Λαμπροκουλούρες με υγρό προζύμι χωρίς ζάχαρη

από
Λαμπροκουλούρες με υγρό προζύμι.

Οι Λαμπροκουλούρες είναι ένα είδος τσουρεκιού, τις έχω φτιάξει και παλιότερα με μαγιά και έχουν ταξιδέψει σε Πολωνία και Λονδίνο.

λαμπροκουλούρα 2008
Οι Λαμπροκουλούρες του 2008

 

Φέτος ζηλεύοντας και τα τσουρέκια της φίλης Vita  που φτιάχνει με προζύμι είπα κι εγώ να πειραματιστώ με το δικό μου υγρό προζύμι.

Επιπλέον την τελευταία στιγμή αφαίρεσα και τη ζάχαρη ώστε να προσφερθούν και σε άτομα που δεν πρέπει να καταναλώνουν παρασκευάσματα με ζάχαρη.

Δεν ήξερα καν τι θα προκύψει με αυτούς τους πειραματισμούς αλλά τελικά δεν έχασα, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.

Είναι αφράτες και μυρωδάτες.

Λαμπροκουλούρες με υγρό προζύμι χωρίς ζάχαρη

4 κουλούρες

Συστατικά
  

Για το προζύμι

  • 350 γρ υγρό προζύμι
  • 300 γρ αλεύρι σκληρό
  • 150 ml γάλα χλιαρό

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό κατάλληλο για τσουρέκια
  • 3 αυγά
  • 200 ml χλιαρό γάλα
  • 1 κουτ. σούπας κοπανισμένο μαχλέπι και μαστίχα
  • 150 γρ βούτυρο αιγοπρόβειο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό για την επικάλυψη
  • αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι για την επικάλυψη

Οδηγίες
 

Για το προζύμι

  • Αναζωογονούμε το υγρό προζύμι (διαδικασία 5ης μέρας) και παίρνουμε 350 γρ από αυτό. Το τοποθετούμε σε μεγάλο γυάλινο βάζο προσθέτοντας το αλεύρι και το νερό. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 12 τουλάχιστον ώρες. Θα πρέπει να έχει φουσκώσει και να είναι γεμάτο φυσαλίδες.

Για τη ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το προζύμι με το μισό αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα σε χαμηλή ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου.
  • Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και το μισό γάλα συνεχίζοντας το ζύμωμα.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι το γάλα και το μείγμα μπαχαρικών συνεχίζοντας το ζύμωμα δυναμώνοντας λίγο την ταχύτητα
  • Μόλις η ζύμη έχει ομοιογενοποιηθεί προσθέτουμε το βούτυρο ζυμώνοντας για 2 λεπτά ακόμη να απορροφηθεί όλο το βούτυρο.
  • Θα έχουμε μια ζύμη πολύ μαλακιά η οποία θα κολλάει στα χέρια μας και δεν θα αποκολλάτε από το γάντζο. Με μια πλαστική σπάτουλα μαζεύουμε τη ζύμη και σκεπάζουμε με σελοφάν
  • Αν δεν έχετε μίξερ κατάλληλο για ζύμωμα η διαδικασία θα γίνει σε μεγάλη λεκάνη. Στην αρχή θα κολλάει πολύ η ζύμη στα χέρια. Προσθέτοντας το βούτυρο το ζύμωμα γίνεται πιο εύκολο.
  • Αφήνουμε σε ζεστό σημείο ή στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 2-3 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο
  • Πλάθουμε κουλούρες ή κάποια πλεξούδα (δύσκολο) τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος και αφήνουμε και πάλι να διπλασιαστούν σε όγκο. Περίπου 2 ώρες
  • Αν θέλουμε βάζουμε ένα αυγό σε κάθε κουλούρα. Όταν είναι έτοιμα για το φούρνο αλείφουμε με αυγό χτυπημένο και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 40-50 λεπτά.
  • Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν

Σημειώσεις

Πληροφορίες για το υγρό προζύμι θα βρείτε εδώ.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 1 κούπα ζάχαρη.
Αν τοποθετήσετε αυγά βάλτε τα λίγο πριν φουρνίσετε, εγώ βιάστηκα και στη διάρκεια του ψησίματος το ζυμάρι συνεχίζει να φουσκώνει με αποτέλεσμα τα αυγά να χαθούν στο βάθος.
Με αυτή τη ζύμη δύσκολα μπορεί κάποιος να φτιάξει σχέδια, είναι πολύ μαλακιά.
Η φίλη Vita  επισημαίνει το ίδιο εδώ  στη συνταγή της , λέει όμως ότι μετά ημέρες έχουμε ένα μαλακό τσουρέκι, αυτό επιθυμούσα κι εγώ να πάρω.
Τυλίγουμε τις κουλούρες με σελοφάν για καλύτερη διατήρηση.
 Καλό Πάσχα από όλη την ομάδα των Συνταγών της Ασπρούλας!!!
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Penelope
    • 8 Απριλίου 2015
    Απάντηση

    Υπολόγιζα κι’ εγώ να κάνω χθες τσουρέκια αλλά τα πράγματα ήρθαν λιγάκι ανάποδα το τελευταίο 3ήμερο…
    Έμεινα στα λαζαράκια του Σαββάτου και στα κόκκινα αυγά.
    Για να δούμε πως θα εξελιχτεί η όλη φάση…

    Πάντως σας εύχομαι Καλό Πάσχα Ξανθή τόσο σ’ εσένα και την οικογένειά σου, όσο και στην Λίνα και τους δικούς της.

    Χρόνια Πολλά.

    • Vita
    • 8 Απριλίου 2015
    Απάντηση

    Και του χρόνου να είσαι καλά! Αυτό το προζύμι σου είναι στους επόμενους μαγειρικούς μου στόχους. Δείχνουν τέλειες οι λαμπροκουλούρες σου και όπως δεν έχουν ζάχαρη θα είναι ιδανικές για γιορτινό γεύμα αντί ψωμιού. Καλό Πάσχα σε όλους σας!

      • Ξανθή
      • 9 Απριλίου 2015
      Απάντηση

      Vita επειδή δοκιμάστηκαν από τους βιαστικούς του σπιτιού και της γειτονιάς δεν είναι και πολύ αισθητή η έλλειψη της ζάχαρης. Θα χαρώ να μάθω πειραματισμούς με το προζύμι μου.
      Χρόνια Πολλά

    • Marie-Anne
    • 8 Απριλίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραίες φαίνονται οι λαμπροκουλούρες σου, Ξανθή!!!!!!!! Καλοφάγωτες να είναι!!!!
    Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα να έχετε!!!!

    • mia maria
    • 9 Απριλίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραίες λαμπροκουλούρες! Και του χρόνου να είσαι καλά!
    Καλό Πάσχα, να περάσετε όμορφα!

    • Ανώνυμος
    • 9 Απριλίου 2015
    Απάντηση

    Πάντως στην όψη δείχνουν νοστιμότατα! Σίγουρα θα είναι ανάλογη και η γεύση. Καλή Ανάσταση να έχετε όλοι και Χρόνια Πολλά!!!

      • Amelie
      • 9 Απριλίου 2015
      Απάντηση

      Υπέροχες οι λαμπροκουλόυρες, αφράτες και -σίγουρα- νόστιμες! Καλή Ανάσταση με υγεία και χαρούμενες στιγμές!!!

    • Γελαστή Κλωστή
    • 11 Απριλίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ μου άρεσε αυτή η ανάρτηση Ξανθή !!
    Και οι φωτογραφίες σου εξαιρετικές !!
    Καλή Ανάσταση σου εύχομαι, να περάσετε όμορφα !!

    • mia xara
    • 11 Απριλίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ όμορφες οι Λαμπροκουλούρες σου, Ξανθή! Πολλές ευχές για Χαρούμενο Πάσχα!!!

    • Silena
    • 11 Απριλίου 2015
    Απάντηση

    Υπέροχες!!!! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση να έχετε!!!!

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode