share

Κουνουπιδοκεφτέδες

από
Κουνουπιδοκεφτέδες

Αποχαιρετάμε τα καλοκαιρινά – φθινοπωρινά λαχανικά και υποδεχόμαστε τα χειμωνιάτικα. Όχι πως δεν μπορούμε να βρούμε από όλα πλέον στις αγορές αλλά επιτρέψτε μου να επιμένω όσο μπορώ στην εποχικότητα κάποιων κι την χρήση τους στην εποχή τους.

Οι παλιοί έλεγαν ότι λάχανα και κουνουπίδια αν δεν κρυώσει ο καιρός δεν νοστιμίζουν. Οι καιρικές συνθήκες βέβαια έχουν πολύ αλλάξει,  αλλά όσο νάναι από εδώ και μετά μπορούμε να λέμε ότι έρχεται ο χειμώνας.

Αυτοί οι κεφτέδες με κουνουπίδι έγιναν πρώτη φορά με την αγωνία αν θα αρέσουν. Το αποτέλεσμα μας εξέπληξε πολύ ευχάριστα και “ευτυχώς” που δεν ήταν πολλές θα τις τρώγαμε όλες.

Η προσθήκη των μπαχαρικών τους δίνει μια υπέροχη γεύση σε σημείο που  μπορεί να μην καταλάβεις το μπρόκολο, ξέρετε πάρα πολλοί άνθρωποι στο άκουσμα και μόνο είναι αρνητικοί να το φάνε.

Μπορεί να αποτελέσουν συνοδευτικό κρέατος, εμείς συνοδεύσαμε ψητό συκώτι, ή συνοδευτικό ψαριού ή ακόμη από μόνοι τους ως συνοδευτικό μιας ρακής ή ενός ποτηριού κρασιού.

Δέχονται στο πλάι τους ένα τζατζίκι ή μια σος γιαουρτιού ή ακόμη ένα αλειφόμενο τυρί όπως αυτό της φωτογραφίας, ανεβατό Γρεβενών.

Κουνουπιδοκεφτέδες

12 κεφτέδες

Συστατικά
  

  • 320 γρ κουνουπίδι βάρος καθαρισμένου
  • 120 γρ αλεύρι μαλακό
  • 2-3 κοτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
  • 2 αυγά μεγάλα
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Οδηγίες
 

  • Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τα κοτσάνια από το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκετάκια όσο πιο μικρά μπορούμε. Το πλένουμε και το βάζουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει. Βράζουμε για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
  • Προσθέτουμε το βρασμένο κουνουπίδι και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε κουταλιές από το μείγμα. Δεν βάζουμε πολλούς μαζί γιατί θα επηρεαστεί η θερμοκρασία του λαδιού. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε λίγο πιο χαμηλή θερμοκρασία (στην κλίμακα 1-9 στο 7) για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτοπετσέτα να στραγγίσουν τα περιττά λάδια. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
  • Σερβίρουμε γαρνίροντας με τρυφερά φύλλα μαϊντανού συνοδεύοντας με αλειφόμενο τυρί ή τζατζίκι ή μια σος γιαουρτιού.

Σημειώσεις

Εκ παραδρομής ο τίτλος είχε γραφτεί αρχικά, Μπροκολοκεφτέδες μιας και στο μυαλό μου είναι να φτιαχτούν σύντομα με μπρόκολο. Μόλις δοκιμάσω θα σας ενημερώσω.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Dina
    • 15 Νοεμβρίου 2017
    Απάντηση

    Πρωτότυπο και σίγουρα νόστιμο!

    https://dinamighty.com/

    • mia maria
    • 15 Νοεμβρίου 2017
    Απάντηση

    Πολύ λαχταριστοί! Και ήθελα να σου γράψω ότι εγώ φτιάχνω συνήθως κουνουπιδοκεφτέδες αλλά βλέπω κι εσύ με κουνουπίδι έφτιαξες!
    Ωραία προσθήκη ο κουρκουμάς, θα το δοκιμάσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode