Τάρτα με κολοκύθα και κρεμμύδια Ζακύνθου

από
Τάρτα κολοκύθας με  κρεμμύδια Ζακύνθου

Κάποια προϊόντα στην Αθήνα δεν τα βρίσκεις πάντα όπως π.χ. τα κρεμμύδια Ζακύνθου τα οποία τα βρίσκω μόνο σε ένα ΣΜ και μόνο τέτοια εποχή.

Είχε πέσει στη ματιά μου αυτή η τάρτα με την κολοκύθα και σκέφτηκα να την προσαρμόσω σε προϊόντα αυτής της εποχής και μυζήθρα φρέσκια Κρήτης που υπήρχε στο ψυγείο μου.

Έπαιξε το ρόλο συνοδευτικού στο σημερινό μας  τραπέζι, συνόδευσε υπέροχα μια φέτα συκώτι

ψητό.

Τις τάρτες με κολοκύθα τις αγαπώ και έχω φτιάξει κι άλλες στο παρελθόν αν σας αρέσουν και σε σας μπορείτε να τις δείτε εδώ κι εδώ

Τάρτα με κολοκύθα και κρεμμύδια Ζακύνθου

3

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 200 γρ αλεύρι μαλακό
  • 100 γρ βούτυρο αγελάδος παγωμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

  • 500 γρ κολοκύθα βάρος καθαρισμένης
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι Ζακύνθου 350γρ περίπου
  • 100 γρ μυζήθρα φρέσκια
  • Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 2 κουτ σούπας ελαιόλαδο

Οδηγίες
 

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και το βούτυρο σε κύβους. Με τα δάκτυλα μας τρίβουμε τα υλικά μέχρι να πάρουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μορφή ζύμης.
  • Κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη την τυλίγουμε με σελοφάν και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 1/2 ώρα.

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε κύβους. Την βάζουμε σε νερό που βράζει και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να τρυπιέται με πιρούνι. Στραγγίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και τα λιώνουμε με πιρούνι ή κουτάλα του πουρέ. Προσθέτουμε τα μισά κρεμμύδια τη μυζήθρα και νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι και το μπούκοβο. Ανακατεύουμε καλά.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε ένα φύλλο ανάμεσα σε φύλλα σελοφάν με τη βοήθεια ενός πλάστη. Μεταφέρουμε το φύλλο σε ταψί που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος και αδειάζουμε πάνω τη γέμιση αφήνοντας 2-3 εκατοστά περιφερειακά.
  • Γυρίζουμε τη ζύμη προς τα μέσα και μοιράζουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα κρεμμύδια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 35 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Για ευκολία θα μπορούσαμε αντί αυτής της ζύμης να χρησιμοποιήσουμε φύλλο σφολιάτας.
Στη θέση των κρεμμυδιών Ζακύνθου θα έβαζα κόκκινα κρεμμύδια.
Και αντί φρέσκιας μυζήθρας θα έβαζα ξινομυζήθρα ή ένα πικάντικο μαλακό κατσικίσιο τυρί.
Είναι ένα καλό συνοδευτικό πιάτων ή και ένα συνοδευτικό μπύρας ή κρασιού από μόνη της.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • evi@thehealthycook
    • 15 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    φαίνεται πολύ νόστιμη!! μου αρέσουν πολύ τα υλικά της γέμισης! αυτά τα κρεμμύδια Ζακύνθου δεν τα έχω εντοπίσει ακόμα κάπου….. 🙂
    καλό βράδυ!

    • Amelie
    • 16 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Μόνο να φανταστώ μπορώ τη νοστιμιά αυτής της τάρτας, πιστεύω να καταφέρω να τη δοκιμάσω σύντομα, υπέροχος συνδυασμός υλικών!

    • Ερμιόνη
    • 16 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Δεν ήξερα ότι η Ζάκυνθος φημίζεται για τα κρεμμύδια της 🙂
    Να μια ενδιαφέρουσα πληροφορία λοιπόν. Θα τα αναζητήσω τώρα που το ξέρω!
    Απλά αλλά ιδιαίτερη σε γεύση η τάρτα σου Ξανθή. Και τρώγεται ευχάριστα και ως ελαφρύ γεύμα!
    Σε φιλώ

    • mia maria
    • 17 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραία η τάρτα σου Ξανθή! Βγαίνουνε και οι κολοκύθες και πολύ μου αρέσει!

    • spoon stories
    • 18 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Ωραία τάρτα με νόστιμα υλικά. Ξεκινάει και η εποχή της κολοκύθας σύντομα!

Γράψτε απάντηση στο Amelie Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode