share

Σκεπαστή τάρτα με μπρόκολο, ρύζι και τυρί

από
Σκεπαστή τάρτα με μπρόκολο ρύζι και τυρί.

Οι μέρες της υποχρεωτικής απραξίας όπως είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση περιείχαν πολλά μη και πολύ ξεφύλλισμα εντύπων μαγειρικής. Από τον καναπέ στο κρεββάτι αγκαλιά με τα έντυπα.

Τις πρώτες  μέρες μόνο ξεφύλλιζα χωρίς να αποθηκεύω τίποτα, μετά άρχισαν να μπαίνουν σελιδοδείκτες με προτιμήσεις και όταν το πολύ κακό της ίωσης αποφάσισε να με εγκαταλείψει (δεν με άντεχε όπως λέει και κάποια ψυχή) άρχισαν οι υλοποιήσεις.

Σήμερα πήγα στη λαϊκή έγιναν προμήθειες και αρχίζω με αυτή την τάρτα η οποία εντυπωσίασε αν και δεν αναμενόταν από τον τίτλο της.

Προσαρμογή από Αγγλικό περιοδικό μεγάλου ΣΜ  πάντα με προϊόντα που μπορούμε να βρούμε εδώ.

Σκεπαστή τάρτα με μπρόκολο, ρύζι και τυρί

4
Δοκιμάστε τη με ένα πικάντικο τυρί και δεν θα μετανιώστε

Συστατικά
  

Για τη ζύμη του φύλλου

  • 350 γρ αλεύρι μαλακό
  • 175 γρ παγωμένο βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 αυγό
  • 4 κουτ. σούπας παγωμένο γάλα

Για τη γέμιση

  • 300 γρ μπρόκολο βάρος καθαρισμένου
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο (προαιρετικό)
  • 100 γρ ρύζι καρολίνα για ριζότο
  • 200 γρ τυριά διάφορα*
  • Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού πικάντικη μουστάρδα
  • 1 μικρό αυγό για την επικάλυψη του φύλλου

Οδηγίες
 

Για τη ζύμη

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο και με τα χέρια μας δημιουργούμε ένα μείγμα σαν τρίμματα.
  • Προσθέτουμε το αυγό και το γάλα και ζυμώνουμε με το γάντζο ή μέσα σε δυνατό μπλέντερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια μπάλα ζύμης, περίπου 2-3 λεπτά. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 45 λεπτά, όσο εμείς θα ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης.

Για τη γέμιση

  • Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά μπουκέτα το πλένουμε και το ρίχνουμε σε νερό που βράζει για 2 λεπτά μόνο. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό (έτσι σταματά ο βρασμός) Αφήνουμε στην άκρη να μας περιμένει.
  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
  • Κόβουμε τα τυριά σε κύβους. * Εδώ να σημειώσω ότι η συνταγή ζητάει κάποιο πικάντικο τυρί. Εγώ έβαλα ένα μείγμα ρεγκάτο και πικάντικης κατσικίσιας γραβιέρας και πολύ λίγο μπλε τυρί εκμεταλευώμενη ότι είχα στο σπίτι
  • Κόβουμε το κρεμμύδι και το τοποθετούμε σε τηγάνι με το ελαιόλαδο για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μπούκοβο (αν το επιθυμούμε) και αφήνουμε 1 λεπτό ακόμη.
  • Σε μεγάλο μπολ τοποθετούμε το μπρόκολο,τα τυριά, το κρεμμύδι το ρύζι και καρυκεύουμε με αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι. Προσοχή στο αλάτι ανάλογα με τα τυριά.
  • Χτυπάμε τα αυγά με τη μουστάρδα και τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.

