share

Πουγκιά με ρεβίθια ντοματίνια και πιπεριές

από
Πουγκιά με ρεβίθια ντοματίνια και πιπεριές

Αυτό το φαγητό  είναι ιδέα από αυτά τα περιοδικά που έφταναν σε μένα από τα παιδιά μου και είναι χρόνια τώρα που ήθελα να το φτιάξω.

Σε κάθε περιοδικό υπάρχουν πολλοί σελιδοδείκτες με ιδέες τις οποίες θα ήθελα να υλοποιήσω κι όλο περνάει ο καιρός και μένουν απραγματοποίητες.

Εδώ που τα λέμε αν έπρεπε να φτιάξω όλα αυτά που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον δεν θα μου έφταναν δυο ζωές!!

Πουγκιά με ρεβίθια ντοματίνια και πιπεριές

6 πουγκιά

Συστατικά
  

Για τη γέμιση

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 2 πιπεριές κομμένες σε φέτες
  • 200 γρ ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 400 γρ ρεβίθια (βάρος βρασμένων)
  • 2 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη
  • Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο γα το άλειμμα των φύλλων

Για το φύλλο

  • 200 γρ αλεύρι σκληρό
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι
  • 100 ml νερό

Οδηγίες
 

  • Βάζουμε από το βράδυ τα ρεβίθια να μουλιάσουν. Την επομένη τα καθαρίζουμε από φλούδια (δική μου ιδιοτροπία) Τα βάζουμε σε κρύο νερό και τα βάζουμε να βράσουν. Θα πρέπει να βράσουν όχι να λιώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να μας περιμένουν.
  • Όσο τα ρεβίθια βράζουν ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα και αφήνουμε να ξεκουραστεί. Λεπτομέρειες για το φύλλο μπορείτε να βρείτε σε ανάρτησή μου θα υπάρχει το link στο τέλος της συνταγής. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε έξι φύλλα του εμπορίου κατάλληλα για πίτα.
  • Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε τα κρεμμύδι, πιπεριές και ντομάτες.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ρεβίθια τις ντομάτες και την ψιλοκομένη ρίγανη, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε ανακατεύοντας ελαφρά για 2-3 λεπτά ακόμη. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Ανοίγουμε τα φύλλα, θα χρειαστούμε 6 φύλλα διαμέτρου 25 εκατοστών περίπου. Τα βάζουμε πάνω σε καθαρό τραπεζομάντιλο και όταν τα ανοίξουμε όλα θα δημιουργήσουμε τα πουγκιά.
  • Παίρνουμε ένα φύλλο, το αλείφουμε με πινέλο, με αρκετό ελαιόλαδο και στο κέντρο του τοποθετούμε μέρος από τη γέμιση. Ανασηκώνουμε τις άκρες του φύλλου και δημιουργούμε ένα πουγκί το οποίο θα κλείσουμε είτε στρίβοντας το φύλλο είτε δένοντας το με μια λουρίδα φύλλου που θα έχουμε κόψει από πριν.
  • Τοποθετούμε το πουγκί σε λαδωμένο ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 12-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ψεκάζουμε μια δυο φορές με νερό.
  • Βγάζουμε από το φούρνο μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε με ψητά ντοματίνια (προαιρετικό) Συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα ανάλογα με την εποχή.

Σημειώσεις

Περισσότερες τεχνικές πληροφορίες για τη ζύμη και το άνοιγμα του φύλλου θα βρείτε εδώ.
Αν χρησιμοποιήσετε  του εμπορίου κόψτε το κάθε φύλλο στη μέση και τοποθετήστε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο χιαστί, συνεχίστε τη διαδικασία όπως αναφέρεται.
Θα ήθελα ένα καλύτερο κλείσιμο στα πουγκιά μου, ελπίζω σε μια άλλη φορά με περισσότερο χρόνο να το τελειοποιήσω.
Οι πιπεριές θα μπορούσαν να είναι τύπου  Φλωρίνης, ή όποιες άλλες εσείς θέλετε.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • peps@pepi's kitchen
    • 15 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    Πολύ ωραία ιδέα!!

    • Ανώνυμος
    • 15 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    Ιδιαίτερα πρωτότυπη γέμιση, δεν την έχω ξανασυναντήσει!

    • Amelie
    • 15 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    Ιδιαίτερα πρωτότυπη γέμιση, δεν την έχω ξανασυναντήσει!

    • evi@thehealthycook
    • 15 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    υπέροχη ιδέα, πρωτότυπη γέμιση!
    φαίνονται πολύ νόστιμα!

    • Beauty Follower
    • 17 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    Πολύ ομορφο σχεδιο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode