Στην εποχή τους τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα βρίσκω σε πάγκο της λαϊκής μας, υπάρχουν και στα ΣΜ.
Η Γιάννα την προηγούμενη εβδομάδα τα έκανε μια υπέροχη σαλάτα, δεν πρόλαβα να την φτιάξω αλλά επιφυλάσσομαι σύντομα θα γίνει.
Εγώ τα έχω μαγειρέψει πολλές φορές στο παρελθόν μερικές ιδέες μπορείτε να δείτε εδώ.
Σήμερα σκέφτηκα να τα προσθέσω στα ρεβίθια μας έτσι για μια αλλαγή και αυτό πέτυχε και άρεσε.
Λεμονάτα ρεβίθια με λαχανάκια Βρυξελλών και κάρυ
2 άτομα
Συστατικά
- 150 γρ ρεβίθια
- 150 γρ λαχανάκια βρυξελλών βάρος καθαρισμένα
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη
- 3-4 κλωνάρια σέλερι
- 2-3 φύλλα δάφνης `
- 1 μεγάλο λεμόνι χυμό και ξύσμα
- 1 κοτ. γλυκού κάρυ
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια σε νερό να μουλιάσουν. Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα τρίβουμε μέσα σε μια καθαρή πετσέτα ώστε να βγουν οι φλούδες τους. Αν είστε περίεργοι σαν εμένα τα καθαρίζετε ένα ένα . Καθαρίζουμε τα λαχανάκια από τα εξωτερικά (πιθανόν κίτρινα) φύλλα και τα κόβουμε στη μέση ή μικρότερα ανάλογα με το μέγεθος.
- Βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και λίγο παραπάνω και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της εστίας. Βράζουμε μέχρι να είναι μαλακά αλλά όχι καλά βρασμένα. Μεταφέρουμε τα ρεβίθια μαζί με το ζωμό τους σε ένα μπολ.
- Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σέλερι και τα λαχανάκια και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη το σοτάρισμα.
- Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια μαζί με μέρος του ζωμού που έβρασαν , τα φύλλα δάφνης, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να έχουν βράσει καλά τα ρεβίθια και τα λαχανάκια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον από το ζωμό που έβρασαν τα ρεβίθια.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και το κάρυ και βράζουμε λίγο ακόμη μέχρι να χυλώσουν. Προαιρετικά λιώνουμε ένα μέρος από τα ρεβίθια - λαχανάκια με μπλέντερ και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα.
- Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής, φρέσκο ψωμί και ελιές. Μπορούμε αν θέλουμε να φρυγανίσουμε ελαφρά το ψωμί μας και να το αλείψουμε με ένα μείγμα λιωμένου σκόρδου - ελαιολάδου.
Σημειώσεις
Περισσότερες συνταγές με ρεβίθια μπορείτε να δείτε εδώ.