Για τη συναρμολόγιση

  • Ετοιμάζουμε ένα ταψί ή πυρέξ διαστάσεων 25x25 αλείφοντας το ελαφρά με ελαιόλαδο
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Τη μοιράζουμε σε δύο μέρη (το ένα λίγο πιο μεγάλο) Πάνω σε επιφάνεια εργασίας ή σε πλαστήρι ανοίγουμε με τη βοήθεια μικρού πλαστηριού φύλλο 30x30
  • Μεταφέρουμε το φύλλο στο ταψί έτσι που να καλύπτονται και τα πλαϊνά του τοιχώματα. Το τρυπάμε σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι
  • Αδειάζουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψί μας
  • Ανοίγουμε και την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο 25x25 ίσα να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού. Σκεπάζουμε την τάρτα και κλείνουμε καλά γύρω γύρω ενώνοντας τα φύλλα. Με τη ζύμη που θα μας περισσέψει κλείνοντας τα φύλλα διακοσμούμε αν θέλουμε την επιφάνεια. Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε μερικά σημεία.
  • Χτυπάμε το αυγό και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά. Στο ενδιάμεσο αλείφουμε με το αυγό που έχει περισσέψει.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Διαλέξτε ένα πικάντικο τυρί όπως π. χ. ένα κασέρι Ξάνθης νομίζω ότι θα του ταιριάζει πολύ.
Η συγκεκριμένη ζύμη μου άρεσε πολύ και θα την καθιερώσω σε τέτοιου είδους τάρτες ή και πίτες.
Εμείς τη συνοδεύσαμε με μια σαλάτα με: σπαράγγια, αβοκάντο, ρόκα, κουκουνάρι και φρέσκο κατσικίσιο τυρί δικό μου.
Σκεπαστή τάρτα με μπρόκολο ρύζι και τυριά (7)
Για τις λεπτομέρειες της σαλάτας σε επόμενη ανάρτηση.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Αριάδνη
    • 19 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Αν και το μπρόκολο απο μονο του δεν έχει γευση, εσυ το απογείωσες με τα υπολοιπα υλικά! Καλο ξημερωμα φιλια

      • Ξανθή
      • 19 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Αριάδνη κάνω ότι μπορώ!! χαχαχα

    • Amelie
    • 19 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Βρε τι έπαθα! Ακόμα δεν έχω προλάβει να κάνω την τάρτα με τα λαχανάκια Βρυξελλών που έχω βάλει στο μάτι και πας και δημοσιεύεις και άλλη, εξίσου ενδιαφέρουσα, πρόταση! Πιστεύω ότι αυτή η σκεπαστή τάρτα θα είναι πεντανόστιμη και εννοείται πως την έκανες και ιδιαίτερα ευπαρουσίαστη!

      • Ξανθή
      • 19 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Αμαλία σπεύσε για΄τι έρχονται κι άλλα δεν θα προλαβαίνεις!!

    • mia maria
    • 19 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραία! Οι τάρτες με λαχανικά είναι αγαπημένες μου!

      • Ξανθή
      • 19 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Μαρία δοκίμασε την!!

    • The Dark Chef
    • 19 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Τι ωραία μπροκολόπιτα είναι αυτή? Σκεπαστή ή και όχι σίγουρα θα είναι νοστιμότατη. Και η σαλάτα ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα, μπαίνουμε νομίζω και στην εποχή των σπαραγγιών σιγά – σιγά.
    Καλημέρα!

      • Ξανθή
      • 19 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Έφη τα σπαράγγια για λίγο τα άγρια δεν νομίζω ότι θα έχει για πολύ αλλά θα υπάρχουν τα καλλιέργειας και αυτή η σαλάτα δέχεται πολλές τροποποιήσεις.

    • Magda | My Little Expat Kitchen
    • 19 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Είμαι μεγάλη φαν του μπρόκολου σε όλες του τις μορφές και αυτή η τάρτα με δελέαζει!! Ομορφιά!

      • Ξανθή
      • 19 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Μάγδα σε ευχαριστώ, νομίζω ότι είναι μαι καλή ιδέα για όσους δεν τα πάνε καλά με το μπρόκολο. Δοκιμάστηκε και από γείτονα και σήμερα ήρθε να με συγχαρεί και να ζητήσει κι άλλη.

    • peps@pepi's kitchen
    • 19 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραία τάρτα και φυσικά με σπιτικό φύλλο και ωραία σχεδιάκια!
    Προτιμώ το πλιγούρι απο το ρύζι, με το μπρόκολο, τα τυριά και τη πικάντικη μουστάρδα θα είναι τρέλα!!

      • Ξανθή
      • 19 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Πέπη ωραία πρόταση το πλιγούρι αν και το ρύζι του ταίριαζε πολύ, την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω.

    • ΕΛΕΝΑ
    • 19 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Νοστιμιά!!
    Τάρτα πλούσια και γευστική, και με το μπροκολάκι που αγαπώ πολύ!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

      • Ξανθή
      • 19 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Έλενα με ένα πικάντικο τυρί ακόμη καλύτερη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode