Κάποια μύδια ήταν στην κατάψυξη και είπα να φτιάξω κάτι με αυτά. Το αρχικό μου σχέδιο είδα ότι δεν μπορούσα να το πραγματοποιήσω, μια άλλη φορά με την κατάλληλη, για αυτό, πρώτη ύλη.
Μιας και βγήκαν όμως από την κατάψυξη έπρεπε να γίνει κάτι γρήγορο κι απλό.
Μύδια με πράσο σαφράν και ρύζι
2 άτομα
Συστατικά
- 500 γρ μύδια
- 70 ml κρασί λευκό
- 3-4 κλωστές σαφράν
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 μέτρια πρασα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 120 γρ ρύζι μπασμάτι
- 150 ml ζωμό λαχανικών ή βραστό νερό
- 2 κουτ σούπας χοντροκομμένο μαϊντανό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λεμόνι για το σερβίρισμα
Οδηγίες
- Πλένουμε καλά τα μύδια με ένα βουρτσάκι και αφαιρούμε το γενάκι.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κρασί με το σαφράν και 300 ml νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τα μύδια και βράζουμε για 3-4 λεπτά.
- Αποσύρουμε από την εστία και στραγγίζουμε με ψιλή σήτα το ζωμό τον κρατάμε ζεστό. Ελέγχουμε τα μύδια και κρατάμε μόνο όσα έχουν ανοίξει.
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε 1-2 λεπτά ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε το ζωμό που έχουμε κρατήσει από το άχνισμα των μυδιών συν το ζωμό λαχανικών ή βραστό νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 - 12 λεπτά ελέγχοντας να βράσει το ρύζι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε βραστό νερό. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε τα μύδια και το μαϊντανό ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από την εστία. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα για 5 λεπτά και σερβίρουμε με μπόλικο χυμό λεμονιού και λίγο ξύσμα από λεμόνι.