Μετά πολλές οικογενειακές περιπέτειες αλλά και “άγνωστες” παρεμβάσεις στο blog είμαι και πάλι εδώ να γλυκαθούμε.
Η σοκολάτα λένε μας φτιάχνει τη διάθεση και τα ρόδια είναι σύμβολα καλής τύχης.
Επειδή αυτό τον καιρό τα έχω απόλυτη ανάγκη και τα δυο, επιπλέον είχαμε αφίξεις αγαπημένων προσώπων έφτιαξα αυτή την τάρτα.
Έχει φωτογραφηθεί τα πρώτα στάδια με την παλιά μου μηχανή και το τελικό αποτέλεσμα με τη νέα SONY HX 60 δώρο του αγαπημένου μου συντρόφου έκπληξη. Ακόμη τη μαθαίνω κι έχω πολύ δρόμο!!
Τάρτα με σοκολάτα και ρόδια
8
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ αλεύρι μαλακό
- 50 γρ ζαχαρη άχνη
- 135 γρ βούτυρο αγελάδος παγωμένο κομμένο σε κύβους
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 1 αυγό
- 2-3 κουτ. σούπας γάλα παγωμένο
Για τη γέμιση
- 200 γρ κρέμα γάλακτος
- 150 γρ βούτυρο αγελάδος
- 200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κουτ. σούπας σιρόπι ροδιού
- 2 κουτ. σούπας σπόρους ροδιού
Οδηγίες
- Σε επεξεργαστή τροφίμων τοποθετούμε το αλεύρι το βούτυρο και τη ζάχαρη και το αλάτι και θέτουμε σε λειτουργία δημιουργώντας ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτουμε το αυγό και το γάλα και με διακοπτόμενη λειτουργία του επεξεργαστή δημιουργούμε μια ζύμη. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα την τυλίγουμε σε σελοφάν και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Η διαδικασία μπορεί να γίνει μέσα σε μπολ και με τα ακροδάχτυλα μας να δημιουργήσουμε τη ζύμη. Δεν χρειάζεται ζύμωμα.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε φύλλο πάχους 1 κέρματος. Για διευκόλυνση ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας. Μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης σε ταρτιέρα διαμέτρου 21 εκατ. Στρώνουμε το φύλλο ομοιόμορφα και στα τοιχώματα της ταρτιέρας κόβοντας τα περισσεύματα.
- Τρυπάμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια της της ζύμης. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα. Βγάζουμε την ταρτιέρα από το ψυγείο και στρώνουμε την επιφάνεια χαρτί ψησίματος. Καλύπτουμε με φασόλια ή τις ειδικές μπίλιες ψησίματος για όποιον έχει. Ψήνουμε για 20 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Αφαιρούμε τα φασόλια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 8 λεπτά ακόμη.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Καλό είναι να τη μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Για τη γέμιση
- Σε μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Σε μέτρια θερμοκρασία ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να διαλυθεί και να έχουμε ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε το σιρόπι ροδιού και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σοκολάτας πάνω από τη ζύμη και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Γαρνίρουμε με τους σπόρους ροδιού.
- Σερβίρουμε περίπου μετά δυο ώρες.
Σημειώσεις
Αντί του σιρόπι ροδιού μπορούμε να βάλουμε λικέρ.
Αν έφτιαχνα την τάρτα άνοιξη θα αντικαθιστούσα τα ρόδια με φράουλες
Μπορείτε να χρησιμοποιήστε για μεγαλύτερη ευκολία έτοιμη ζύμη για τάρτες του εμπορίου.
Για την ευκολία μεταφοράς της ζύμης καλό είναι να στρώσουμε την ταρτιέρα με χαρτί ψησίματος ή να χρησιμοποιήσουμε ταρτιέρα με αποσπώμενα τοιχώματα.
Το βούτυρο που χρησιμοποίησα ήταν το βούτυρο kerrygold που πλέον υπάρχει στην Ελλάδα αναζητήστε το στα ΣΜ.
Σοκολάτα και ρόδι!!! Υπέροχος συνδυασμός!!!
Με γεια τη νηχανή, καλές λήψεις σε νόστιμα μαγειρέματα…
Μία τάρτα που συνδυάζει την όμορφη εμφάνιση και τη νόστιμη γεύση αναμφίβολα! Μεγειά η καινούρια μηχανή!!
Ωραιότατη η τάρτα σου, Ξανθή, το ρόδι ταιριάζει απόλυτα με τη σοκολάτα! Με γεια τη μηχανή, καλοχρησιμοποίητη!!! Καλημέρα, ΧΟΧΟ
To ρόδι τη στόλισε ωραία τη τάρτα σου.
Πολύ ωραία.
Μεγειά η μηχανή Ξανθή 😉
Ξανθή μου, εύχομαι η διάθεση σου να έχει βελτιωθεί σημαντικά 🙂
Με γεια και με χαρά η καινούρια φωτογραφική μηχανή, μα τι ωραίο δώρο!
Η τάρτα σου είναι απολύτως του γούστου μου, βρίσκω το συνδυασμό σοκολάτας και ροδιού εξαιρετικά ταιριαστό.
Σε φιλώ!
Σοκολάτα και ρόδι παντρεύονται τόσο καλά στον ουρανίσκο μου! Εύγε Ξανθή!
Το ρόδι είναι τόσο ιδιαίτερο και τόσο ωραίο ταυτόχρονα. Άσε που μου θυμίζει Χριστούγεννα…Εκπληκτικό γλυκό κορίτσι μου!