Ντολμαδάκια με θαλασσινά τυλιγμένα σε παραπούλια από λαχανάκια Βρυξελλών

από
Ντολμαδάκια με θαλασσινά τυλιγμένα σε παραπούλια από λαχανάκια Βρυξελλών

Λίγο μεγάλος ο τίτλο της σημερινής συνταγής αλλά το χρειαζόταν.

Κατ΄αρχήν να σας γνωρίσω τα παραπούλια από το φυτό που παίρνουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Είναι πλατιά φύλλα ότι πρέπει για ντολμάδες, με οποιαδήποτε γέμιση αρέσει στον καθένα.

Πολύ εύκολα στους χειρισμούς  τους και νοστιμότατα.

 

Είχα την τύχη να βρεθώ μπροστά τους στον πάγκο του Στέλιου από το Αγρόκτημα Μαρίας Τσατίρη μου τα σύστησε ο Στέλιος και ανυπομονούσα να τα δοκιμάσω.

Επέλεξα να κάνω ντολμαδάκια με μείγμα θαλασσινών μιας και τώρα πλησιάζει και η σαρακοστή και είναι μια πολύ καλή πρόταση.

Παλιότερα έχω δοκιμάσει την ίδια περίπου γέμιση με αμπελόφυλλα και με φύλλα σέσκουλου. Και οι προτάσεις εξίσου καλές, οπότε αν δεν βρίσκετε φύλλα από λαχανάκια Βρυξελλών προτιμήστε τα υπόλοιπα.

Όσο για το μείγμα θαλασσινών υπάρχει σε μορφή κατεψυγμένου σε κάποια μεγάλα Σούπερ Μάρκετ ή σε καταστήματα διάθεσης κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών.

Ντολμαδάκια με θαλασσινά τυλιγμένα σε παραπούλια από λαχανάκια Βρυξελλών

30 ντολμαδάκια

Συστατικά
  

  • 15 φύλλα από το φυτό λαχανάκια Βρυξελλών (τα αντίστοιχα παραπούλια του λάχανου)
  • 350 γρ μείγμα θαλασσινών
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανού
  • 3-4 κλαράκια μάραθο
  • 1/2 ρίζα φινόκιο
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 3-4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα ντοματάκια από συσκευασία
  • 150 γρ ρύζι καρολίνα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι το χυμό του

Οδηγίες
 

  • Ξεπαγώνουμε τα θαλασσινά και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια
  • Σε νερό που βράζει ζεματάμε τα φύλλα, τοποθετώντας τα λίγα λίγα τη φορά, για ένα λεπτό και τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι.
  • Κόβουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με το μείγμα θαλασσινών. Προσθέτουμε το ρύζι τα ντοματάκια το μισό ελαιόλαδο και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  • Σε μια επιφάνεια εργασίας τοποθετούμε ένα φύλλο και με κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε στη μέση αφαιρώντας το χοντρό κοτσάνι του.
  • Τοποθετούμε μια κουταλιά από το μείγμα της γέμισης σε κάθε φύλλο και τυλίγουμε καλά χωρίς να το σφίξουμε πολύ για να έχει περιθώριο το ρύζι να φουσκώσει. . Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια σε πλατιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ένα μεγάλο ποτήρι βραστό νερό ίσα να τα σκεπάζει καλά.
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία στη μεγάλη ένταση και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε σε μέτρια. Βράζουμε για 20 λεπτά.
  • Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε με επιπλέον λεμόνι αν θέλουμε.

Σημειώσεις

Όπως είπα και στην αρχή η γέμιση μπορεί να ποικίλει είτε με μείγμα θαλασσινών είτε με γαρίδες ψιλοκομμένες.
Το μείγμα θαλασσινών που βρήκα σήμερα είχε μέσα κύβους κρεμμυδιού και λωρίδες  πιπεριάς τα οποία ταίριαξαν πολύ στη γέμιση.
Επίσης τα φύλλα αυτά είναι ιδανικά για ντολμάδες με κιμά θα είναι η επόμενη δοκιμή μου αν τα ξαναβρώ.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Ανώνυμος
    • 16 Φεβρουαρίου 2017
    Απάντηση

    Ωραία συνταγή, πρωτότυπη και ό,τι πρέπει για την Κ.Δευτέρα που έψαχνα κάτι πιο ξεχωριστό, να μη μένουμε στα ίδια και στα ίδια! Δεν ξέρω να θα βρω τα συγκεκριμένα φύλλα αλλά αφού μας δίνεις εναλλακτικές σίγουρα θα το δοκιμάσουμε!

    • Αμαλία
    • 16 Φεβρουαρίου 2017
    Απάντηση

    Ωραία συνταγή, πρωτότυπη και ό,τι πρέπει για την Κ.Δευτέρα που έψαχνα κάτι πιο ξεχωριστό, να μη μένουμε στα ίδια και στα ίδια! Δεν ξέρω να θα βρω τα συγκεκριμένα φύλλα αλλά αφού μας δίνεις εναλλακτικές σίγουρα θα το δοκιμάσουμε!

    • n
    • 18 Φεβρουαρίου 2017
    Απάντηση

    Πολύ πρωτότυπη συνταγή! Φαίνονται νοστιμότατα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode