Καιρό τώρα ήθελα να φτιάξω κάποιες νηστίσιμες κροκέτες, κάτι που να περιέχει ρύζι τέλος πάντων.
Διάβασα για τα αραντσίνι αλλά είχαν μέσα τυρί. Και εκεί που κάνω την προσωπική μου χαλάρωση ξεφυλλίζοντας βιβλία και περιοδικά έπεσα σε μια πρόταση για κροκέτες με μανιτάρια και ρύζι. Πάλι βέβαια απόλυτα νηστίσιμες δεν είναι γιατί έχουν αυγό στο πανάρισμα, δεν είμαι σίγουρη αν μπορεί να παραληφθεί. Ίσως λίγο αλεύρι πριν τη φρυγανιά θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά του αυγού, δεν το δοκίμασα όμως ήμουν πολύ βιαστική.
Είχα την τύχη να έχω τα καλύτερα μανιτάρια του Στέλιου από το κτήμα τους και οι πειραματισμοί μου δεν έχουν τελειωμό.
Κροκέτες με μανιτάρια και ρύζι
10 κροκέτες
Συστατικά
- 200 γρ μανιτάρια πόρτο μπέλο
- 250 ml ζωμό λαχανικών
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100 γρ ρύζι καρολίνα
- 50 ml κρασί λευκό
- αλάτι
- 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
- 4 φρυγανιές τριμμένες
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αυγά ψαριών προαιρετικό
- 1 κουτ. σούπας κάπαρη
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και κόβουμε τα μισά σε μικρούς κύβους. Ζεσταίνουμε το ζωμό λαχανικών.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην εστία στη μεγάλη ένταση. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και σοτάρουμε για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα πέντε λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και λίγο αλάτι. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια και βράζουμε για 15 λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά. Θα πρέπει να μην έχει καθόλου υγρά και το ρύζι να είναι αλ ντέντε.
- Αποσύρουμε από την εστία και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά για να μπορούμε να το πλάσουμε σε κροκέτες.
- Πλάθουμε 10-12 κροκέτες, τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι ή πιάτο και τις βάζουμε στην κατάψυξη να σφίξει το ρύζι για 20-30 λεπτά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό και σε ένα πιάτο βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά. Τοποθετούμε στην εστία ένα μικρό τηγάνι και προσθέτουμε ελαιόλαδο. Αφήνουμε να ζεσταθεί καλά το λάδι.
- Περνάμε τις κροκέτες από το αυγό και στη συνέχεια από τη φρυγανιά. Τηγανίζουμε λίγες λίγες γυρίζοντας και από τι δύο πλευρές. Μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτοπετσέτα να απορροφήσει τα περιττά λάδια.
- Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια για λίγα λεπτά. Αν θέλουμε σβήνουμε με λίγο κρασί και προσθέτουμε την κάπαρη.
- Σερβίρουμε τις κροκέτες με τα σοταρισμένα μανιτάρια γαρνίροντας με τα αυγά ψαριών αν τα επιλέξουμε. Μπορούμε να συνοδεύσουμε ψάρια ή κρέας. Η δική μου επιλογή ήταν να συνοδεύσουμε τον τηγανητό γαύρο..
Σημειώσεις
Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ρύζι γλασέ για καλύτερη συνοχή στις κροκέτες.
Ωραίος συνδυασμός για τους λάτρεις των μανιταριών (όπως είμαι εγώ), θα αξιοποιήσω και τη συμβουλή για το ρύζι γλασέ και θα τις δοκιμάσω τις κροκέτες!