Στο σπίτι μας τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι σε πρώτη επιλογή σε σχέση με το κρέας.
Τελευταία ανακάλυψα ένα κατάστημα με κατεψυγμένα καλής ποιότητας. Σύμφωνα με τη γνώμη κάποιων ειδικών, αν τα κατεψυγμένα είναι καλής ποιότητας, είναι καλύτερα από κάποια νωπά που δεν ξέρουμε πόσες μέρες βρίσκονται στον πάγκο. Κι επειδή εγώ επαφίεμαι μόνο στην εμπιστοσύνη δυο τριών καταστημάτων με νωπά όταν δεν βρίσκω προτιμώ τα κατεψυγμένα.
Είναι άλλωστε από τα ελάχιστα είδη κατεψυγμένων προϊόντων που μπαίνουν στην κουζίνα μου.
Πήρα λοιπόν φέτες σφυρίδας και τις έκανα ψητές στο BBQ , χωρίς πολλά καρυκεύματα μόνο αλάτι,πιπέρι και λίγο θυμάρι, τις συνόδευσα με καραμελωμένα κρεμμύδια και μια ωραία φάβα.
Φέτες ψαριού ψητές συνοδευμένες από καραμελωμένα κρεμμύδια και φάβα
2 άτομα
Συστατικά
Για τις φέτες ψαριού
- 3 μέτριες φέτες σφυρίδας
- Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι και λίγο θυμάρι
- ελαιόλαδο για το άλειμμα της πλάκας ψησίματος
- Χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδι
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού ξύδι
- αλάτι
Για τη φάβα
- 150 γρ φάβα
- 500 ml νερό
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά
- αλάτι
- ξύσμα από ένα λεμόνι
Οδηγίες
Για το ψάρι
- Ξεπαγώνουμε τις φέτες του ψαριού και τις πλένουμε Τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις καρυκεύουμε με αλάτι πιπέρι και θυμάρι
- Ψήνουμε τις φέτες στο BBQ στην πλάκα στους 160 - 170 βαθμούς ( ή σε μαντεμένιο τηγάνι) αλείφοντας την πλάκα με ελαιόλαδο πριν βάλουμε το ψάρι. Συνολικός χρόνος ψησίματος 12 λεπτά με ένα γύρισμα ενδιάμεσα.
Για τα κρεμμύδια
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια περίπου 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύδι και αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμη στη φωτιά μέχρι να καραμελώσουν Αλατίζουμε ελαφρά.
- Σερβίρουμε τις φέτες συνοδεύοντας με καραμελωμένα κρεμμύδια και χυμό λεμονιού.
Για τη φάβα
- Καθαρίζουμε τη φάβα, μερικές φορές κρύβει πετραδάκια, την ξεπλένουμε και τη βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και το κρεμμύδι να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει ξαφρίζουμε χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθεί το νερό χωρίς να στεγνώσει εντελώς.
- Με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη φάβα μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
- Καρυκεύουμε με αλάτι και κουρκουμά και σερβίρουμε με μέρος από τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω, κάτι που εγώ για δικούς μου λόγους παρέλειψα και δεν ήταν καθόλου άσχημο το αποτέλεσμα.
Σημειώσεις
Μπορείτε να ψήσετε τις φέτες σε μαντεμένιο τηγάνι τον ίδιο περίπου χρόνο ψησίματος ή στο γκριλ σε μέτρια θερμοκρασία.
Εναλλακτικά ως συνοδευτικό μπορεί να είναι πατάτες τηγανητές και μια σαλάτα.
Η φάβα έτσι όπως την μαγείρεψα έγινε πολύ βελούδινη και η απουσία ελαιολάδου για μας τουλάχιστον δεν ενόχλησε.
Θα συμφωνήσω κι εγώ για τα κατεψυγμένα, πολλές φορές έχω πετύχει πολύ καλό ψάρι.
Ωραία τα συνδύασες με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την φάβα σου την λιμπίστικα!
Καλό μεσημέρι!
Πόσο μ’αρέσουν τέτοια πιάτα δε μπορείς να φανταστείς. Κι εγώ μπορώ να τρώω ψάρι κάθε μέρα! Η φάβα δε είναι το αγαπημένο μου όσπριο. Τέλειο Ξανθη μου! Καλό ΣΚ!
Καλησπέρα. Τα κατεψυγμένα, όπως και τα φρέσκα, μπορεί να είναι από πολύ καλά ως πολύ χάλια και πρέπει πάλι να βρεις τον αξιόπιστο για να πάρεις. Σίγουρα όμως είναι πιο φτηνά και αυτό είναι πολύ σημαντικό, σφυρίδα με 40 ευρώ το κιλό δύσκολα παίρνεις… Ο χρόνος πάλι, τα 12 λεπτά, μου φαίνεται πολύς.
Αγαπώ το ψάρι!Αν μπορούσα θα έτρωγα κάθε μέρα!Θα συμφωνήσω πως τα φρεσκοκατεψυγμένα είναι μια καλή επιλογή όταν δεν γίνεται διαφορετικά. Εχω πετύχει κατεψυγμένα ψάρια που μυρίζουν θάλασσα και δροσιά και φρέσκα που δεν το κάνουν! Πολύ ωραία πρόταση η σημερινή Ξανθούλα μου!