Για το κουμ κουάτ έχουμε μιλήσει ξανά παλιότερα, για την καταγωγή του, για μαρμελάδα και τουρσί.
Και τότε είχα κάνει γλυκό βασιζόμενη σε συνταγή φίλης.
Αυτή τη φορά έφτιαξα και πάλι γλυκό λίγο πολύ ίδιο με το προηγούμενο και η καταγραφή του έχει χαρακτήρα αρχειοθέτησης συνταγής για τους επόμενους, στόχο που έχω άλλωστε σε αυτή εδώ τη σελίδα.
Το κουμ κουάτ ανήκει στα εσπεριδοειδή και θέλει προσοχή στο ξεπίκρισμα αλλά και στο βράσιμο.
Επίσης τα φρούτα θα πρέπει να είναι μεν ώριμα αλλά όχι υπερώριμα.
Κουμ κουάτ γλυκό του κουταλιού
Συστατικά
- 1 κιλό κουμ κουάτ
- 800 γρ ζάχαρη
- 800 ml νερό
- χυμό ενός λεμονιού
Οδηγίες
- Σε λεκάνη με νερό βάζουμε τα φρούτα και τα αφήνουμε για λίγο. Τα πλένουμε καλά αφαιρούμε τυχόν κοτσανάκια και τα βάζουμε ξανά στη λεκάνη με νερό που να τα σκεπάζει καλά. Αφήνουμε να σταθούν 12 ώρες.
- Με ένα σουβλάκι ή χοντρή βελόνα τρυπάμε τα κουμ κουάτ από τη μεριά του κοτσανιού κάθετα. (για εύκολο ξεπίκρισμα και για να εισχωρήσει στη συνέχεια σιρόπι στο εσωτερικό τους) Τα τοποθετούμε σε μπόλικο νερό που βράζει και βράζουμε για 5 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται το ξεπίκρισμα των φρούτων αλλά και μαλακώνουν. Αν τα φρούτα δεν ξεπικρίσουν τώρα όταν πέσουν στο σιρόπι όσο κι αν βράσουν δεν θα ξεπικρίσουν. Στραγγίζουμε και αφήνουμε σε σουρωτήρι.
- Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα κουμ κουάτ και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να μείνουν για 12 ώρες τουλάχιστον.
- Μεταφέρουμε τα φρούτα με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας σε ένα μπολ και δένουμε το σιρόπι. Μόλις έχει δέσει το σιρόπι προσθέτουμε τα φρούτα και συνεχίζουμε το βρασμό για λίγα λεπτά ελέγχοντας και πάλι για το δέσιμο του σιροπιού. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από την εστία. Κουνάμε περιοδικά κυκλικά την κατσαρόλα για τα επόμενα 20 λεπτά. Αυτό γίνεται για να ρουφήξουν σιρόπι τα κουμ κουάτ στο εσωτερικό τους.
- Μεταφέρουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα γεμίζουμε μέχρι πάνω με το σιρόπι και κλείνουμε καλά. Γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε τα βάζα μας σε δροσερό μέρος
Σημειώσεις
Για το δέσιμο του σιροπιού και την αποστείρωση των βάζων μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.
Εγώ δουλεύω με τους εμπειρικούς τρόπους αλλά και με θερμόμετρο και στο συγκεκριμένο γλυκό ήταν έτοιμο στους 103 βαθμούς Κελσίου.
Καλό είναι να τοποθετούμε ετικέτες στα βάζα μας με το είδος του γλυκού τι άλλο έχουμε προσθέσει και την ημερομηνία παρασκευής του.
Ευχαριστώ πολύ την ανεψιά μου Ειρήνη που με θυμήθηκε, μάζεψε για χάρη μου τα κουμ κουάτ και έτσι έγινε και φέτος γλυκό και μαρμελάδα.
Perfect