Φέτος θα πρέπει να ήταν η χρονιά της άγριας τριανταφυλλιάς, τόσους πολλούς καρπούς δεν έχω ξαναδεί στο χωριό.
Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς γνωστοί και ως κυνόροδα έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Αναφέρω ελάχιστες μπορείτε να δείτε περισσότερα σε διάφορα άρθρα που έχουν γραφτεί από ειδικούς.
Μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και ουροποιητικό σύστημα. Τσάι από κυνόροδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άσθμα, βρογχίτιδα, κρυολογήματα και γρίπη λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C.
Σε μια βόλτα μας στο χωριό μάζεψα αρκετούς καρπούς, μερικοί μπήκαν για λικέρ και περιμένω το αποτέλεσμα και κάποιοι αποξηράνθηκαν για την παρασκευή τσαγιού.
Κάποιο άλλοι περίμεναν υπομονετικά στο ψυγείο μέχρι που ήρθε η ώρα τι θα γίνουν.
Δεν ξέρω αν ακόμη μπορείτε να βρείτε εσείς που είστε στις εξοχές και δεν μου αρέσει να ανεβάζω συνταγές με υλικά που δεν θα βρει κάποιος αλλά συγχωρήστε με, αν το αφήσω δεν θα το θυμηθώ του χρόνου.
Το άσχημο βέβαια είναι ότι παρόλο που είχα μαζί μου το βιβλίο μου για μαρμελάδες κλπ δεν το πρόσεξα αυτό το σιρόπι, θα μπορούσα να έχω μαζέψει περισσότερους καρπούς.
Επειδή έκανα διάφορες προσαρμογές θα προσπαθήσω να σας δώσω τις ποσότητες που εύκολα θα μπορέσετε να προσαρμόσετε ανάλογα με την ποσότητα των καρπών που θα έχετε.
Αυτό το σιρόπι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε πάνω από κρεμώδη γλυκά ή παγωτά ή να το πιείτε ως αναψυκτικό αραιώνοντας το με παγωμένο νερό.
Σιρόπι από καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς
Συστατικά
- 100 γρ καρπούς τριανταφυλλιάς
- 60 γρ ζάχαρη
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τους καρπούς από τα κοτσάνια τους και ότι άλλο έχουν εξωτερικά. Τους πλένουμε και τους ψιλοκόβουμε ή τους περνάμε από το μούλτι ελαφρά.
- Σε μια κατσαρόλα έχουμε ήδη 150 ml νερό να βράζει και προσθέτουμε τους πολτοποιημένους καρπούς. Μόλις αρχίσουν να βράζουν αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μείνουν 15 λεπτά.
- Μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε τουλπάνι και αφήνουμε να στραγγίξει κρεμασμένο πάνω από μπολ ή κανάτα για 12 έως 15 ώρες.
- Παίρνουμε την πούλπα που έχει μείνει στο τουλπάνι και τη μεταφέρουμε και πάλι σε 75 ml νερού που βράζει επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη διαδικασία. Ξαναβάζουμε να στραγγίξει για μερικές ώρες.
- Φιλτράρουμε πάλι από καθαρό τουλπάνι το υγρό και το βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει και να ελαττωθεί 10 έως 20 %. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά.
- Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι και αποθηκεύουμε σε σκοτεινό χώρο.
Πολύ ωραίο και ιδιαίτερο Ξανθή!! Με παρόμοιο τρόπο γίνεται και το σιρόπι αρώνιας!!
Αποξηραμένους καρπούς βράζω συχνά τον χειμώνα μαζί με κάποιο άλλο αφέψημα και είναι ότι πρέπει για τα κρυολογήματα Ξανθή. Αλλά και το σιροπάκι μοιάζει πραγματικά ενδιαφέρον έτσι όπως το διαβάζω.
Αποξηραμένους βρίσκουμε σχετικά εύκολα, και βιολογικούς Έλληνα παραγωγού. Έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον, κυρίως για το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία. Νομίζω έχω ακούσει ότι γίνονται και μαρμελάδα (ή κάνω λάθος;) αλλά και σε σιρόπι φαίνεται ενδιαφέρον.
Ευχές για μια υπέροχη Κυριακή Ξανθή!!!