Λίγο εκτός εποχής σήμερα, αλλά η κολοκύθα ήταν στη βεράντα μήνες έπρεπε να χρησιμοποιηθεί, κρίμα να την πετάξω. Αυτή η συνταγή ήταν στο πρόγραμμα από καιρό απλά μη με ρωτήσετε γιατί έγινε τώρα. Έπρεπε να ληφθεί η απόφαση για το τι θα γίνει όλη η ποσότητα της κολοκύθας και αργούσε.
Είναι δε δύο συνταγές σε μια ανάρτηση, δηλαδή μια συνταγή για το άλειμμα της κολοκύθας και μια άλλη η τάρτα.
Με τις ποσότητες των υλικών που σας δίνω για το άλειμμα μπορείτε να φτιάξετε αυτή την τάρτα και να περισσέψει και για άλλες χρήσεις, όπως η προσθήκη σε βάφλες ή σε σάντουιτς ή να το ενσωματώσετε σε μείγμα για τηγανίτες.
Η ιδέα είναι από το βιβλίο μου “Preserved” και ήθελε προσθήκη malpe syrup το οποίο εγώ αντικατέστησα με πετιμέζι σπιτικό από την Ικαρία.
Τάρτα με σάλτσα κολοκύθας και σμέουρα
Συστατικά
Για το άλειμμα κολοκύθας
- 500 γρ πορτοκαλί κολοκύθα κομμένη σε μικρούς κύβους βάρος καθαρισμένης
- 200 γρ πετιμέζι
- 100 γρ μέλι
- 1 μικρό ξύλο κανέλας
Για την τάρτα
- 250 γρ αλεύρι τύπου 00
- 80 γρ ζαχαρη άχνη
- 125 γρ βούτυρο σε κύβους παγωμένο
- 1 αυγό
- 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
- 150 γρ κρέμα γάλακτος
- 2 αυγά
- 2 κρόκους αυγών
- 350 γρ άλειμμα κολοκύθας
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 120 γρ σμέουρα
- 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
- 1 ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκατοστά
Οδηγίες
Για το άλειμμα κολοκύθας
- Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε όλα τα υλικά και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά η κολοκύθα.
- Με κουτάλα του πουρέ ή ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το μείγμα και βράζουμε για ακόμη 5 λεπτά. Θέλουμε ένα μείγμα όπως μια καλά δεμένη μαρμελάδα.
- Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά. Διατηρείται για έξι μήνες.
Για την τάρτα
- Αρχίζουμε φτιάχνοντας τη ζύμη της τάρτας. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο σε κύβους και με τα δάκτυλά μας δημιουργούμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα
- Προσθέτουμε το αυγό και το άρωμα βανίλιας και ενώνουμε με προσοχή δημιουργώντας μια ζύμη. Φτιάχνουμε τη ζύμη σε μπάλα την τυλίγουμε με σελοφάν και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με τη βοήθεια ενός χοντρού πλάστη πλάθουμε ένα φύλλο ανάμεσα σε χαρτί ψησίματος. Το μεταφέρουμε σε ελαφρά βουτυρωμένη ταρτιάρα και απλώνουμε μέχρι και τα τοιχώματα. Κόβουμε τυχόν περισσεύματα.
- Απλώνουμε πάνω από τη ζύμη χαρτί ψησίματος και καλύπτουμε με φασόλια ή τις ειδικές μπίλιες ψησίματος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και αντιστάσεις στο πρώτο από κάτω ράφι του φούρνου για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το χαρτί με το βάρος και ψήνουμε ακόμη 10-12 λεπτά.
- Στο διάστημα αυτό σε μπολ βάζουμε τα υλικά της γέμισης: άλειμμα κολοκύθας, κρέμα γάλακτος, αυγά και μέλι και ανακατεύουμε καλά να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα σμέουρα και ανακατεύουμε να με μια σπάτουλα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στην ταρτιέρα πάνω από την ψημένη ζύμη και συνεχίζουμε το ψήσιμο χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Θα παρατηρήσουμε ότι μετά τα 40 λεπτά η γέμιση αρχίζει να πήζει από το κέντρο προς τα έξω.
- Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Αντί της κολοκύθας θα μπορούσε να προστεθεί μια σάλτσα μήλου έτοιμη ή σπιτική για την εποχή που δεν υπάρχει κολοκύθα.
Το άλειμμα μπορείτε να το φτιάξετε κάποια άλλη στιγμή και να το αποθηκεύσετε σε βαζάκια όπως ακριβώς τις μαρμελάδες.
Τα σμέουρα θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από βατόμουρα.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε το λευκό πετιμέζι (υπάρχει στην αγορά) τότε θα πάρετε ένα ανοιχτόχρωμο άλειμμα και η τάρτα θα είναι πιο εντυπωσιακή ως προς το χρώμα.