Γράφω τόσα χρόνια και μια φασολάδα δεν έτυχε να δει το φως της “διασημότητας”.
Βέβαια να λέμε την αλήθεια δεν είναι ένα φαγητό που το μαγειρεύω συχνά, τη θέση της έχουν πάρει οι αυτές οι χάντρες με πιπεριές.
Επειδή όμως υπάρχουν τηλεφωνήματα σε δύσκολες ώρες, ας όψεται και η διαφορά των δύο ωρών, για συμβουλές σήμερα είπα πρέπει να γραφτεί. Άλλωστε ο σκοπός μου αυτός είναι να έχουν πρόσβαση τα παιδιά μου σε συνταγές που έχουν αγαπήσει στο τραπέζι της μαμάς.
Φασολάδα
2 μερίδες
Συστατικά
- 180 γρ φασόλια ξερά
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1/2 ματσάκι σέλινο
- 2 μέτρια καρότα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 200 γρ ψιλοκομμένα ντοματάκια από συσκευασία
- Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο προαιρετικό
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασόλια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό, να τα σκεπάζει και δυο δάχτυλα περισσότερο, τα αφήνουμε 10-12 ώρες.
- Σουρώνουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και λίγο ακόμη. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 45 λεπτά. Ελέγχουμε για το βράσιμο γιατί αυτό εξαρτάται από την ποικιλία και ποιότητα των φασολιών.
- Καθαρίζουμε τα λαχανικά τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στα φασόλια μαζί με 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τα ντοματάκια. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσει η φασολάδα.
- Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και το μπούκοβο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε συνοδεύοντας με σαλάτα λάχανο-καρότο ή πολίτικη ή άγρια χόρτα βραστά και άλλα συνοδευτικά της αρεσκείας μας.
Σημειώσεις
Επιπλέον συνοδευτικά που ταιριάζουν: διάφορα ψάρια παστά,τουρσί λαχανικών, τυρί φέτα ,ελιές και φυσικά σπιτικό ζυμωτό ψωμί κι ένα ποτήρι καλό κρασί.
Πολλοί προσθέτουν λουκάνικο σε κομματάκια μαζί με τα λαχανικά, τότε έχουμε ένα εμπλουτισμένο πάτο αλλά όχι νηστίσιμο.
Τα λαχανικά δεν απαιτούν μεγάλο χρόνο βρασμού και γιαυτό τα προσθέτουμε σε δεύτερο στάδιο κι όχι από την αρχή.
Φασολάδα μπορούμε να κάνουμε και με χάντρες φρέσκες αλλά επειδή ο χρόνος βρασμού είναι μικρότερος
προσθέτουμε τα λαχανικά από την αρχή ή σε μικρότερο χρόνο.
Η προσθήκη ντομάτας μπορεί να είναι σε μορφή πελτέ ή να μην προστεθεί καθόλου οπότε έχουμε την άσπρη φασολάδα.
Το μούλιασμα των φασολιών είναι προαιρετικό, βοηθάει στο σύντομο μαγείρεμα, αν δεν τα μουλιάσουμε παρατείνουνε τον αρχικό χρόνο βρασμού. Πολλοί βράζουν τα φασόλια για πέντε λεπτά και πετούν το αρχικό νερό.
Για συντομότερο αποτέλεσμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητος, ο έλεγχος βρασμού όμως είναι δύσκολος σε συνδυασμό με το τι ποιότητα φασολιών έχουμε. Επιπλέον χρόνους δεν μπορώ να σας προτείνω γιατί έχω πολλά χρόνια να τη χρησιμοποιήσω.
Καλησπέρα. Μ’ αρέσει που δεν βάζεις σκόρδο, δε μου αρέσει καθόλου το σκόρδο στην παραδοσιακή φασολάδα. Συμφωνώ και με τους χρόνους σου. Το μόνο που λείπει είναι να συμφάγωμεν, τα ψαρικά μας με τη φασολάδα σου θα κάναν ένα λουκούλειο γεύμα…
Σκόρδο;; ποτέ ο πατέρας μου έτρωγε σκόρδο φρέσκο ή ξερό αλλά όχι μέσα στο πιάτο. Εγώ έβαλα στη σαλάτα και ακόμη το ρεύομαι.
Να επαναλάβουμε το γεύμα όλοι μαζί!!
Καλημέρα Ξανθή… είδες;;; Και σε μένα συμβαίνει αυτό… να έχω γράψε ι του κόσμου τα φαγητά αλλά όχι τα απολύτως απαραίτητα καθημερινά!!!
Η φασολάδα σου είναι υπέροχη!!
Αγαπώ πολύ τη φασολάδα και ευτυχώς και ο γιος μου! Από μικρό παιδί την έτρωγα αδιαμαρτύρητα!
Φασολάδα ψηφίζω και εγώ!