Η εποχή για γλυκό του κουταλιού συκαλάκι είναι τώρα και δεν το χάνω με τίποτα. Ευτυχώς έχω μια “φίλη” που μαζεύει για μένα, από άγριες συκιές, σύκα και κάθε χρόνο το φτιάχνω.
Φέτος εκτός από αυτά που μάζεψε για μένα υπήρχαν περισσότερα και για φίλους.
Δίπλα μου έχω την τύχη να κατοικεί φίλος με τον οποίο μοιραζόμαστε γεύσεις,(δηλαδή δοκιμάζει σχεδόν πάντα αυτά που προκύπτουν από τους πειραματισμούς μου) αλλά και ιδέες.
Αφού φέτος έφτιαξε και εκείνος, γλυκό συκαλάκι, με τον δικό του τρόπο, μετά είχε την ιδέα να φτιάξει με λίγα που περίσσεψαν μαρμελάδα.
Στην αρχή ήμουν πολύ προβληματισμένη με το τι θα βγει και αν άξιζε να διαθέσει όσα σύκα του περίσσεψαν κλπ υλικά μήπως και δεν πετύχει. Κουβέντα στην κουβέντα μεταξύ βεράντας και παράθυρου κουζίνας, ο φίλος αποφάσισε να πειραματιστεί, ακολουθώντας τις δικές μου οδηγίες και ότι εκείνος είχε στο μυαλό του.
Και ναι το πείραμα πέτυχε και είμαστε και οι δυο χαρούμενοι για το αποτέλεσμα.
Θα μοιραστώ μαζί σας το όλο πείραμα κι όποιος νομίζει ότι τον ενδιαφέρει ας ακολουθήσει.
Επίσης επειδή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τους πειραματισμούς να το πάμε κάπου προς chutney με μπαχαρικά δεχόμαστε προτάσεις, τι μπαχαρικά θα προσθέτατε;;
Αλέξη ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία!!!!
Μαρμελάδα άγριο πράσινο σύκο
Συστατικά
- 1 κιλό σύκα
- 1 Κιλό ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
- χυμό 2 λεμονιών
Οδηγίες
- Πλένουμε καλά τα σύκα, κόβουμε το κοτσανάκι τους και λίγο από τη βάση τους ανοίγοντας μια μικρή τρυπούλα, τα βάζουμε σε μπόλικο νερό με το χυμό του ενός λεμονιού να βράσουν για 10 λεπτά. Μετράμε το χρόνο από την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν.
- Στραγγίζουμε τα σύκα και τα βυθίζουμε σε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Στραγγίζουμε ξανά κι αφήνουμε σε σουρωτήρι.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πάρουμε ένα σιρόπι καλά δεμένο 103-104 βαθμούς έλεγχος με θερμόμετρο.
- Με τα χέρια μας στύβουμε ελαφρά τα σύκα να φύγουν τα πολλά υγρά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι. Αφήνουμε να σταθούν για 12 τουλάχιστον ώρες.
- Την επομένη βράζουμε τα σύκα με το σιρόπι γα 15-20 λεπτά και αποσύρουμε από την εστία. Προσθέτουμε το χυμό του άλλου λεμονιού και αφού κρυώσουν λίγο τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα σε ένα μπολ ή άλλη κατσαρόλα και με ραβδομπλέντερ τα πολτοποιούμε. Αν το μείγμα που θα προκύψει είναι πολύ πυκνό προσθέτουμε λίγο από το σιρόπι.
- Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
μου αρέσουν αυτοί οι πειραματισμοί!
τι θα έλεγες για κάποια από αυτά: τζίντζερ, αστεροειδή γλυκάνισο, κανέλα, allspice, καρδάμωμο. και αν πρόκειται για chutney όπως είπες, κρεμμύδι.
εγώ βέβαια θα το δοκίμαζα και με κάτι καυτερό, αλλά εγώ όλα καυτερά τα θέλω.. 🙂
Εξαιρετικές προτάσεις μένει να βρω πάλι σύκα.
Ευχαριστούμε.
Πολλές φορές έχω αλέσει γλυκό σύκο για να το προσθέσω σε κέικ ή σε κρέμες, ακόμη και σε παγωτό. Ταιριάζει πολύ!
Ενδιαφέρουσα πραγματικά, αν και το γλυκό συκαλάκι είναι πρώτο στις δικές μου προτιμήσεις Ξανθή.
Εξαιρετικό!!
Εξαιρετική ιδέα! Σημαντικό ο γείτονας να είναι λάτρης του καλού φαγητού!
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!