Όσοι με παρακολουθείτε στο facebook έχετε δει ότι κάποιες Κυριακές είμαι στο Πάρκο Τρίτση στην Οργάνωση Γη – Κέντρο της Γης όπου διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις σχετικά με το περιβάλλον και την τροφή.
Μια από τις δραστηριότητες είναι και η Συλλογική Κουζίνα όπου εθελοντές μαγειρεύουν σύμφωνα με τους κανόνες της Γης και οι παρευρισκόμενοι τρώνε.
Σε μια από αυτές τις εκδηλώσεις ο φίλος εθνοβιολόγος Παύλος Γεωργιάδης μας μίλησε για τα όσπρια και μαγειρέψαμε με αυτά.
Είχε φτιάξει ο ίδιος φύτρες φακής και έφτιαξε ένα πολύ απλό ριζότο ή σαλάτα όπως κι αν το πούμε με τις φύτρες.
Φεύγοντας πήρα λίγες φύτρες και την επομένη έφτιαξα κι εγώ αυτό το υπέροχο ριζότο.
Με την άδεια του Παύλου μεταφέρω εδώ τη συνταγή.
Εν τω μεταξύ έφτιαξα ξανά τις δικές μου φύτρες για να παρακολουθήσω τα στάδια τους.
Αν δεν θέλετε να φτιάξετε φύτρες δικές σας είδα ότι σε καταστήματα με βιολογικά υπάρχουν έτοιμες.
Ριζότο ή σαλάτα ρυζιού;; με φύτρες από φακές
Συστατικά
- 100 γρ ρύζι μπασμάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
- 1 κεσεδάκι φύτρες φακής
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο προαιρετικό
- Μερικά φύλλα μαϊντανού ή κόλιαντρου
Για τις φύτρες φακής
- 100 γρ φακή
Οδηγίες
Για τις φύτρες φακής
- Για να φτιάξουμε τις φύτρες χρειαζόμαστε περίπου 5-6 ημέρες. Αρχίζουμε με ένα μούλιασμα της φακής για μια μέρα. Την επομένη ξεπλένουμε τις φακές κάτω από τρεχούμενο νερό και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
- Κάθε βράδυ και κάθε πρωί επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ξεπλύματος της φακής και στραγγίσματος.
- Η πρώτη μέρα μετά το μούλιασμα
- Δεύτερη μέρα μετά το μούλιασμα
- Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται πέντε περίπου ημέρες μέχρι να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα με τις φύτρες. Αυτή η φωτογραφία είναι του τελικού σταδίου.
Για τη σαλάτα
- Σε αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε το ρύζι αφού πρώτα το έχουμε ξεπλύνει και το βράζουμε για 10 λεπτά.
- Στραγγίζουμε το ρύζι και όπως είναι ακόμη ζεστό προσθέτουμε το βούτυρο και τον κουρκουμά ανακατεύοντας καλά.
- Προσθέτουμε τις φύτρες της φακής ανακατεύουμε και σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγα φύλλα μαϊντανού ή κόλιαντρου.
- Εμείς συνοδεύσαμε τα πικάντικα μύδια που εκείνη την ημέρα είχα φτιάξει.
Τις αφήνεις στο σουρωτήρι στο ενδιάμεσο τις φακές, ή τις βάζεις σε ένα πιάτο και μετά τις μεταφέρεις στο σουρωτήρι για το ξέπλυμα?
Πολύ ωραίος συνδυασμός με το ρυζάκι.
Καλημέρα Τάνια εγώ τις έχω μόνιμα σε ένα πλαστικό σουρωτήρι.
Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει διαφορά αν τις βάλεις σε πιάτο αρκεί να έχουν στραγγίξει πολύ καλά.
Καλημέρα! Δεν είναι δύσκολο να φτιάξουμε φύτρες από φακές απ’ ό,τι κατάλαβα, γιατί να τις πληρώσουμε πανάκριβες σε καταστήματα με βιολογικά? Ξέρω συνταγές με λαχανικά κινέζικης κι εξωτικής κουζίνας όπου μπαίνουν κι αυτές οι φύτρες και το ρύζι επίσης είναι πολύ ωραία ιδέα και εύκολο!
Αν κατάλαβα καλά, το μούλιασμα γίνεται μόνο μία φορά, δηλ. την πρώτη μέρα και στη συνέχεια μόνο ξέπλυμα και στράγγισμα πρωί – βράδυ ?
Έφη ακριβώς απλά έχει μια προετοιμασία 5-6 ημέρες και κάποιοι ίσως δεν μπορούν. Η διαδικασία είναι εύκολη 1 μέρα μούλιασμα και τις άλλες μόνο ξέπλυμα καλό στράγγισμα.
Ξανθή χρησιμοποιείς μόνο τις φύτρες, τις φακές αν κατάλαβα καλά τις πετάς μετά??
Θα δοκιμάσω να ετοιμάσω κι εγώ φύτρες, εύκολη φαίνεται η διαδικασία τους.
Θα ταιριάζουν ωραία και στο ριζότο σου, αλλά και σε σαλατικά πιστεύω!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Καλησπέρα Έλενα, εγώ τις έβαλα μαζί και τις φακές, κάπου διάβασα ότι αν τις αφήσεις κι άλλες μέρες και μεγαλώσουν πολύ οι φύτρες πετάς τις φακές
Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση σου σήμερα Ξανθή! Με το ρύζι ταιράζουν υπέροχα αλλά και σε άλλα πιάτα θα είναι νοστιμότατη προσθήκη!
πωωπωωω Ξανθη τι ωραια ιδεα ειναι αυτη!ευχαριστω για την ιδεα θα την εφαρμοσω το συντομοτερο!!!
πολλα φιλια!!!
Home-made φυτρες.
Ωραία ιδέα και δεν ηξερα πως μπορουμε να κανουμε μόνοι μας.
Ωραίο και το ρυζι και ταίριαξε μια χαρά με τα μύδια.
Φιλιά
Καλό Πάσχα και από εδώ 🙂
Τϊ ωραία ιδέα και τί όμορφο πιάτο Ξανθή! Θέλω να το δοκιμάσω!
Καλό Πάσχα σου εύχομαι και καλά να περάσετε!!
Τρομερά ενδιαφέρον Ξανθή!Πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω!