Φανουρόπιτα ξανά, αυτή τη φορά λίγο διαφορετική από την προηγούμενη.
Περισσότερα για το συμβολισμό της και την προηγούμενη συνταγή θα βρείτε εδώ.
Ανεβατή Καπαδοκίας διαβάζω στις καταγραφές της Εύης Βουτσινα στο αγαπημένο μου βιβλίο ‘Αστεων Γεύσεις”.
Την προσάρμοσα σε μικρότερες ποσότητες, παραλείποντας το γλυκάνισο μιας και δεν είχα και κάνοντας μικρές δικές μου παρεμβάσεις.
Χρόνια Πολλά σε όλους!!
Φανουρόπιτα ανεβατή
Συστατικά
- 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 15 γρ μαγιά νωπή
- 125 ml ελαιόλαδο
- 1/4 δοσ. κούπας ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 4 δάκρυα μαστίχας
- 250 ml νερό
- μέλι ή ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη
Οδηγίες
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ ανάδευσης ή στον κάδο του μίξερ.
- Με λίγο αλεύρι χτυπάμε σε γουδί τη μαστίχα και την προσθέτουμε στον κάδο με το αλεύρι.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό. Με τα χέρια μας ή με τον γάντζο του μίξερ ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν ψιλά ψίχουλα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το νερό ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη.
- Σε ταψί (διαμέτρου 24 εκατ) στρώνουμε χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο και τοποθετούμε τη ζύμη πλάθοντας την να απλώσει ομοιόμορφα.
- Τρυπάμε την επιφάνεια με δυο πιρούνια κάνοντας μικρά σχέδια. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί η ζύμη.
- Ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 45-50 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και όσο είναι ακόμη ζεστή την αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου με λίγο μέλι ή όταν κρυώσει την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
- Μεταφέρουμε σε πιατέλα και προσκομίζουμε στην εκκλησία για την ευχή.
Σημειώσεις
- Το συγκεκριμένο παρασκεύασμα βγαίνει πολύ αφράτο και νόστιμο. Θυμίζει λίγο τσουρέκι.