Αφού έφτιαξα τη βυσσινάδα κράτησα πολύ λίγα βύσσινα να πειραματιστώ. Παλιότερα είχα φτιάξει ένα chuthey με αγριοκέρασα που άρεσε πολύ, αλλά τώρα που να βρω τα αγριοκέρασα μιας και η επίσκεψη στο χωριό δεν έγινε για φέτος.
Τα chutney και όλα τα παρασκευάσματα που περιέχουν ξίδι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 15 ημέρες πριν τα καταναλώσουμε, εγώ δεν άντεξα να περιμένω και το δοκίμασα σε μια εβδομάδα, βάζοντας το δίπλα σε τυριά και αλλαντικά. Ταίριαξε αρκετά καλά με τα αλλαντικά και η επόμενη δοκιμή θα είναι με κάποιο ψητό κρέας.
Ακόμη μπορείτε να βρείτε λίγα βύσσινα, αν δεν βρείτε δοκιμάστε με κεράσια και κρατήστε την ιδέα για του χρόνου.
Chutney με βύσσινα
1 βαζάκι των 220 γρ
Συστατικά
- 300 γρ βύσσινα βάρος καθαρισμένα
- 1 κουτ. σούπας τζίτζερ κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια
- 2 κουτ, σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 70 γρ κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 ξυλάκι κανέλας Κεϊλάνης
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2-3 λοβούς καρδάμωμου τα σποράκια
- 2-3 σκελίδες σκόρδου
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 125 ml λευκό ξίδι
Οδηγίες
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι το ψιλοκομμένο σκόρδο και το τζίτζερ και σοτάρουμε για πέντε λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια.
- Προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά εκτός από το ξίδι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ξίδι και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Στο ενδιάμεσο πιέζουμε με κουτάλα του πουρέ ώστε να λιώσουν λίγο τα βύσσινα. Θα πρέπει να πάρουμε ένα μείγμα σαν πηχτή μαρμελάδα.
- Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο. Βάζουμε στο καπάκι ένα κερωμένο δίσκο ή ένα κομμάτι λαδόκολλας και κλείνουμε καλά. Γυρίζουμε ανάποδα και αφήνουμε να κρυώσει.
- Διατηρείται στο ψυγείο. Καλό είναι να καταναλωθεί μετά 15 ημέρες.
- Συνοδεύει αλλαντικά τυριά και ψητά κρέατα.
Καλημέρα, πολύ ωραία πρόταση! Μου αρέσουν όλα τα τσάτνει λόγω της ιδιαίτερης γλυκοπικάντικης, γλυκοκαυτερής τους γεύσης.
Με ελληνικά, φρέσκα βύσσινα αυτό εδώ θα είναι υπέροχο. Φαντάζομαι μαζί με τα τυριά και τα αλλαντικά θα ταιριάζει και με ένα ωραίο κοκκινο ξηρό κρασί ή και ξινή βελγική μπύρα!
Καλημέρα, όντως ιδιαίτερο λόγω και της παρουσίας του ξινού από τα βύσσινα. Προς το παρόν συνοδεύτηκε με μπύρα και τσίπουρο, σίγουρα ένα καλό κρασί αλλά και ένα καλοψημένο κρέας θα ταιριάζει περισσότερο.