share

Πίτσα με βάση από πολέντα

από
Πίτσα με βάση από πολέντα

Με τον όρο πολέντα συναντάμε  δυο έννοιες: η μια αφορά το σιμιγδάλι από καλαμπόκι και η δεύτερη παρασκεύασμα με τη χρήση αυτού του σιμιγδαλιού.

Πολλοί το ταυτίζουν με το αλεύρι του καλαμποκιού αλλά δεν είναι το ίδιο, η πολέντα είναι χοντροαλεσμένη όπως δηλαδή είναι το χοντρό σιμιγδάλι σταριού.

Για το παρασκεύασμα θα βρείτε πληροφορίες στο Blog  της Μαρίνας εδώ.

Στην Ελλάδα αυτό το παρασκεύασμα είναι γνωστό από τα χρόνια τα δύσκολα ως κατσαμάκι, έχει θρέψει πολύ κόσμο κατά τη  διάρκεια της κατοχής, γιαυτό και στο άκουσμα του κάποιοι μεγαλύτερης ηλικίας δεν αρέσκονται.

Εγώ δεν το θυμάμαι να το τρώω αλλά υπάρχει η μνήμη διηγήσεων από του γονείς μου για αυτό και το ότι η αδελφή μου το έφαγε σε συγγενικό σπίτι κοροϊδεύοντας την ότι ήταν παντεσπάνι.

Έχω χρησιμοποιήσει το σιμιγδάλι πριν 5 χρόνια φτιάχνοντας ξανά  πίτσα με συνταγή από blog που δυστυχώς τώρα δεν υπάρχει και ο επόμενος καταγραμμένος πειραματισμός μου ήταν σε αυτό εδώ το κέικ πριν δυο μήνες.
Μπορεί να μπει επίσης σε πίτες χωρίς φύλλο όπως η μπαμπανέτσα.

Όταν έφτιαξα το κέικ με ρωτήσατε για την πολέντα που θα τη βρείτε.

Εγώ έχω τη δυνατότητα να την προμηθεύομαι από καταστήματα με Πολωνικά προϊόντα ( με την ονομασία μαμαλίγκα ), πιθανόν να υπάρχει και σε μεγάλα ΣΜ. Αν  δεν τη βρείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι καλαμποκιού,  (υπάρχει και συσκευασία με χοντροαλεσμένο), το έχω δοκιμάσει παλιότερα.

Αυτή η πρόταση μου για πίτσα είναι προσαρμογή από τα περιοδικά που ξεφυλλίζω με  δικές μου παρεμβάσεις ως προς τη σύνθεση των υλικών επικάλυψης.

 

 

Πίτσα με βάση πολέντα

2 άτομα

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
  • 750 ml νερό
  • 200 γρ πολέντα
  • 75 γρ πεκορίνο τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

Για την επικάλυψη

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 3 κουτ. σούπας χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο*
  • 200 γρ ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • Λίγες ροδέλες σουντζούκι
  • Μερικά κομμάτια παστουρμά
  • 100 γρ μοτσαρέλα
  • 50 γρ πεκορίνο τριμμένο
  • 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Οδηγίες
 

Για τη ζύμη

  • Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό το μπούκοβο και το δεντρολίβανο και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε την πολέντα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο ελάχιστο, και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη σπάτουλα.
  • Μόλις το μείγμα ομοιογενοποιηθεί αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο και το τυρί και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε λαμαρίνα ή ταψί για πίτσα (26εκ διαμέτρου) στρώνουμε χαρτί ψησίματος, το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και αδειάζουμε το μείγμα της πολέντας. Με μια βρεγμένη σπάτουλα απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα.

Για την επικάλυψη

  • Μοιράζουμε σε όλη την επιφάνεια τη σάλτσα ντομάτας, τα κρεμμύδια, τα αλλαντικά και τα ντοματίνια.
  • Στραγγίζουμε τη μοτσαρέλα από τα υγρά της την κόβουμε σε λεπτές φέτες και την μοιράζουμε στην πίτσα. Από πάνω σκορπίζουμε το πεκορίνο και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 15 λεπτά.
  • Αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε με μια πράσινη σαλάτα.

Σημειώσεις

Οι δικές μου παρεμβάσεις ήταν στην προσθήκη πεκορίνο Ελληνικού αντί της παρμεζάνας καθώς και η προσθήκη των αλλαντικών προκειμένου να αξιοποιήσω μικρές ποσότητες που υπήρχαν στο ψυγείο.
* την επόμενη φορά θα βάλω αντί της ντομάτας κέτσαπ σπιτική δική μου.
Και μια είδηση.
Με επιμέλεια της Λίνας που είναι και ιδρύτρια του blog  από χτες υπάρχει αντίστοιχη σελίδα  στο facebook  όπου μπορείτε να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα του   εδώ 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Amelie
    • 23 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ λαχταριστή δείχνει αυτή η εναλλακτική πίτσα, κάποια στιγμή θα δοκιμάσω και αυτή την εκδοχή!

    • Αγγελική
    • 23 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Στην Ιταλία την είχα δοκιμάσει πρώτη φορά και με είχε ενθουσιάσει. Δεν έχω επιχειρήσει όμως να την κάνω μόνη μου αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσω! Φαίνεται τόσο λαχταριστή!
    Καλημέρα!

    • Penelope
    • 23 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Η ζύμη σου Ξανθή μου θύμισε γεύση που δοκίμασα σε παλαιότερο ταξίδι στην Ιταλία. Την κρατώ για δοκιμή με την πρώτη δυνατή ευκαιρία μιας και ξέρω ότι μπορώ να βρω πολέντα (πέρα από το κλασσικό αλεύρι καλαμποκιού).
    Καλημέρες και καλή εβδομάδα εύχομαι (αν και άκρως συννεφιασμένη όπως προβλέπεται).

    • Ανώνυμος
    • 23 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    θα την δοκιμάσω σίγουρα!!!

    • Ειρήνη Ε.
    • 23 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Ιδιαίτερη αλλά και πλούσια σε γεύση η πίτσα με πολέντα, Ξανθή! Από την ίδια την ζύμη πολέντας ως και την επικάλυψή της, είναι σκέτη πρόκληση γεύσης! Από τις πίτσες που θα ήθελα να δοκιμάσω!
    Καλή εβδομάδα.

    • kikitchenandthechef
    • 23 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Τελεια εναλλακτικη προταση για πιτσα.Πρωτη φορα χρησιμοποιησα πολεντα ως βαση για μια ταρτα που ειχα κανει και πραγματικα μου αφησε τις καλυτερες εντυπωσεις!στη γεμιση μονο που διαβασα παστουρμα ηταν αρκετο για να μου τρεξουν τα σαλια και να φανταστω τη θεικη γευση της!!!!
    καλη εβδομαδα και φιλια!!!!

    • ΕΛΕΝΑ
    • 23 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Αυτήν την ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα βάση πίτσας θα ήθελα πολύ να την δοκιμάσω!
    Ξανθή μου είδα την σελίδα στο φέις και φυσικά έκανα like, αλλά είχα την εντύπωση ότι είχε ανοιχτεί εδώ και καιρό.
    Εκλεισε και ξανάνοιξε??
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

      • Ξανθή
      • 23 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Καλησπέρα Έλενα, υπήρχε αλλά ανενεργή λόγω πολλών άλλων υποχρεώσεων,σε ευχαριστούμε.

    • evi@thehealthycook
    • 23 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    καλησπέρα Ξανθή!
    πολύ ενδιαφέρουσα η ζύμη από πολέντα! θα τη δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία.
    στα μεγάλα σούπερ μάρκετ την βρίσκεις σίγουρα!
    καλή εβδομάδα!

    • Γελαστή Κλωστή
    • 24 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Φαίνεται υπέροχη η πίτσα σου !
    Ξανθή στον ΄Αγιο Σώστη που νομίζω ότι είναι
    κοντά στο δικό σου χωριό έκανα βόλτα μέχρι
    το ποτάμι και μια χωριανή με κέρασε μπαμπανέτσα !!
    Πρώτη φορά έφαγα, ήταν τέλεια, έχεις δίκιο !!
    Φιλιά

    • Ξανθή
    • 24 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Σοφία θα σου φτιάξω εγώ να το κανονίσουμε!!

    • spoon stories
    • 2 Απριλίου 2015
    Απάντηση

    Έχω δοκιμάσει παρόμοια και ξέρω πόσο ωραία είναι!! Μπράβο Ξανθή γιατί φαίνεται πολύ λαχταριστή η δική σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode