Ανοίγω την πόρτα του δωματίου μου και βλέπω στην απέναντι βεράντα ένα σακί με κρεμμύδια μακρουλά μικρά και μεγαλύτερα. Είμαι σίγουρη ότι έχουν έρθει από την Κρήτη και φυσικά δε δίστασα να πάω να ζητήσω.
Σε πρώτη φάση νόμιζα ότι είναι μεγάλα και θα μπορούσα με αυτά να φτιάξω σουγάνια, όμως από ότι με πληροφόρησε η κυρία που τα καλλιεργεί στην Κρήτη, φέτος δεν βγήκαν μεγάλα, ποιος είπε όμως ότι δεν θα έβρισκα τι να τα κάνω.
Επειδή δε τα μοιράστηκα με φίλο είδα μια μέρα που μιλούσε για καραμελωμένα κρεμμύδια, αυτά που του έδωσα.
Σήμερα ήθελα ένα συνοδευτικό για την μπριζόλα μας και ανοίγοντας το νέο τεύχος περιοδικού που παρακολουθώ είχε αυτή την ιδέα. Βέβαια μιλούσε για shallots, νομίζω και τα δικά μου μάλλον είναι αυτής της ποικιλίας ή τέλος πάντων μοιάζουν.
Μια δική μου παραλλαγή και έγιναν!!
Σιγοψημένα καραμελωμένα κρεμμύδια
Συστατικά
- 4 κρεμμύδια
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 2 κουτ. σούπας ξύδι αρωματισμένο με βατόμουρα
- 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 100 ml κόκκινο κρασί
- 150 ml ζωμό λαχανικών ή βραστό νερό
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε ολόκληρα. Αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος.
- Σε τηγάνι ή μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα φύλλα δάφνης. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά γυρίζοντας τα.
- Σβήνουμε με το ξύδι και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το θυμάρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει το υγρό.
- Προσθέτουμε το κρασί και το ζωμό ή το νερό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 20-25 λεπτά γυρίζοντας που και που τα κρεμμύδια.
- Μόλις δέσει η σάλτσα τους είναι έτοιμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως. Είναι άριστο συνοδευτικό ψητών κρεάτων.
Μας αρέσουν πολύ τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ωραία η προσθήκη του θυμαριού και της δάφνης (που δεν τα χρησιμοποιούσα σε αυτή την παρασκευή), θα τα δοκιμάσουμε Ξανθή με τον τρόπο σου!
Μας αρέσουν τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ωραία η προσθήκη των μυρωδικών (θυμάρι και δάφνη) που δεν τα χρησιμοποιούσα σε αυτή την παρασκευή. Θα τα δοκιμάσουμε Ξανθή και σίγουρα θα μας αρέσει ο τρόπος σου!
Τα κρεμμυδια έχουν υπέροχη γλυκα οταν μαγειρευονται
Ωραιο συνοδευτικο και ξεφεύγει απο τα συνηθισμένα 🙂