Τάρτα με κολοκύθα, γλυκοπατάτες και τυριά

από
25CE-25A4-25CE-25AC-25CF-2581-25CF-2584-25CE-25B1-2B-25CE-25BA-25CE-25BF-25CE-25BB-25CE-25BF-25CE-25BA-25CF-258D-25CE-25B8-25CE-25B1-2B8

Ας αλλάξουμε διάθεση τα προβλήματα δεν τελειώνουν!!!
Σαν σήμερα πριν 35 χρόνια αρχίσαμε με το σύντροφο της ζωής μου την κοινή μας πορεία στη ζωή. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια που ζούμε μαζί του οφείλω πολλά και μου οφείλει πάρα πολλά όπως τουλάχιστον λέει.
Το σημαντικότερο όλων αυτής της κοινής πορείας είναι τα παιδιά μας αλλά κι ο σεβασμός του ενός απέναντι στον άλλον.
Για να γιορτάσουμε σήμερα έφτιαξα μια τάρτα με κολοκύθα γλυκοπατάτες και τυριά αλλά και ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και σιρόπι ροδιού.


Σήμερα θα σας πω για την τάρτα και θα ακολουθήσει το ψαρονέφρι.
Την τάρτα την εμπνεύστηκα από blog με ασιατικές και άλλες συνταγές και μου έκανε μεγάλη εντύπωση η χρήση της φέτας που είναι καθαρά ελληνικό προϊόν.
Η τάρτα προσαρμόστηκε στα δικά μου δεδομένα και ιδού.


Τα υλικά μας
Για τη ζύμη

100γρ ανθότυρο
1 αυγό
2 κουτ. σούπας λάδι
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι
Για τη γέμιση
500γρ. κόκκινη κολοκύθα
200γρ. γλυκοπατάτες
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξύδι
2 κουταλάκια δεντρολίβανο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4-5 κουταλιές λάδι
Τυρί φέτα και αρσενικό από 4 κουταλιές τριμμένα

Διαδικασία
Σε ένα μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά και να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν κι αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Φωτογραφίες για τη ζύμη μπορείτε να δείτε εδώ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και τις πατάτες και τα κόβουμε σε κύβους. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου και λίγο λάδι κι ανακατεύουμε.
Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσουν.
Στο διάστημα αυτό σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λάδι ίσα να καλυφτεί ο πάτος και τοποθετούμε το κρεμμύδι σε ροδέλες. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύδι και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε μέχρι να καραμελώσουν.
Τα προσθέτουμε στο μείγμα κολοκύθας πατάτες προσθέτοντας και το δεντρολίβανο.
Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Προσοχή αν τα τυριά σας είναι αρμυρά μην προσθέσετε αλάτι.
Σε ελαφρά λαδωμένη ταρτιέρα απλώνουμε τη ζύμη με τη βοήθεια των χεριών μας μέχρι να καλύψει και τα τοιχώματα της.

Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη και προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά.
Ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα στη μεσαία σχάρα του φούρνου.


Η τάρτα όπως είπα δοκιμάστηκε για πρώτη φορά.
Θα την ξαναφτιάξω για κάποιο μπουφέ γιορτινό αλλά δεν θα προσθέσω το δεντρολίβανο νομίζω ότι δεν της ταιριάζει ή τέλος πάντων δεν ήταν του γούστου μας.
Επίσης θα μου άρεσε και με μόνο το αρσενικό τυρί.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Asteri
    • 28 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Να ζήσετε!!!!!!!!!!!!!!!
    Πάντα μαζί και αγαπημένοι!!!!!!!!!!!!!!
    Τώρα τι να πω για την τάρτα;;; Είναι καταπληκτική!!!!!!
    Κατά που έρχομαι να πάρω το κομμάτι μου;;;;;
    Φιλάκιααααααααααααααααααα

  1. Απάντηση

    Να ζήσετε, πάντα μαζί και πάντα καλά!

    Όμορφο το τραπέζι σου, όσο όμορφη και η σημερινή επέτειος!

    Και του χρόνου!~

    • 'Ηβη
    • 28 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Χρόνια σας πολλά και πάντα ευτυχισμένοι. Το φαγάκι σου υπέροχο και ναι οι ξένοι χρησιμοποιούν τη φέτα περισσότερο και με πιο πολλή φαντασία από εμάς.

  2. Απάντηση

    kalispera sas!
    sas euxome na zysete na exete ygia kai eutixeia!!!
    na xereste oti agapate mazi me tin oikogenia sas!!!
    kalo sas apogeuma sas euxome!vasaliki

    • Arti
    • 28 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Να ζήσετε γλυκιά μου Μανούλα!!! Και να σας χαιρόμαστε κι εμείς!!! Σας αγαπάμε πολύ!!!! Φιλάκια πολλά!!!

    • iwanna
    • 28 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Να ζήσετε σαν τα ψηλά βουνά και εσύ να μας φτιάχνεις γλυκιές λιχουδιές πάντα………….

  3. Απάντηση

    Nα ΄στε πάντα μαζί γεροί και αγαπημένοι!!! Η τάρτα σου υπέροχη, περιμένω και το ψαρονέφρι που μας έταξες!!
    Φιλιά

  4. Απάντηση

    Asteri σε ευχαριστώ πολύ, εύχομαι κι εσείς πάντα μαζί κι αγαπημένοι.

  5. Απάντηση

    Betty σε ευχαριστώ πολύ για όλα!!

  6. Απάντηση

    Ήβη σε ευχαριστώ.
    Ξέρω από τους συγγενείς μου στο εξωτερικό ότι τρελαίνονται για τη φέτα.

  7. Απάντηση

    Βασιλική μου σε ευχαριστώ πολύ οι ευχές σου πάντα γλυκές!!
    Πολλά φιλιά.

  8. Απάντηση

    Αρτεμίτσα μου γλυκιά και εμείς σας αγαπάμε πολύ το ξέρετε!!!

  9. Απάντηση

    Ιωάννα ευχαριστώ κι εσείς το ίδιο!!!

  10. Απάντηση

    anthivolon ευχαριστώ πολύ ελπίζω να προλάβω σύντομα να σας δώσω και την επόμενη συνταγή.

  11. Απάντηση

    Χρόνια σας πολλά-πολλά με υγεία και ευτυχία!
    Να καμαρώνετε τα παιδιά σας!

    Πολύ συγκινητικό να γιορτάζεις τόοοοσα χρόνια κοινής πορείας!

    Χαίρομαι Ξανθή για σας!
    Φιλιά
    Ζ.

  12. Απάντηση

    Ζαμπία μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ, εύχομαι όλοι σας να είστε τυχεροί να πορεύεστε με αγάπη και σεβασμό.

  13. Απάντηση

    Σας εύχομαι να είστε πάντα έτσι αγαπημένοι και ευτυχισμένοι με την οικογένειά σας. Μου αρέσει η αλμυρή παραλλαγή της κολοκύθας.

  14. Απάντηση

    Να τα χιλιάσετε και να είστε πάντα ευτυχισμένοι κι αγαπημένοι!
    Πολύ ωραία η τάρτα σου, ενδιαφέροντες συνδιασμοί!

  15. Απάντηση

    Κατερίνα σε ευχαριστώ πολύ.
    Θα την επαναλάβω και με άλλα τυριά της ταιριάζουν ιδιαίτερα τα σκληρά και πικάντικα.

  16. Απάντηση

    big mama σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!

    • eleni
    • 28 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή μου,να ζήσετε και να πορεύεστε μαζί στη ζωή αγαπημένοι!

    Η τάρτα μου αρέσει,ιδιαίτερα η ζύμη της,μόνο να μην είχε κολοκύθα-όλα τα υπόλοιπα υλικά,ειδικά οι γλυκοπατάτες,πολύ μου αρέσουν.
    Φιλιά!

    • Marina
    • 28 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Να τα εκατοστήσετε, πάντα μαζί, πάντα αγαπημένοι και πάντα με υγεία!!! Εύχομαι όλη η ζωή σας να είναι νόστιμη και πολύχρωμη σαν τα φαγητά που φτιάχνεις!!!

  17. Απάντηση

    Ελένη σε ευχαριστώ πολύ!
    Αν σου αρέσει η ζύμη της τάρτας δοκίμασε με άλλους συνδυασμούς.
    Θα έβαζα μανιτάρια στη θέση της κολοκύθας.

  18. Απάντηση

    Μαρίνα πολύ ωραίες ευχές!!σε ευχαριστώ πολύ.

    • RIRI
    • 28 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Νάστε πάντα καλά ,αγαπημένοι και ευτυχισμένοι!!!!Η τάρτα φαινεται εκπληκτική!!!!

  19. Απάντηση

    ωχ τι κολαση και αυτη , για την ταρτα λεω. Να ζησετε , παντα αγαπημενοι Ξανθη μου, καλες γιορτες να εχετε , φιλιααααα

  20. Απάντηση

    Να ζήσετε!! Πάντα αγαπημένοι και γεροί!!! Καλά η τάρτα όλα τα λεφτά! Μου άνοιξες την όρεξη πρωί-πρωί!!! Καλή σου μέρα Ξανθή!!

  21. Απάντηση

    35 Χρόνια !!!
    Και στα άλλα 35 να σας ευχηθώ εγώ γιατί άμα καταφέρετε να είστε μαζί και αγαπημένοι 70 χρόνια πάει να πει πως είσασταν πλασμένοι ο ένας για τον άλλο :-))) και το σημαντικότερο ότι συναντηθήκατε έγκαιρα.

    Χρόνια πολλά και καλά Ξανθή μου

  22. Απάντηση

    Αχ αυτές οι τάρτες αμαρτία σκέτη 🙂

  23. Απάντηση

    Ριρή ευχαριστώ πολύ, δοκίμασε την τάρτα!!

  24. Απάντηση

    Κατερίνα σταμάτησες τη δίαιτα να σε κεράσω;;
    Καλές γιορτές και σε σας!!

  25. Απάντηση

    Καλή σου μέρα Όλγα δοκίμασε την τάρτα θα με θυμηθείς!!
    Ευχαριστώ πολύ.

  26. Απάντηση

    Πηνελόπη κατά το γιο μου πως αντέχουμε λέει τόσα χρόνια!!!χαχαχαχα
    Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου τις δέχομαι όμως με όρους να έχουμε υγεία σωματική αλλά και πνεύματος.
    Δεν υπάρχει νομίζω κάτι καλύτερο.
    Πολλά φιλιά.

  27. Απάντηση

    Καλημέρα Νικόλα!!καλή εβδομάδα.

  28. Απάντηση

    καλημέρα,
    να ζήσετε, πάντα ευτυχισμένοι και συνοδοιπόροι, στους κοινής σας δρόμους.
    Η τάρτα πολύ ωραία, θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε

  29. Απάντηση

    Ξανθή μου χρόνια σας πολλά και να είσαστε πάντα ευτυχισμένοι! 35 χρόνια, πω πω μια ζωή! Σας θαυμάζω! Ο σεβασμός του ενός απέναντι στον άλλον είναι κάτι που κρατάω. Αυτό μου έχουν πει κι άλλα ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί πως είναι το μυστικό για μια υγιή, μακροχρόνια σχέση.
    Φιλιά!

    • dhmhtra
    • 29 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή χρόνια πολλά και καλά.
    Οταν σας γνώσισα κατάλαβα ότι είστε ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι.
    Να είστε πάντα αγαπημένοι.
    Φιλιά και στους δύο

  30. Απάντηση

    Πόπη μου σε ευχαριστώ πολύ!!
    Πολύ θα χαρώ να μάθω τη γνώμη σου όταν φτιάξεις την τάρτα.
    Φιλάκια

  31. Απάντηση

    Μάγδα σε ευχαριστώ πολύ.
    Η ευχή μου στα παιδιά μου ήταν και θα είναι να πορεύονται πάντα με σεβασμό στον απέναντι τους πόσο μάλλον στο/στη σύντροφό τους.
    Δεν ξέρω αν είναι μυστικό αλλά η έλλειψη του για μένα θα σήμαινε παύση.

  32. Απάντηση

    Δήμητρα σε ευχαριστώ κι εύχομαι και σε σας το ίδιο.
    Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για σας, έτσι κατάλαβα και σας σκέπτομαι συχνά, κρίμα που είμαστε τόσο μακρυά θα κάναμε πολύ ωραία παρέα.
    Πολλά φιλιά!!

    • eva
    • 20 Δεκεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Αχ αυτή η τάρτα Ξανθή μου θα μου μείνει αξέχαστη η νοστιμιά της!!!
    Φιλάκια πολλά!

    • Αρια
    • 22 Νοεμβρίου 2017
    Απάντηση

    Καλώς σας βρήκα λοιπόν με αφορμή αυτή την υπέροχη τάρτα που άρεσε σε όλους στην οικογένεια και πρόκειται να την επαναλάβω πολλές φορές τον χειμώνα!

      • Ξανθή
      • 22 Νοεμβρίου 2017
      Απάντηση

      Καλώς ήρθατε στην παρέα μας.Χαίρομαι που σας άρεσε αυτή η τάρτα κι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.Ευχαριστώ επίσης που μου την θυμίσατε μιας κι έχω πολύ καιρό να τη φτιάξω. Καλά μαγειρέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode