Μην πετάξεις τίποτα

από
Ψυγειο2

Σε ένα ξεκαθάρισμα του ψυγείου και των  ντουλαπιών της κουζίνας έπεσε ο προβληματισμός μου για το πόσα τελικά τρόφιμα πετάμε, λόγω κακής διαχείρισης. Και όταν μιλώ για κακή διαχείριση μπορεί να είναι σε πολλά επίπεδα, δηλαδή άσκοπες αγορές, κακός τρόπος συντήρησης, έλλειψη προγραμματισμού.

Ποιος δεν έχει πετάξει ένα ματσάκι μαϊντανό που αγόρασε και ξέχασε μέσα στη λεκάνη του ψυγείου ή το υπόλοιπο μιας σάλτσας που δεν χρησιμοποίησε ή τα τρόφιμα που έληξαν ή δεν είχαν αποθηκευτεί σωστά.

Επίσης ήρθε στη σκέψη μου η διήγηση μιας παλιάς συναδέλφου, που έλεγε ότι κάνει αγορές κατεψυγμένων τροφίμων, πέρα από προγραμματισμό, τα βάζει στην κατάψυξη του σπιτιού και δεν φροντίζει για τη σωστή διαχείριση τους, έτσι που στο τέλος πολλά τα πετούσε.

Μετά άκουσα πως πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν κάποια πράγματα, κάτι που είναι πραγματικότητα λόγω κρίσης, ανεργίας κλπ.

Όλες αυτές οι σκέψεις με έκαναν να γράψω αυτό το κείμενο, με μια ματιά καλής διαχείρισης τροφίμων, έτσι ώστε να κάνουμε οικονομία χρόνου και χρήματος.

Παλιότερα είχα γράψει αυτό το κείμενο για τη σωστή διατήρηση των τροφίμων. Εδώ θα προσπαθήσω να το εμπλουτίσω λίγο πιο πολύ κάποιες “οδηγίες”, που ελπίζω να φανούν χρήσιμες.

Για αρχή λοιπόν προτείνω τον προγραμματισμό και εννοώ τον  εβδομαδιαίο προγραμματισμό για το τι θα φάμε. Βάσει αυτού θα προγραμματίσουμε τα ψώνια, ιδιαίτερα αυτά που είναι νωπά, όπως λαχανικά, φρούτα και κρεατικά.

Στη σελίδα κάθε εβδομάδα αναρτάται το μενού εβδομάδος, με ιδέες από τη σελίδα μας ή από σελίδες φίλων, που αν θέλετε μπορείτε να το παρακολουθείτε.

Για τα  νωπά προϊόντα προσέξτε:

1. Μην αγοράζετε περισσότερα από αυτά που θα χρησιμοποιήσετε μέσα στην εβδομάδα.

2. Αν αγοράσετε κάτι επιπλέον φροντίστε να αποθηκευτεί σωστά.

Τα λαχανικά θα πρέπει να τοποθετούνται σε χάρτινες σακούλες αφού πρώτα τα έχουμε στεγνώσει καλά. Η υγρασία “βοηθάει” στο να σαπίσουν.

Επίσης υπάρχουν λαχανικά τα οποία δεν διατηρούνται περισσότερο από μια ή δύο ημέρες, όπως π. χ. το σπανάκι.

Οι πατάτες πρέπει να διατηρούνται σε σκοτεινό σημείο και, αν είναι δυνατόν, μέσα σε σακουλάκια από λινάτσα ή χάρτινα. Σε καμιά περίπτωση δεν τις αποθηκεύουμε σε πλαστικές σακούλες.

Το ίδιο ισχύει για τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, τα οποία ποτέ δεν αποθηκεύουμε στο ίδιο καλάθι-συρτάρι μαζί πατάτες και κρεμμύδια.

Φροντίζουμε για τον έλεγχο των αποθηκευμένων. Αν χαλάσει μια πατάτα θα χαλάσουν όλες και το σπίτι θα βρομίσει.

Κάποια από τα φρούτα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο και κάποια σε θερμοκρασία δωματίου. Θα πρέπει να ελέγχουμε περιοδικά αν κάποιο κομμάτι ή μέρος είναι χαλασμένο, γιατί στο τέλος μπορεί να χαλάσουν όλα.

3. Ελέγχετε πάντα τις ημερομηνίες λήξης και φροντίστε τα προϊόντα να είναι αρχειοθετημένα με χρονικό όριο. Αυτά που λήγουν άμεσα να είναι πρώτα στη σειρά.

Αν αγοράσουμε δυο ίδιες συσκευασίες που δεν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσουμε όλες άμεσα, η συσκευασία που δεν θα χρησιμοποιηθεί να καταψυχθεί αμέσως.

Για τα τρόφιμα μακράς διάρκειας.

1. Προσέχουμε πάντα την ημερομηνία λήξεως και δεν αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες, π. χ. τα όσπρια και τα άλευρα, όσο καλά να τα αποθηκεύσουμε, λόγω της ζέστης των διαμερισμάτων μπορεί να αναπτύξουν μαμούνια και να χαλάσουν.

Τα μπαχαρικά πρέπει να διατηρούνται σε  ξηρά μέρη χωρίς υγρασία έτσι ώστε να είναι καλή η ποιότητα τους. Οι συσκευασίες αποθήκευσης πρέπει να είναι άοσμες και τα μπαχαρικά να μην παραμένουν πολύ καιρό συσκευασμένα γιατί αλλοιώνεται η γεύση και τα χαρακτηριστικά τους.

Πολλές σάλτες ή σως κυκλοφορούν σε διαφορετικές  συσκευασίες, μικρές ή μεγάλες, προτιμούμε πάντα τις μικρότερες, έστω κι αν είναι λίγο πιο ακριβές, αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλη την ποσότητα πριν τη λήξη τους.

2. Φροντίζουμε να τα αποθηκεύουμε σωστά στα κατάλληλα βάζα, ντουλάπια, συρτάρια, είτε αυτά είναι αγορασμένα από το εμπόριο, είτε είναι δικές μας σπιτικές παρασκευές.

Αποθήκευση μαγειρευμένων φαγητών.

Η αποθήκευση τους πρέπει να γίνεται σε κατάλληλα φαγητοδοχεία στο κατάλληλο ράφι του ψυγείου και σε εμφανές σημείο ώστε να μην ξεχαστούν. Καλό είναι να μην φυλάσσονται για πολλές ημέρες.

Επειδή πολλές από εμάς που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε δικά μας παρασκευάσματα, όπως μαρμελάδες σάλτσες ή γλυκά, καλό είναι να αναγράφουμε στα βαζάκια το είδος και η ημερομηνία παρασκευής τους.

Όλα αυτά τα βαζάκια θα πρέπει να αποθηκεύονται στο πιο δροσερό σημείο του σπιτιού και σε σκοτεινά ντουλάπια, λόγω του ότι το φως επηρεάζει το χρώμα τους.

Αν θέλουμε να κρατήσουμε στην κατάψυξη τα λαχανικά του κήπου μας, αφού τα επεξεργαστούμε σωστά, τα αποθηκεύουμε σε σακουλάκια τροφίμων, με ένδειξη ημερομηνίας αποθήκευσης.

Σε αυτή την περίπτωση ελέγχουμε περιοδικά τη θερμοκρασία της κατάψυξης.

Συμπερασματικά:

Βασικός κανόνας είναι να προγραμματίζουμε την εβδομάδα μας και να ψωνίζουμε πάντα με λίστα, βάσει του προγραμματισμού μας.

Οργανώνουμε σωστά τα ντουλάπια και το ψυγείο μας τοποθετώντας τα τρόφιμα σε κατάλληλες συσκευασίες με εμφανή σήμανση του περιεχομένου και της ημερομηνίας λήξεως.

Το ψωμί της περασμένης μέρας το περνάμε από την τοστιέρα και το χρησιμοποιούμε στο πρωινό μας σε ένα τοστ ή το αποθηκεύουμε σε σακουλάκι στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση στη μαγειρική.

Το ξύσμα από τα πορτοκάλια ή τα περγαμόντα που φτιάχνουμε γλυκό το αποθηκεύουμε σε βαζάκια στο ψυγείο για μελλοντικές χρήσεις σε κέικ ή άλλα γλυκά.

Τα λεμόνια που έφτασαν σε μας από το γειτονικό κτήμα ή τη φίλη που έχει περιβόλι τα στύβουμε και τα αποθηκεύουμε σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη.

Δεν αγοράζουμε τρόφιμα χωρίς να ελέγχουμε ημερομηνίες λήξεως.

Δεν αγοράζουμε συσκευασίες  προσφορών δηλαδή δύο στην τιμή του ενός αν δεν είμαστε σίγουροι ότι τα έχουμε άμεση ανάγκη.

Δεν αγοράζουμε προϊόντα που δεν είμαστε σίγουροι για την ελεγμένη ποιότητα τους.

Μοιραζόμαστε τρόφιμα που έφτασαν σε εμάς και η ποσότητα τους είναι μεγαλύτερη από τις ανάγκες μας.

Τρόφιμα σε νωπή μορφή ή μαγειρεμένα που μας περισσεύουν φροντίζουμε να φτάσουν σε οργανώσεις ή φορείς που τα έχουν ανάγκη.

Με μικρές ποσότητες λαχανικών ή ακόμη και τα κοτσάνια τους μπούμε να φτιάξουμε σπιτικούς ζωμούς λαχανικών, το ίδιο ισχύει και με τα κόκαλα από κρέας που καθαρίσαμε ή τα κεφάλια των ψαριών, με τα οποία φτιάχνουμε ζωμούς, τους οποίους χρησιμοποιούμε άμεσα ή αποθηκεύουμε σωστά στην κατάψυξη.

Φρούτα που έχουν υπερ – ωριμάσει τα κάνουμε χυμούς πριν αναγκαστούμε να τα πετάξουμε.

Με μικρές ποσότητες τροφίμων που έχουν περισσέψει από άλλες παρασκευές μας δημιουργούμε εύκολα πιάτα, συνοδευτικά ή κύρια, χωρίς να πάει τίποτα χαμένο.

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικά πιάτα που έγιναν με ότι υπήρχε στο ψυγείο στα ντουλάπια, στα πλαίσια του “τίποτα δεν πάει χαμένο, τίποτα δεν πετάμε”.

Λαζάνια με μπρόκολο σπανάκι και kale

Ζεστή σαλάτα με κόκκινο λάχανο kale και ρόδια

Τηγανίτες με γλυκοπατάτες

Τάρτα λαχανικών

Στριφτάρια με πικάντικη σάλτσα στο πήλινο

Λαζάνια με κολοκύθα και σουτζούκι

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • liainvivo
    • 11 Φεβρουαρίου 2018
    Απάντηση

    Εξαιρετικό κείμενο και πολύ χρήσιμο μιας και στην εποχή που ζούμε όντως δεν πρέπει τίποτα να πηγαίνει χαμένο. Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode