Μια μαρμελάδα που ποτέ δεν πίστευα ότι θα έχει τόσο άρωμα και υπέροχη γεύση.
Έχω φτιάξει στο παρελθόν αρκετές φορές μαρμελάδα και γλυκό καρότου αλλά χωρίς τόσο ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Η ιδέα είναι από το βιβλίο μου Jams and chutneys με δικές μου παρεμβάσεις.
Επειδή και εδώ υπάρχει η ανάγκη πηκτίνης θα σας δώσω μια συνταγή στο τέλος για το πως θα μπορέσετε να φτιάξετε τη δική σας πηκτίνη.
Μαρμελάδα καρότου αρωματισμένη με εσπεριδοειδή και κάρδαμο
3 βαζάκια των 200γρ
Συστατικά
- 500 γρ τρυφερά καρότα
- 500 γρ ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα
- 2 λεμόνια χυμό και ξύσμα
- 1 κουτ. γλυκού κάρδαμο σποράκια
- 100 ml υγρή πηκτίνη
Οδηγίες
- Πλένουμε τα καρότα και τα καθαρίζουμε με αποφλοιωτή. Τα κόβουμε σε ροδέλες με τη βοήθεια μαντολίνου ώστε να πάρουμε ισοπαχή κομμάτια. (ρυθμίστε το μαντολίνο στη μεγαλύτερη ρύθμιση που υπάρχει) Ελλείψει μαντολίνου κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ροδέλες πάχους 1 εκατοστού.
- Βάζουμε τα καρότα σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει καλά και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε την ένταση της θερμοκρασίας και βράζουμε για 10 λεπτά ελέγχοντας με ένα σουβλάκι να τρυπιούνται όχι να λιώσουν.
- Στραγγίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε πάνω σε επιφάνεια κοπής σε μικρότερα κομμάτια.
- Τα μεταφέρουμε σε καθαρή κατσαρόλα προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά εκτός της πηκτίνης.
- Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού ανακατεύοντας να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε επιπλέον τα καρότα αφήνοντας μικρά κομματάκια. Βράζουμε για δέκα λεπτά ξαφρίζοντας.
- Προσθέτουμε την πηκτίνη και βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Έλεγχος με θερμόμετρο 102 βαθμοί.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά ώστε να ισοκατανεμηθούν τα σποράκια του κάρδαμου και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα να κρυώσουν . Δεν μετακινούμε τα βάζα γι 24 ώρες τουλάχιστον.
Σημειώσεις
Τα προστιθέμενα εσπεριδοειδή εκτός από το άρωμα που δίνουν στη μαρμελάδα βοηθούν και στο δέσιμο.
Αντί της πηκτίνης μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουτ. γλυκού κοφτό άγαρ άγαρ θα το δοκιμάσω άμεσα και θα επανέλθω.
Επίσης, αντί της υγρής πηκτίνης μπορούμε να προσθέσουμε σε σκόνη (υπάρχει στα Σούπερ Μάρκετ με σαφείς οδηγίες αναλογιών)
Οι φωτογραφίες είναι από πολλαπλάσια ποσότητα.
Περισσότερα για τις μαρμελάδες μπορείτε να δείτε εδώ.
Μια πολύ σύντομη πρόταση για να φτιάξετε δική σας πηκτίνη:
Θα πρέπει να έχετε στη διάθεση σας άγουρα μήλα. Η πηκτίνη είναι σε μεγάλες ποσότητες στα άγουρα φρούτα και όσο αυτά ωριμάζουν μειώνεται.
Πλένουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κομμάτια μαζί με τα φλούδια και τα σπόρια.
Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και λίγο παραπάνω.
Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και μετά χαμηλώνουμε την ένταση συνεχίζοντας το βράσιμο για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Ετοιμάζουμε ένα σουρωτήρι στο οποίο έχουμε τοποθετήσει και τουλπάνι και το τοποθετούμε πάνω σε μια κατσαρόλα.
Μεταφέρουμε τα βρασμένα μήλα στο σουρωτήρι και αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες (μια νύχτα) να στραγγίξει όσο πιο πολύ ζουμί.
Βράζουμε αυτό το ζουμί μέχρι να μείνει το μισό. Το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια.
Διατηρείται 5 ημέρες στο ψυγείο ή 6 μήνες στην κατάψυξη.
Πηκτίνη μπορούμε να φτιάξουμε και με φλούδες και κουκούτσια εσπεριδοειδών (προσοχή να μην είναι κερωμένα). Νομίζω όμως ότι η αυτή θα επηρεάσει γευστικά το αποτέλεσμα όπου την προσθέσουμε. Περισσότερα περί πηκτίνης, για το πότε και που προστίθεται προσεχώς.
Καλοφάγωτη! Μου άρεσε που τα έβρασες, γιατί ωμά με ζάχαρη που τα είχα κάνει, αν και τριμμένα, δεν μου άρεσαν! Μου φάνηκε και κάπως πιο γλυκιά από τις άλλες μαρμελάδες. Τι λες κι εσύ; Όσο για το άρωμα, συμφωνώ απολύτως!! Καλό σου απόγευμα!
Ελένη και σε γλυκό που έχω κάνει παλιότερα πάντα τα βράζω. Δεν πίστευα ότι θα βγει τόσο καλό αποτέλεσμα και επειδή ήθελα να κάνω πολύ έκανα ένα δοκιμαστικό πρώτα.
Πολύ ωραία Ξανθή.
Το χρώμα της φανταστικό. Το κάρδαμο που έβαλες πολύ ωραίο αρωματικό.