά, τον κόβουμε κάθετα και αφαιρούμε το σκληρό μέρος στη μέση. Κόβουμε σε μικρούς κύβους. Καθαρίζουμε τα ακτινίδια και τα κόβουμε επίσης σε μικρούς κύβους.
- Τοποθετούμε τα φρούτα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν ανακατεύοντας περιοδικά με ξύλινη κουτάλα.
- Μόλις μαλακώσουν τα φρούτα προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύουμε και βράζουμε ανεβάζοντας λίγο τη θερμοκρασία για περίπου 6-8 λεπτά. Διαλύουμε το άγαρ άγαρ σε ελάχιστο νερό και το προσθέτουμε στο μείγμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε τα βάζα, τα γυρίζουμε ανάποδα και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σημειώσεις
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές για μαρμελάδες μπορείτε να δείτε εδώ
Η αναλογία φρούτων που χρησιμοποίησα ήταν 1 προς 1 και η ζάχαρη το 1/3 της ποσότητας του μείγματος.
Επειδή ο ανανάς και το ακτινίδιο κατατάσσονται στα φρούτα με χαμηλή πηκτίνη είναι απαραίτητο να βοηθηθούν με προσθήκη πηκτίνης όπως το άγαρ άγαρ.
Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε βράζοντας ένα μήλο πολύ καλά και παίρνοντας το χυμό του με τη βοήθεια πυκνού σουρωτηριού.
Επιλέξτε τις δικές σας ποσότητες και πειραματιστείτε.
Αυτή τη στιγμή που γράφω ο επίσημος δοκιμαστής του σπιτιού είπε: Είναι μια πολύ ιδιαίτερη μαρμελάδα που θα ήθελα να τη δοκιμάσω πάνω σε μια τάρτα.
Οπότε πρέπει να βρω την τάρτα ή ευχαρίστως δέχομαι τις προτάσεις σας.
Εξασφάλισα την πηκτίνη στη μαρμελάδα ακτινίδιο με χυμό πορτοκαλιού. Του πηγαίνει. Ενδιαφέρων ο συνδυασμός σου. Το μόνο που με παραξενεύει είναι το ταυτόχρονο βράσιμο. Δεν είναι πιο σκληρός ο ανανάς;
Vita ο ανανάς πρέπει να είναι πολύ ώριμος,ο δικός μου είχε ωριμάσει καλά περιμένοντας τα ακτινίδια. δεν υπήρχε πρόβλημα.
Πρωτότυπη για τα δικά μας γούστα αλλά φαίνεται νοστιμότατη και πολύ αρωματική! Και τι ωραίο χρώμα!!!
αυτο ειναι που λενε Ξανθη μου οτι το καλο πραγμα αργει να γινει!!!!!τελεια η μαρμελαδα σου ,ξεφευγει απο τα συνηθισμενα!!
πολλα φιλια!!
Καλά, στις μαρμελάδες δεν σε πιάνει κανείς, Ξανθή μου! Πολύ ιδιαίτερη η μαρμελάδα σου και εξαιρετικός ο συνδυασμός των φρούτων!
Περαστικά και πολλά φιλιά!!!
Μια ξεχωριστή μαρμελάδα με ιδιαίτερους συνδυασμούς!
Είχα σκεφτεί παλιότερα να κάνω μαρμελάδα ανανά, αλλά δεν ξέρω γιατί την φοβήθηκα.
Πιστεύεις ότι με σκέτο ανανά θα γίνει καλή η μαρμελάδα??
Επίσης στην δική σου, “ακούγεται” ο ανανάς??
Η κυριαρχεί το ακτινίδιο??
Φιλιά, καλό μεσημέρι!
Έλενα σύμφωνα με το δοκιμαστή επικρατεί ο ανανάς.
Δεν θα έλεγα όχι και σε σκέτο ανανά, μου βάζεις ιδέες.
Η Λίνα χτες μιλούσε βέβαια για συνδυασμό με μάνγκο μια άλλη εκδοχή.
Ιδιαίτερη και εξωτική!!!Νομίζω πως είναι καταπληκτική μαρμελάδα και για τάρτες αλλά και σκέτη σε ψωμί στο πρωινό μου!Μπράβο!
Τι είναι 15 χρόνια…μπροστά στην αιωνιότητα!!!
Καλά έχεις ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στις μαρμελαδο-δημιουργίες Ξανθή μας.
Εγώ πάλι στα βασικά για σήμερα…μαρμελάδα φράουλα! Πολύ πρώιμα θα μου πεις, αλλά δεν άντεξα 🙂
Απίθανος συνδυασμός, Ξανθή! Θα ήταν επίσης πολύ ωραία επικάλυψη για cheesecake! Καλή σου μέρα, ΧΟ
Εκανες πάλι μια ιδιαίτερη μαρμελάδα Ξανθή μου
Ο ανανάς μου αρέσει πολύ και θα ηθελα να δοκιμάσω τον συνδυασμό αυτό με το ακτινίδιο.
Καλοφάγωτη : )
Άξιζε η αναμονή Ξανθή! Ο ανανάς αρέσει σε όλους μας, αλλά φοβόμουν την “συμπεριφορά” του σε μία μαρμελάδα ως κύριο συστατικό. Το ακτινίδιο το έχω δοκιμάσει μέσα σε μαρμελάδα εξωτικών φρούτων που έχω φτιάξει και ήταν πολύ καλό. Μου αρέσει ο συνδυασμός ανανά-ακτινιδίου. Η μαρμελάδα πρέπει να έγινε εκτός από αρωματική, πολύ ιδιαίτερη στην γεύση. Μου έχεις εξάψει την περιέργεια Ξανθή!! Καλοφάγωτη!!
Καλοφάγωτη!
ιδιαίτερη και ξεχωριστή μαρμελάδα! θα μου αρέσει, χωρίς αμφιβολία.
σίγουρα θα ταιριάζει σε τάρτα!
καλό σ/κ Ξανθή!!