Εσείς γνωρίζετε ότι υπάρχουν φασόλια που τα λένε βανίλιες;; Εγώ το έμαθα πρόσφατα αφού έφτασαν στα χέρια μου για δοκιμή μαζί με άλλα όσπρια της εταιρείας “ΔΙΚΟΤΥΛΟΝ” η οποία δραστηριοποιείται στο οροπέδιο του Φενεού στην Κορινθία. Οι σπόροι τους είναι μονόχρωμοι, χρώματος λευκού και σχήματος μικρού ωοειδούς σε αντίθεση με το νεφροειδές σχήμα των άλλων φασολιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Εν μέσω νηστείας σκέφτηκα να κάνω κάτι ιδιαίτερο, είχα δει μια πρόταση με φασόλια κονσέρβας και φακές κόκκινες και την υλοποίησα με αυτά τα φασόλια και φακές.
Η δική μου σούπα έγινε σε βελουτέ αλλά θα μπορούσε άνετα να καταναλωθεί χωρίς να πολτοποιηθεί.
Οι επιλογές δικές σας.
Πικάντικη σούπα με φασόλια βανίλιες και κόκκινες φακές
3
Συστατικά
- 180 γρ φασόλια βανίλιες
- 80 γρ κόκκινες φακές
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο συν λίγο για το σερβίρισμα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 2 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 2 σέλερι κομμένα σε κομμάτια
- μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 150 γρ ψιλοκομμένα ντοματάκια
- 1 κουτ. σούπας κάρυ
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 500 ml ζωμό λαχανικών ή το ζωμό που έβρασαν τα φασόλια.
Οδηγίες
- Από το βράδυ βάζουμε τα φασόλια σε αρκετό χλιαρό νερό αφού πρώτα τα πλύνουμε.
- Την επομένη μεταφέρουμε τα φασόλια με το νερό τους σε κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμα αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μας περιμένουν.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδι, καρότο, και σέλερι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο τα ντοματάκια και το κάρυ και βράζουμε για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ζωμό και τις φακές και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και τότε προσθέτουμε τα φασόλια. Αν κάνουμε βελουτέ τη σούπα κρατάμε λίγα φασόλια για το γαρνίρισμα.
- Νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι και το μισό μπούκοβο. Αφήνουμε να χυλώσει λίγο η σούπα.
- Με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα και σερβίρουμε γαρνίροντας με φασόλια ελαιόλαδο και λίγο μπούκοβο.
- Εναλλακτικά σερβίρουμε τη σούπα χωρίς να πολτοποιήσουμε με μπούκοβο και μια κουταλιά ελαιόλαδο.
Τα ξέρω αυτά τα φασόλια! Είναι πολύ γευστικά. Κι η σούπα σου φαίνεται λαχταριστή Ξανθή. Ξέρεις πόσο μου αρέσουν τα πικάντικα 🙂 Καλό ΣΚ!!
Συμφωνώ απόλυτα με την προλαλήσασα. Και λόγω της τελευταίας φωτογραφίας μάλλον θα την προτιμούσα χωρίς το ραβδομπλέντερ, όπως είναι.
Δεν τα έχω δοκιμάσει τα φασόλια αυτά.
Μ αρέσει που έβαλες και κόκκινες φακές. Ωραίος συνδυασμός
Πολύ ωραία σούπα. Ειτε πολτοποιημένη είτε όχι.
Καλημέρα 🙂