Δε θέλεις να φτιάξεις πίτα ή δεν προλαβαίνεις, υπάρχουν γρήγορες λύσεις για μικρά πιτάκια λίγο διαφορετικά από την κλασική πίτα με δυνατότητες τροποποίησης των υλικών.
Σε πολύ λίγη ώρα έχεις ένα ωραίο συνοδευτικό για ένα ποτήρι κρασί.
Τα δοκιμάσαμε πρόσφατα και θα επαναληφθούν με τροποποιήσεις των υλικών, δείτε στο τέλος της συνταγής.
Εσείς διπλασιάστε τις ποσότητες ποτέ δεν είναι αρκετά αυτά που προτείνω στη συνταγή!!
Πιτάκια με σπανάκι και μπλε τυρί
10 κομμάτια
Συστατικά
- 10 σφολιατάκια έτοιμα ή ένα φύλλο σφολιάτας
- 100 γρ σπανάκι μόνο τα φύλλα
- 1 κουτ. σούπας κράνμπερι
- 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 πρέζα κύμινο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 50 γρ μπλε τυρί
- 1 κρόκο αυγού
Οδηγίες
- Πλένουμε καλά το σπανάκι, κρατάμε τα τρυφερά φύλλα και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το σπανάκι σε μέτρια φωτιά και το μαραίνουμε για 2 λεπτά. Το μεταφέρουμε σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο τα κράνμπερι , το κουκουνάρι και το κύμινο. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε το μείγμα.
- Σε επιφάνεια εργασίας αραδιάζουμε τα σφολιατάκια ( αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο σφολιάτας κόβουμε δίσκους διαμέτρου 8εκ) Βάζουμε σε κάθε κομμάτι ζύμης μια κουταλιά από το μείγμα και από πάνω ένα κομμάτι μπλε τυρί.
- Διπλώνουμε τους δίσκους σε μισοφέγγαρα και με τη βοήθεια ενός βρεγμένου πιρουνιού κλείνουμε καλά τις άκρες του.
- Μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 15- 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
- Σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά
Σημειώσεις
Μπορούμε να αλλάξουμε τα υλικά αντί σπανάκι να βάλουμε σέσκουλα ή μείγμα μυρώνια με καυκαλήθρες.
Αντί για μπλε τυρί μπορεί να μπει φέτα ή τριμμένη πικάντικη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.
Αντί για κράνμπερι μπορούμε να βάλουμε σταφίδες.
Μπα, δεν θα κάνω καμία τροποποίηση στα υλικά, μου φαίνονται υπέροχα σαν συνδυασμός έτσι όπως τα προτείνεις! Ξεχωριστά πιτάκια!