Αύριο η γιορτή του πατέρα και επειδή τα παιδιά είναι μακριά η μαμά ανέλαβε το γλυκό για τον πατέρα τους.
Τη συνταγή για αυτό το γλυκό την βρήκα σε κάποιο παλιό περιοδικό, μάλλον γαστρονόμο, που έχει ξεχαστεί στο χωριό και είναι καταχώρηση διαφήμισης της εταιρείας με τα έτοιμα μείγματα κρέμας ζελέ κλπ.
Είχα σκοπό να φτιάξω δική μου κρέμα και ζελέ αλλά η θερμοκρασία της κουζίνας ήταν αποτρεπτική σήμερα.
Δροσερό γλυκό με ψητά βερίκοκα
Συστατικά
- 80 γρ βούτυρο λιωμένο
- 8 μπισκότα digestive τριμμένα
- 800 γρ βερίκοκα
- 100 ml γλυκό κρασί μοσχάτο
- 2 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισσο
- 2 κουτ. σούπας σιρόπι καραμέλας
- 1 συσκευασία κρέμα ζαχαροπλαστικής
- 500 ml γάλα
- 1 διπλή συσκευασία ζελέ με γεύση βερίκοκο
- 400 ml νερό
- Φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 22 εκατ ή τσέρκι
Οδηγίες
- Τρίβουμε τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το λιωμένο βούτυρο. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα (ή στο τσέρκι που έχουμε τοποθετήσει μέσα σε πιατέλα) και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού το ισιώνουμε να πάει παντού και σε ίδιο πάχος
- Σε μπολ ή κάδο μίξερ προσθέτουμε το κρύο γάλα και το μείγμα της κρέμας και χτυπάμε για πέντε λεπτά.
- Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει διαλύουμε το μείγμα από τα δύο φακελάκια ζελέ ανακατεύοντας να διαλυθεί καλά. Αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Αναμειγνύουμε την κρέμα με το ζελέ και ομοιογενοποιούμε με τη βοήθεια σύρματος κουζίνας. Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω από το μπισκότο και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες μέχρι να πήξει καλά.
- Πλένουμε τα βερίκοκα τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Τα τοποθετούμε σε ταψί τα περιλούζουμε με το κρασί και το σιρόπι καραμέλας, προσθέτουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και αέρα για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Βγάζουμε από το ψυγείο τη φόρμα ξεφορμάρουμε και μοιράζουμε σε όλη την επιφάνεια τα ψημένα και κρύα βερίκοκα. Περιχύνουμε με το σιρόπι που υπάρχει στο ταψί.
Σημειώσεις
Εγώ δεν είχα σιρόπι καραμέλας και έβαλα ένα δικό μου σιρόπι με τζίτζερ που υπομονετικά περίμενε σε ένα βαζάκι.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψημένα κεράσια ή ροδάκινα αλλάζοντας και τη γεύση του ζελέ.
αυτά τα ψητά βερίκοκα με το σιρόπι τους και τον γλυκάνισο θα είναι ωραία και πάνω από παγωτό… 😉
Ωραία ιδέα!!
Είναι ωραιότατο!!!
Ωραία ιδέα Ξανθή .Θα την κάνω όταν θα μαζευτούμε όλοι μας στο χωριό .Ευχαριστώ πολύ .Να σαι πάντα καλά