Η Δευτέρα συνήθως στο σπίτι μας είναι αφιερωμένη στα ζυμαρικά.
Κάποια μέρα ανάγνωσης έπεσε στο μάτι μου μια πρόταση για παστίτσιο με πράσα, στο βιβλίο της κ. Σούλη “Κάνω τα δικά μου Ζυμαρικά” .
Επειδή αποφάσισα να κάνω εκκαθάριση υλικών από ψυγείο και ντουλάπια αυτοσχεδίασα μια παραλλαγή αυτής της πρότασης με ότι υλικά υπήρχαν στο σπίτι.
Απλά και οικονομικά καθημερινά.
Ζυμαρικά με πράσα στο φούρνο
2 άτομα
Συστατικά
- 2 πράσα
- 150 γρ ζυμαρικά
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 2 κουτ. σούπας ελιές ψιλοκομμένες χωρίς κουκούτσι
- 2 αυγά
- 3 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
- 5 κουτ. σούπας τριμμένο τυρί τύπου κεφαλοτύρι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα, τα χαράζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε τα πράσα να πάρουν μια βράση και τα στραγγίζουμε.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε τα πράσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι μόλις κρυώσουν λίγο προσθέτουμε πιπέρι και τις ελιές. Ανακατεύουμε.
- Σε μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε για 5 λεπτά τα ζυμαρικά μας, τα στραγγίζουμε τα μεταφέρουμε πάλι στην κατσαρόλα και τους προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο.
- Βουτυρώνουμε ένα μικρό πυρέξ (20 x17). Μεταφέρουμε τα μισά ζυμαρικά και από πάνω τοποθετούμε τα πράσα με τις ελιές. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα ζυμαρικά
- Χτυπάμε τα αυγά με το τυρί και κρέμα και το μισό τριμμένο τυρί και το μοσχοκάρυδο και τα μοιράζουμε ομοιόμορφα πάνω από τα ζυμαρικά. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 30 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Κατά τα πρώτα 20 λεπτά σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο. Αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
- Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια σαλάτα εποχής.
Σημειώσεις
Τα ζυμαρικά μου ήταν ανακατεμένα φιογγάκια και ταλιατέλες.
Μπορείτε να βάλετε μακαρόνια για παστίτσιο, φιογκάκια ή μόνο ταλιατέλες.