Οι αγκινάρες στην εποχή τους κι εγώ τις αγαπώ πολύ και τις μαγειρεύω με πολλούς συνδυασμούς.
Μπορείτε εδώ να δείτε παλιές μας συνταγές με αγκινάρες.
Μια από τις προηγούμενες μέρες τις πρόσθεσα σε κοτόπουλο μαζί με μια ξεχασμένη γλυκοπατάτα που υπήρχε στο καλάθι. Ένα εύκολο και σχετικά οικονομικό πιάτο.
Φιλέτα κοτόπουλου με αγκινάρες και γλυκοπατάτες στη γάστρα
2 άτομα
Συστατικά
- 350 γρ φιλέτο κοτόπουλου
- 3 αγκινάρες φρέσκες
- 1 μέτρια γλυκοπατάτα
- 125 γρ πανσέτα καπνιστή κομμένη σε κύβους
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 50 ml γλυκό κρασί
- 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε σε νερό με λεμόνι. Καθαρίζουμε τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε μεγάλες ροδέλες.
- Κόβουμε το φιλέτο στη μέση, το αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με τη μισή πάπρικα.
- Σε γάστρα που μπορεί να μπει σε εστία κουζίνας βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τους κύβους της πανσέτας και στη συνέχεια το κοτόπουλο.
- Προσθέτουμε τις αγκινάρες τις πατάτες και τα σκόρδα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την υπόλοιπη πάπρικα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό κοτόπουλου ίσα που να καλύψει τα υλικά (όχι περισσότερο) και συνεχίζουμε το βράσιμο στην εστία ή σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
- Ελέγχουμε να έχει ψηθεί καλά το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το βράσιμο ή ψήσιμο μέχρι να δέσει η σάλτσα χωρίς το σκέπασμα της γάστρας.
- Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με σαλάτα εποχής και τυρί φέτα.
Σημειώσεις
Αν δεν έχετε γλυκό κρασί μπορείτε να σβήσετε με κονιάκ ή κάποιο άλλο λευκό.
Αν δεν θέλετε τη γλυκοπατάτα αυξήστε την ποσότητα από τις αγκινάρες.