Πειραματισμών συνέχεια, τι το αγόρασα το βιβλίο με τις 200 συνταγές για μαρμελάδες κλπ. θα πρέπει να φτιάχνω μια μέρα παρά μέρα να τις προλάβω όλες!! χαχαχα
Άρχισα από κάποιες συνταγές που τώρα υπάρχουν φρούτα εποχής και κάτι μου έκανε εντύπωση να δοκιμάσω.
Επιπλέον στο σπίτι είχε φτάσει μια σακούλα λεμόνια από σπίτι πως να τα αφήσω!!
Αν και τη δοκίμασα ζεστή και τα αρώματα ακόμη δεν έχουν ισορροπήσει, θα πω τη γνώμη μου πριν τις επίσημες δοκιμές: η πικράδα των εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με την πιπεράτη γεύση του τζίτζερ δίνουν ένα τέλειο αποτέλεσμα.
Δοκιμάστε τη!!
Μαρμελάδα λεμόνι - πορτοκάλι - τζίτζερ
5 βαζάκια των 220γρ
Συστατικά
- 1 κιλό λεμόνια αράντιστα και ακέρωτα
- 500 γρ πορτοκάλια αράντιστα
- 100 γρ τζίτζερ ρίζα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 Λίτρα νερό
Οδηγίες
- Πλένουμε τα φρούτα καλά με τη βοήθεια ενός σκληρού σφουγγαριού. Τα σκουπίζουμε. Αφαιρούμε με προσοχή μόνο το εξωτερικό μέρος χρησιμοποιώντας καθαριστήρι πατάτας.
- Προσοχή μην πάρετε μαζί και το άσπρο μέρος της φλούδας
- Με κοφτερό μαχαίρι ή με ματζαλούνα χόρτων κόβουμε τις φλούδες σε μικρά μπαστουνάκια.
- Κόβουμε τα φρούτα στη μέση και παίρνουμε το χυμό τους
- Σε μια μουσελίνα ή σε διπλό τούλι, μαζεύουμε ότι έχει μείνει μέσα από τις φλούδες των φρούτων και τα κουκούτσια τους. Προσοχή όχι το άσπρο μέρος, γιατί είναι πικρό. Τα κουκούτσια και το εσωτερικό των φρούτων θα μας δώσουν την πηκτίνη που περιέχουν.
- Καθαρίζουμε το τζίτζερ και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια ή το τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη.
- Σε μαι κατσαρόλα τοποθετούμε τις κομμένες φλούδες, το κομμένο τζίτζερ και το χυμό των φρούτων αφού τον σουρώσουμε από τυχόν μικρά κουκούτσια. Προσθέτουμε και τα 2 λίτρα του νερού.
- Δένουμε με ένα σχοινί τη μουσελίνα και την βυθίζουμε στην κατσαρόλα.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία στο δυνατό και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο μισό περίπου και βράζουμε για 2 ώρες τουλάχιστον ώστε να μαλακώσει το τζίτζερ και να μειωθούν τα υγρά σχεδόν στο μισό.
- Αποσύρουμε από την εστία και αφαιρούμε τη μουσελίνα. Μόλις κρυώσει, στην στύβουμε να πάρουμε ότι υγρό υπάρχει ακόμη και το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύουμε καλά να λιώσει και τοποθετούμε πάλι στην εστία σε μέτρια θερμοκρασία. Προσοχή στο στάδιο αυτό η μαρμελάδα με το βρασμό αφρίζει και πρέπει να είμαστε κοντά στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας περιοδικά, ώστε να μην έχουμε ατυχήματα ξεχειλίσματος από την κατσαρόλα. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.
- Βράζουμε μέχρι να δέσει για 25-30 λεπτά έλεγχος με θερμόμετρο 106-107 βαθμοί Κελσίου.
- Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει. Καλό είναι να μείνει μια βδομάδα πριν την καταναλώσετε ώστε να έχουν ισορροπήσει οι γεύσεις.
Καλησπέρα. Δύο πράματα σήμερα, πολύ ζήλεψα τη μετσαλούνα σου της Kuhn Rikon και θυμάσαι πώς φιλετάρουμε το πορτοκάλι; Με αυτόν τον τρόπο φεύγει όλο το πικρό άσπρο και δεν θα χρειάζεται ούτε να τα στίψεις τα φρούτα, απλά τα κόβεις σε μικρά κομμάτια (υποθέτω, δεν το έχω δοκιμάσει ο ανεπρόκοπος, βάσει της περιγραφής σου…)
Εδώ θέλουμε μόνο το χυμό όμως δεν θέλουμε ολόκληρο το φρούτο.
Παίρνουμε το χυμό και μετά ότι περισσεύει με τα σπόρια το βάζουμε στη μουσελίνα.
Ωραία μαρμελάδα και μυρωδάτη, με την πιπεράτη γεύση του τζίντζερ να προσθέτει την σπιρτάδα της!
Πολύ ωραία μαρμελάδα. Το τζίντζερ θα πρέπει να του δίνει ιδιαίτερη γεύση!
Ωραίοι συνδυασμοί.
Η γεύση θα είναι πολύ ωραία 😉
μπόλικο τζίντζερ βλέπω… τέλεια θα είναι!! 😉
Πολύ ιδιαίτερη θα έλεγα.
Πολύ ωραίες ιδέες, πολύ ωραία παρουσίαση, το άγριο σύκο με μπισκοτάκι αλμυρό και τυρί πρέπει να είναι μαγικό. Τώρα δοκιμάζω τα λεμόνια, πορτοκάλια τζίντζερ, πολύ ρεύμα καίει αυτό!!! Πρέπει να γίνει τέλειο.
Ευχαριστώ για την επιλογή, επειδή έχω υπολογίσει το κόστος δεν είναι πολύ. Το ότι βράζει ώρες δεν σημαίνει ότι καταναλώνεται και πολύ ρεύμα, είναι ελάχιστο το ποσό.