Αυτές οι πατάτες έγιναν δυο φορές μέσα σε μια εβδομάδα και άρεσαν πολύ σε όλους όσους τις δοκίμασαν.
Μόνο που εγώ θα πω για μια άλλη φορά ότι πατάτες με πατάτες μεγάλη διαφορά.
Και τις δύο φορές οι πατάτες είχαν αγοραστεί από τον ίδιο άνθρωπο, που με γνωρίζει, με προσέχει στο τι θα μου δώσει, κουβεντιάζουμε για τις ποικιλίες πατάτας και άλλα πολλά.
Ήταν δε και τις δύο φορές ίδιας προέλευσης, αλλά τη δεύτερη φορά συμπεριφέρθηκαν αλλιώς.
Τελικά δεν μπορείς να προτείνεις ούτε ποικιλία ούτε περιοχή.
Οι ποσότητες που σας δίνω είναι ενδεικτικές, μπορείτε να προσθέσετε να αφαιρέσετε όπως εσύ επιθυμήτε.
Πατάτες ψητές με σαφράν και σκόρδο
Συστατικά
- 5 μεγάλες πατάτες
- 5-6 νήματα σαφράν
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου θυμαριού ή ξερού
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 500 ml ζωμό λαχανικών
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει. Βράζουμε για 10 λεπτά ίσα που να μαλακώσουν . Τις στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε σε πυρέξ να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις χειριστούμε.
- Σε ένα μικρό μπολάκι μουλιάζουμε το σαφράν με ζεστό νερό ή με ζεστό ζωμό. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες χωρίς να τις κόψουμε μέχρι κάτω.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το λιωμένο σκόρδο, και πιπέρι. Αλείφουμε τις πατάτες φροντίζοντας να μπει μέρος του μείγματος μέσα στις σχισμές που κόψαμε.
- Περιχύνουμε με το σαφράν και το ζωμό σκορπάμε επιπλέον λίγα φιλαράκια από το θυμάρι και πιπέρι.
- Σκεπάζουμε το πυρέξ με καπάκι ή βρεγμένη λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα για 30 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Στο ενδιάμεσο ρίχνουμε τις περιχύνουμε με το ζωμό τους.
- Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες .
- Σερβίρουμε με επιπλέον χοντρό αλάτι αν επιθυμούμε.
Σημειώσεις
Μπορείτε να παραλείψετε το βράσιμο και να τις ψήσετε σκεπασμένες πάντα για 1 1/2 ώρα, το βράσιμο συντομεύει μόνο το χρόνο τίποτα άλλο.
Μπορούν να συνοδεύσουν ένα γιορτινό τραπέζι ή να σταθούν σε κάποιο μπουφέ.
Και τις δυο φορές συνόδευσαν κρέας ψημένο στο φούρνο.
Λες ότι ήταν ίδιας προέλευσης, ήταν όμως ίδιας ποικιλίας; Εκεί κρύβονται πολύ μεγαλύτερες διαφορές απ’ ότι ο τόπος.
Tip για γρήγορο χάραγμα της πατάτας: Βάζεις δύο μολύβια ή chopsticks από τις δύο πλευρές της πατάτας, οπότε κάθε τομή που κάνεις σταματάει ακριβώς στο ίδιο σημείο χωρίς να φοβάσαι μήπως κόψεις πέρα πέρα την πατάτα. Χωρίς φόβο λοιπόν η δουλειά πετάει ταχύτατα…
Έτσι μου είπε, με ξέρει πόσο περίεργη είμαι με τις πατάτες. Βέβαια κι αυτός τι να κάνει αν του πουλάνε άλλα αντ΄άλλων. Ξέρεις τι γίνεται έλα μωρέ όλες ίδιες είναι. Όσο για το κόψιμο είχα βοηθό και ούτε που πρόσεξα πως τις έκανε και τις δυο φορές, ωραίο κόλπο αυτό πάντως.
Υπέροχο φαγάκι Ξανθή! Και όμορφη εικόνα στο τραπέζι μας, όπως είναι τοποθετημένες / χαραγμένες οι πατάτες.