Μέρες είχα να φτιάξω γλυκό και τα παράπονα, διακριτικά μεν αλλά, υπήρχαν.
Όταν ακούς με την είσοδο στο σπίτι κάτι μυρίζει, χωρίς να μυρίζει, τι άλλο σημαίνει από το να φτιάξεις κάτι που να μυρίσει!!
Έτσι αξιοποιήθηκε και ένα βάζο γλυκό βύσσινου, του εμπορίου, το οποίο δεν θυμάμαι καν πως βρέθηκε στο σπίτι.
Και όταν θες γλυκό αναλαμβάνεις και τη φωτογράφιση!!!χαχαχα
Τάρτα αμυγδάλου με βύσσινα γλυκό
8 κομμάτια
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 115 γρ βούτυρο παγωμένο
- 225 γρ αλεύρι μαλακό
- 1 κρόκο αυγού
- μια τσιμπιά αλάτι
Για τη γέμιση
- 115 γρ βούτυρο μαλακό
- 115 γρ ζάχαρη
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 2 αυγά
- 115 γρ αμύγδαλα τριμμένα
- 30 γρ αλεύρι μαλακό
- 250 γρ στραγγισμένα βύσσινα από γλυκό κουταλιού
- ζαχαρη άχνη για την επικάλυψη
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο σε κύβους. Με τα δάκτυλά μας δημιουργούμε ένα μείγμα σαν τρίμματα. Σε ένα βαθμονομημένο μπολάκι βάζουμε τον κρόκο αυγού και συμπληρώνουμε με παγωμένο νερό έως τα 100 ml. Το προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι- βούτυρο και το ενσωματώνουμε στο μείγμα με απαλές κινήσεις. Δημιουργούμε μια μπάλα ζύμης την τυλίγουμε με σελοφάν και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με τη βοήθεια ενός πλάστη την απλώνουμε σε φύλλο. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκατοστών έτσι που να καλύπτονται και τα τοιχώματα. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τρυπάμε παντού τη ζύμη.
- Απλώνουμε πάνω στη ζύμη χαρτί κουζίνας και επικαλύπτουμε με φασόλια, ρύζι ή τις ειδικές μπίλιες ψησίματος. Τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις. Τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε την γέμιση της τάρτας. Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
- Στον κάδο του μίξερ (ή σε μπολ προκειμένου για μίξερ χειρός) βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψουν Προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά τα τριμμένα αμύγδαλα και το αλεύρι αναδεύοντας πολύ σιγά. Στη συνέχεια το ξύσμα πορτοκαλιού και αναδεύουμε με μια σπάτουλα.
- Βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο αφαιρούμε το χαρτί με τα φασόλια και απλώνουμε τη γέμιση να πάει παντού.
- Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού μοιράζουμε τα βύσσινα σε όλη την επιφάνεια πατώντας τα ελαφρά να μπουν μέσα στη γέμιση.
- Ελαττώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς και ψήνουμε την τάρτα για 40 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε επικαλύπτοντας με ζάχαρη άχνη.
- Αν θέλουμε συνοδεύουμε με μια μπάλα παγωτού ή με κρέμα σαντιγί.
Σημειώσεις
Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τα βύσσινα με κεράσια γλυκό.
Την επόμενη φορά θα τη φτιάξω με φρέσκα βύσσινα βγάζοντας το κουκούτσι, περιμένω την εμφάνισή τους στις αγορές.
Στο ειπα στο φεις, στο λεω κι εδω!
Τελεια!! Μου αρεσουν ολα τα υλικα που εχεις χρησιμοποιησει και το συνολο νομιζω αξιζει!!!
Καλο βραδυ Ξανθη!!
Έτσι είναι, άμα καλομαθαίνει κάποιος σε τόσο νόστιμες λιχουδιές λογικό είναι να η μπορεί να τις στερηθεί για πολλές ημέρες! Θεωρώ ιδιαίτερα επιτυχημένο το συνδυασμό του αμύγδαλου με το βύσσινο και πραγματικά πρόκειται για γλυκό του απόλυτου γούστου μου!
Υπέροχη γευστικότατη και βυσσινάτη!!!!
Γεια στα χέρια σου Ξανθή μου 🙂
Αμα έχω μέρες να τους φτιάξω γλυκό, εγώ να δεις τι υπονοούμενα ακούω χα χα χαα!!
Λαχταριστό το γλυκάκι σου Ξανθή μου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Ένα και ένα τα υλικά ! Φοβερή συνταγή!!
ο συνδυασμός αμυγδάλου και βύσσινου έχει πολύ ενδιαφέρον!
μου αρέσει πολύ σαν ιδέα!
καλό σ/κ!!
Ξανθή μου δείχνει απλά συγκλονιστική!
Εάν αναλάβω τη φωτογράφιση, θα την ξαναφτιάξεις και θα με καλέσεις;;
Σε φιλώ πολύ!