Καιρό είχα να φτιάξω κέικ, με την ευκαιρία της “Παγκόσμιας ημέρας ψησίματος κέικ” που είναι σήμερα ετοίμασα ένα κέικ για τον καλό μου.
Προσαρμογή από το βιβλίο μου “τα κέικ αλμυρά και γλυκά” της σειράς Cuisine et Vins.
Είναι ένα πολύ εύκολο κέικ θα μπορούσατε να το φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας βάζοντας τα στην κουζίνα να δημιουργήσουν ένα γλυκό για το μπαμπά, τη γιαγιά ή τον παππού.
Μην περιμένετε τις παγκόσμιες ημέρες μπήτε στην κουζίνα και δημιουργήστε για τους αγαπημένους σας
Για τη σημερινή μέρα το σλόγκαν είναι: Εσύ για ποιον θα φτιάξεις κέικ!!!
Πάμε λοιπόν.
Κέικ με χουρμάδες και παπαρουνόσπορο
Συστατικά
- 180 γρ αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 3 αυγά
- 150 γρ βούτυρο αγελάδος
- 100 γρ ζάχαρη
- 150 γρ χουρμάδες αποξηραμένους χωρίς κουκούτσι
- 2 κουτ. σούπας ρούμι ή κάποιο λικέρ
- 3 κουτ. γλυκού παπαρουνόσπορο (προαιρετικό)
Οδηγίες
- Κόβουμε του χουρμάδες σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μπολ βάζουμε το λικέρ με 4 κουτ, σούπας νερό και 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε τους χουρμάδες.
- Αφήνουμε να μαλακώσουν για τουλάχιστον 45 λεπτά.
- Λιώνουμε το βούτυρο. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανοίγουμε λακουβάκι στο αλεύρι και σπάζουμε μέσα τα αυγά. Χτυπάμε με μίξερ χειρός να ενσωματωθούν τα αυγά στο αλεύρι.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας λίγο λίγο το βούτυρο.
- Προσθέτουμε τους χουρμάδες (στραγγίζουμε τυχόν υγρά που περίσσεψαν) και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
- Τέλος προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη φόρμα διαστάσεων 20x10 με βάθος 7 εκατοστά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 50 λεπτά. Ελέγχουμε με μια λάμα να βγαίνει στεγνή.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Ξεφορμάρουμε κι απολαμβάνουμε.
Σημειώσεις
Το κέικ άρεσε πάρα πολύ στον καλό μου και σε φίλο που το δοκίμασε.
Μην παραλείψετε τον παπαρουνόσπορο.
Επειδή ρούμι δεν υπήρχε στο σπίτι έβαλα λικέρ βατόμουρου με ρούμι, του πήγαινε πάρα πολύ.
Στη φόρμα συνηθίζω να βάζω χαρτί ψησίματος ελαφρά βουτυρωμένο, βοηθάει πολύ στο ξεφορμάρισμα .
Μυρωδιές και γεύσεις που σίγουρα δίνουν το κάτι παραπάνω στο κέικ!
ωραιο κεκακι νοστιμο και μυρωδατο!
καλη εβδομαδα!!!!!!
Τους χουρμάδες τους λατρεύω αλλά εδώ δεν βρίσκω πλέον φρέσκους-δυστυχώς έχω μέτρο σύγκρισης!
Και μέσα στο κέικ θα ήταν υπέροχοι!
Καλή εβδομάδα και καλό βράδυ
Έχω ξαναχρησιμοποιήσει χουρμάδες σε κέικ και μπισκότα και αγαπώ την καραμελένια αίσθηση που δίνουν. Ωραίο θα είναι το κέικ και με τον παπαρουνόσπορο μέσα.
Μια απορία: Μια κουταλιά σούπας baking powder δεν είναι πολύ?
Κατά τ’ άλλα, κάθε μέρα είναι μέρα για κέικ 🙂
Καλημέρα!
Μικρότερη τους χουρμάδες τους έτρωγα μετά μανίας, σκέτους ή με λίγα στραγγάλια αφράτα από δίπλα (όπως και τις σταφίδες).
Νομίζω πως σε τούτο το κέϊκ βρήκαν πολύ καλή θέση, Ξανθή μου.
Αν και προσωπικά τους μισούς θα τους είχα φάει καθ’ οδόν και πριν ολοκληρώσω το κεϊκ.
Μ αρέσουν και οι χουρμάδες και το παπαρουνόσπορος!!!
Σούπερ κεικ!!