share

Μακαρονόπιτα

από
Μακαρονόπιτα

Αυτή η πίτα ήταν απωθημένο πολλών ετών, νομίζω ότι την είχα δοκιμάσει σε ένα κοινωνικό γεγονός σε αυτά που προσφέρονται και πίτες. Ήθελα να τη φτιάξω και όλο έπαιρνε αναβολή, με τη δικαιολογία ποιος θα φάει ένα ταψί μακαρονόπιτα;;  Όχι πως τώρα υπήρχαν πολλοί να φάνε στο σπίτι, αλλά το έβαλα σκοπό, τυχεροί οι γείτονες.

Φτιάχτηκε σήμερα λόγω της ημέρας της Κυριακής της Τυρινής που σύμφωνα με τις παραδόσεις τρώμε φαγητά με τυριά γάλα αυγά και ζυμαρικά.

Μακαρονόπιτα

Συστατικά
  

Για το φύλλο

  • 500 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 κουτ.σούπας ξύδι
  • 250 ml νερό

Για τη γέμιση

  • 300 γρ μακαρόνια Νο 5
  • 300 γρ τυρί φέτα
  • 150 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 5 αυγά
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Οδηγίες
 

Ετοιμασία υλικών

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
  • Ξεκινάμε με τη ζύμη. Σε λεκάνη ανάδευσης ή σε κάδο σταθερού μίξερ, βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε με το χέρι ή με το μίξερ μέχρι να πάρουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακιά. Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο ελαιόλαδο και την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί έως και μια ώρα.
  • Σε αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε 6 - 7 λεπτά. Στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ ανάδευσης.
  • Τρίβουμε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια. Χτυπάμε τα 4 αυγά ελαφρά με ένα πιρούνι
  • Προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, τα χτυπημένα αυγά, το βούτυρο, το γάλα, το μοσχοκάρυδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο μπολ με τα μακαρόνια, ανακατεύουμε καλά.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια και ανοίγουμε φύλλα. Τα πρώτα 2 θα πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερα από το ταψί μας ώστε στρώνοντας τα κρέμονται έξω από το ταψί. Περισσότερα για το άνοιγμα του φύλλου θα βρείτε σε link στο τέλος αυτής της ανάρτησης.

Συναρμολόγηση της πίτας

  • Στρώνουμε τα δύο πρώτα φύλλα στο ταψί έτσι που να πέφτουν και απέξω γύρω γύρω αλείφοντας τα με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε ένα μικρότερο σουρωτά, αλείφουμε πάλι με ελαιόλαδο.
  • Μοιράζουμε το 1/3 της γέμισης ομοιόμορφα.
  • Στρώνουμε πάντα σουρωτά το επόμενο φύλλο. Προσθέτουμε το άλλο 1/3 της γέμισης.
  • Συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο και το υπόλοιπο 1/3 της γέμισης.
  • Στρώνουμε τα υπόλοιπα τρία φύλλα από πάνω, πάντα αλείφοντας τα με ελαιόλαδο.
  • Γυρίζουμε τα φύλλα που εξείχαν του ταψιού δημιουργώντας κόθρο. Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού που κρατήσαμε με 1 κουταλιά της σούπας γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας.
  • Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι χωρίς να κόψουμε μέχρι κάτω.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 45-50 λεπτά.
  • Ξεφουρνίζουμε αφήνουμε λίγο να σταθεί και κόβουμε σε κομμάτια.
  • Σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια πράσινη σαλάτα. Η πίτα μπορεί να αποτελέσει κύριο γεύμα ή συνοδευτικό

Σημειώσεις

Για το άνοιγμα του φύλλου μπορείτε να δείτε εδώ.
Τα υλικά είναι προσαρμοσμένα για ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών.
Αν δεν θέλετε να ανοίξετε δικό σας φύλλο προτιμήστε ένα του εμπορίου κατάλληλο για πίτες.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Penelope
    • 13 Μαρτίου 2019
    Απάντηση

    Πετυχημένη πολύ Ξανθή! Έχω χρόνια να φτιάξω και τώρα με έβαλες στα αίματα…
    Καλή Σαρακοστή εύχομαι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode