Η υπέρβαση του τηγανητού ψαριού στο σπίτι μας είναι αυτή της τηγανητής πέστροφας όχι συχνά βέβαια, ευτυχώς δεν τις βρίσκω εύκολα.
Οι αναμνήσεις βέβαια είναι αλλού στον Αγ. Νικόλαο Νάουσας δίπλα στα τρεχούμενα νερά σε ένα πανέμορφο εστιατόριο να τρώμε πέστροφα ψητή που μόλις την είχαν πιάσει από το εκτροφείο. Αυτά πριν πολλά πολλά χρόνια όταν κάναμε κάποια ταξίδια μακρινά.
Στο σπίτι όπως είπα τις έχω τηγανίσει πολλές φορές τις έχω φωτογραφίσει αλλά δεν το είχα ποτέ γράψει και ο λόγος ήταν ότι είχε καταγραφεί στη σελίδα της κόρης η οποία όμως εδώ και χρόνια είναι ανενεργή.
Σήμερα οι πέστροφες έγιναν και πάλι, έτσι αποφάσισα να τις καταγράψω κι εγώ με φωτογραφίες που τις έχουν αποτυπώσει στο παρελθόν.
Πέστροφες τηγανητές με βούτυρο σερβιρισμένες με αμύγδαλα
2 πέστροφες
Συστατικά
- 2 πέστροφες
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι σκληρό
- 1 κουτ γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ σούπας αμύγδαλα φιλέ ή ασπρισμένα μικρά
- βούτυρο
- 1 λεμόνι μικρό
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τις πέστροφες ή καλύτερα ζητάμε από τον ψαρά μας να μας τις καθαρίσει. Τις πλένουμε και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα πιάτο βάζουμε το αλεύρι με το πιπέρι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Σε μεγάλο τηγάνι (που να χωράει ολόκληρη η πέστροφα) βάζουμε λίγο βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τηγανίζουμε απαλά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε ζεστά σε ένα μπολάκι.
- Προσθέτουμε λίγο βούτυρο ακόμη στο τηγάνι. Περνάμε κάθε ψάρι από το μείγμα αλευριού τινάζουμε την περίσσεια και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή ένταση για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά. ( ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού κρατάμε περισσότερο χρόνο αν χρειάζεται) .
- Μεταφέρουμε με κουτάλα τρυπητή σε πιάτο και συνεχίζουμε το τηγάνισμα του άλλου ψαριού αφού καθαρίσουμε το τηγάνι από το τηγανισμένο βούτυρο και προσθέσουμε νέο.
- Σερβίρουμε με τα τηγανισμένα αμύγδαλα και φέτες λεμονιού.
- Συνοδεύουμε με σαλάτα εποχής, πατατοσαλάτα και παγωμένη μπύρα ή ένα λευκό κρασί.
Σημειώσεις
Αν δεν σας αρέσουν τα αμύγδαλα μπορείτε να τα παραλείψετε ή να τα ξεχάσετε όπως θα δείτε σε μια φωτογραφία δική μου.
Σε καμιά περίπτωση μην αλλάξετε το βούτυρο για το τηγάνισμα, διαλέξτε ένα καλό βούτυρο και κάντε την υπέρβαση.