Εκείνη τη βδομάδα λαχανικών έγινε και αυτό το φαγητό χρησιμοποιώντας ότι υπήρχε στο ψυγείο.
Αν σας αρέσουν τα πολύ καυτερά μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο μπούκοβο ή περισσότερη καυτερή σάλτσα πιπεριάς.
Ρεβίθια με κολοκύθα και κουνουπίδι γιαχνί
Συστατικά
- 200 γρ ρεβίθια μουλιασμένα από το βράδυ
- 200 γρ κουνουπίδι κομμένο σε μικρά μπουκέτα
- 200 γρ κολοκύθα κομμένη σε κύβους
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 3 σκελίδες σκόρδου
- 50 ml ελαιόλαδο
- 150 γρ ψιλοκομμένα ντοματάκια συσκευασίας
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
- 2 κουτ. γλυκού καυτερή σάλτσα πιπεριάς ή 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
Οδηγίες
- Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε μπόλικο νερό. Την επομένη τα στραγγίζουμε και με μια πετσέτα τα τρίβουμε να φύγουν τα φλούδια τους. τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε ξαφρίζοντας στην αρχή του βρασμού. Δε θέλουμε να βράσουν τελείως αλλά να μαλακώσουν.
- Σε γάστρα ή άλλο σκεύος που μπορεί να μπει στην εστία και στη συνέχεια στο φούρνο, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μπουκέτα από το κουνουπίδι και την κολοκύθα, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τα ρεβίθια, τον κουρκουμά και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε 200 ml ζεστό νερό και τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου σκεπασμένο με καπάκι.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά σκεπασμένο. Ξεσκεπάζουμε προσθέτουμε την καυτερή σάλτσα ή μούκοβο και συνεχίζουμε με ανοιχτό καπάκι το ψήσιμο για 10 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα .
- Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής, ελιές και φρέσκο ψωμί.
Σημειώσεις
Αν δεν έχετε γάστρα ή σκεύος που να μπαίνει σε εστία κάνετε την προετοιμασία σε ένα μεγάλο τηγάνι και μεταφέρετε το σε ταψί ή γάστρα για το ψήσιμο.
Η όλη διαδικασία θα μπορούσε να γίνει σε κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας.
Προσοχή τα λαχανικά δεν πρέπει να λιώσουν, γιαυτό βράζουμε πρώτα τα ρεβίθια που ο χρόνος τους είναι μεγαλύτερος.