Οι κρύες μέρες μάλλον είναι παρελθόν και προσαρμόζουμε τα πιάτα μας σε καλοκαιρινά, έτσι τις φακές θα τις φάμε σε σαλάτες και όχι σε σούπα ή γιατί όχι φτιάχνοντας με αυτές αυτά τα ιδιαίτερα μπιφτέκια.
Η ιδέα είναι από περιοδικό που μόλις έφτασε από την Αγγλία, και αυτό το μήνα οι προτάσεις του είναι για ελαφρά και υγιεινά πιάτα, με δικές μου παρεμβάσεις.
Μπορεί να συνδυαστεί με διάφορες σαλάτες, μανιτάρια ψητά, ή να γίνει ένα χορτοφαγικό χάμπουργκερ.
"Μπιφτέκια" με φακές καρότα φέτα και κάρυ
6 μέτρια μπιφτέκια
Συστατικά
- 150 γρ φακές
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 200 γρ τρυφερά καρότα τριμμένα βάρος καθαρισμένα
- 75 γρ τρήματα ψωμιού (από μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί)
- 100 γρ τυρί φέτα τριμμένη
- χυμό ενός λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο αυγό
- 2 κουτ. γλυκού κοφτά κάρυ
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε και βράζουμε τις φακές σε μπόλικο νερό. Προσοχή να μην λιώσουν. Τις στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε σε μπιφτέκια. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμού και αέρα για 15 λεπτά γυρίζοντας τα μια φορά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε συνοδεύοντας με σαλάτα, μανιτάρια ψητά, τυρί κρέμα ή κέτσαπ
Σημειώσεις
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κάρυ με κίμινο. Αλάτι δεν πρόσθεσα λόγω της φέτας, αν θέλετε μπορείτε να βάλετε ανάλογα με το πόσο αρμυρή είναι η φέτα σας.
Του ταιριάζει ως συνοδευτικό ένα δροσερό τζατζίκι.
Εμείς τα ψήσαμε στο BBQ, τηρώντας τους ίδιους χρόνους.
Ξεκινήσαμε να τα τρώμε συνοδεύοντας τα με ένα τυρί κρέμα αλλά συνεχίσαμε με σπιτική κέτσαπ που τους ταίριαξε πολύ. Δοκιμάστε τα.