share

Chutney με βύσσινα

από
Chutney  με βύσσινα

Αφού έφτιαξα τη βυσσινάδα κράτησα πολύ λίγα βύσσινα να πειραματιστώ. Παλιότερα είχα φτιάξει ένα chuthey  με αγριοκέρασα που άρεσε πολύ, αλλά τώρα που να βρω τα αγριοκέρασα μιας και η επίσκεψη στο χωριό δεν έγινε για φέτος.

Τα chutney και όλα τα παρασκευάσματα που περιέχουν ξίδι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 15 ημέρες πριν τα καταναλώσουμε, εγώ δεν άντεξα να περιμένω και το δοκίμασα σε μια εβδομάδα, βάζοντας το δίπλα σε τυριά και αλλαντικά. Ταίριαξε αρκετά καλά με τα αλλαντικά και η επόμενη δοκιμή θα είναι με κάποιο ψητό κρέας.

Ακόμη μπορείτε να βρείτε λίγα βύσσινα, αν δεν βρείτε δοκιμάστε με κεράσια και κρατήστε την ιδέα για του χρόνου.

Chutney με βύσσινα

1 βαζάκι των 220 γρ

Συστατικά
  

  • 300 γρ βύσσινα βάρος καθαρισμένα
  • 1 κουτ. σούπας τζίτζερ κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια
  • 2 κουτ, σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 70 γρ κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 ξυλάκι κανέλας Κεϊλάνης
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2-3 λοβούς καρδάμωμου τα σποράκια
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 125 ml λευκό ξίδι

Οδηγίες
 

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι το ψιλοκομμένο σκόρδο και το τζίτζερ και σοτάρουμε για πέντε λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια.
  • Προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά εκτός από το ξίδι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ξίδι και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Στο ενδιάμεσο πιέζουμε με κουτάλα του πουρέ ώστε να λιώσουν λίγο τα βύσσινα. Θα πρέπει να πάρουμε ένα μείγμα σαν πηχτή μαρμελάδα.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο. Βάζουμε στο καπάκι ένα κερωμένο δίσκο ή ένα κομμάτι λαδόκολλας και κλείνουμε καλά. Γυρίζουμε ανάποδα και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Διατηρείται στο ψυγείο. Καλό είναι να καταναλωθεί μετά 15 ημέρες.
  • Συνοδεύει αλλαντικά τυριά και ψητά κρέατα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • paraxeno pirouni
    • 13 Ιουλίου 2018
    Απάντηση

    Καλημέρα, πολύ ωραία πρόταση! Μου αρέσουν όλα τα τσάτνει λόγω της ιδιαίτερης γλυκοπικάντικης, γλυκοκαυτερής τους γεύσης.
    Με ελληνικά, φρέσκα βύσσινα αυτό εδώ θα είναι υπέροχο. Φαντάζομαι μαζί με τα τυριά και τα αλλαντικά θα ταιριάζει και με ένα ωραίο κοκκινο ξηρό κρασί ή και ξινή βελγική μπύρα!

      • Ξανθή
      • 13 Ιουλίου 2018
      Απάντηση

      Καλημέρα, όντως ιδιαίτερο λόγω και της παρουσίας του ξινού από τα βύσσινα. Προς το παρόν συνοδεύτηκε με μπύρα και τσίπουρο, σίγουρα ένα καλό κρασί αλλά και ένα καλοψημένο κρέας θα ταιριάζει περισσότερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode